Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μπαρόζο - Στρος Καν - Παπακωνσταντίνου: Τρία ραντεβού κρίνουν το χρέος

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ | Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντάται, μάλλον απρόσμενα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του οποίου την πρόσκληση να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αποδέχθηκε. Μεθαύριο φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και την Πέμπτη αναμένεται ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος κ. Ολι Ρεν. Αν υπάρχει κάτι βέβαιο σε σχέση με τις συναντήσεις αυτές είναι ότι επισήμως μεν τα καλά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα περισσέψουν, ανεπισήμως δε όλα τα σημαντικά προβλήματά της θα τεθούν επί τάπητος.

  • Θα δανειζόμαστε ακριβά για χρόνια

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιούνται αυτές οι συναντήσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωπαϊκή γενικότερα. Επί της ουσίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα διακυβευθούν η τύχη του ευρώ και η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπερβεί τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της 50χρονης ιστορίας της. Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων και ειδικότερα για το ενδεχόμενο να καλούνται από το 2013 και μετά οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικών ομολόγων μιας χώρας του ευρώ να καλύπτουν ένα τμήμα του κόστους, στην περίπτωση που η χώρα αυτή καταστεί οικονομικώς αφερέγγυα. Για την Ελλάδα αυτή ηγερμανικής εμπνεύσεως- ρύθμιση συνεπάγεται, αν μη τι άλλο, ότι η χώρα θα εξακολουθήσει επί χρόνια να δανείζεται σχετικώς ακριβά από τις διεθνείς αγορές, αφού ακόμη και μετά την υπέρβαση της σημερινής κρίσης θα τη βαραίνει η υστεροφημία της.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να δεσπόσει στην αυριανή συνάντηση Παπανδρέου- Μπαρόζο, ενώ οι κκ. Στρος-Καν και Ρεν θα έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτού φθάσουν στην Αθήνα, αφού αύριο θα είναι και οι τρεις παρόντες στη σύνοδο του Εco/Fin στις Βρυξέλλες. Μια σύνοδος που γίνεται υπό τη σκιά της προχθεσινής αναγγελίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s ότι η μελλοντική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των άλλων χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της ζώνης του ευρώ θα εξαρτάται εν πολλοίς από τις τελικές ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν για τον ρόλο των ιδιωτών ομολογιούχων στο πλαίσιο του μόνιμου ευρωμηχανισμού.

Στη συνέχεια το ζήτημα θα συζητηθεί, την Τετάρτη, από το Κολέγιο των Επιτρόπων που θα δημοσιοποιήσει τις δικές του απόψεις. Παράλληλα θα εξελίσσονται και οι υπό τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του κ. Λουκά Παπαδήμου, ούτως ώστε τη μεθεπόμενη Δευτέρα, όταν θα συνέλθουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, να έχει δημιουργηθεί ένα τελικό σχέδιο απόφασης. Ενα σχέδιο το οποίο τη μεθεπόμενη Πέμπτη θα τεθεί προς έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που με τη σειρά τους θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες.

  • Ανησυχούν οι αγορές

Η εμμονή της Γερμανίας στη θέση «να πληρώνουν και οι ιδιώτες», ακόμη και στην τελευταία εκδοχή της, η οποία εξειδικεύει ότι αυτό θα αφορά «μόνο τους ιδιώτες που κερδοσκόπησαν με κρατικά ομόλογα», κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τις αγορές, οι οποίες δικαίως ως έναν βαθμό διαισθάνονται ότι οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ επιχειρούν να τους φορτώσουν τα μελλοντικά κόστη των δικών τους λαθών. Ο κ. Ρεν, ο οποίος επί της ουσίας έχει αποδεχθεί τις γερμανικές προτάσεις, θα πρέπει να απαντήσει αυτή την εβδομάδα, είτε στις Βρυξέλλες είτε στην Αθήνα, τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή ώστε να ελαφρύνει το άχθος που συνεπάγονται οι γερμανικές προτάσεις για τους θεωρούμενους ασθενείς κρίκους της ευρωζώνης.

Ο κ. Στρος-Καν θα πρέπει να εξηγήσει αυτή την εβδομάδα ποια ακριβώς είναι τα πρότυπα του ΔΝΤ (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό) για την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας που έχει περιπέσει σε καθεστώς «αφερεγγυότητας». Το θέμα αυτό έχει επιτείνει τη σύγχυση των αγορών, αφού επί της ουσίας το ΔΝΤ έχει εφαρμόσει τα πρότυπά του σε χώρες όπως η Αντίγκουα και η Τζαμάικα, οι οικονομίες των οποίων ελάχιστη σχέση έχουν με τις οικονομίες των χωρών του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου