Για εφαρμογή του Μνημονίου παρά τις αντιδράσεις - Του Κωνσταντινου Zουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010
Aποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις και συμβιβασμούς τις αποφάσεις που έχει ήδη εξαγγείλει φέρεται η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θιγόμενοι κλάδοι, όπως αυτοί των κλειστών επαγγελμάτων ή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιδρούν εντονότατα στις επικείμενες αλλαγές. Η εντολή «προχωράμε χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος» έχει δοθεί μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα εμμείνει από το νέο έτος στην ατελέσφορη, όπως απεδείχθη, «λογική» της διαβούλευσης, αν και ο ίδιος τη θεωρούσε μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Και τούτο, προκειμένου η κυβέρνηση να φανεί απολύτως συνεπής και ως προς τους χρόνους που προβλέπονται από το Μνημόνιο για να υλοποιήσει τις επόμενες δεσμεύσεις της και να μην υπάρξει κίνδυνος στην καταβολή της τέταρτης δόσης από το δάνειο του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Βάσει των ίδιων πληροφορίων, ωστόσο, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς του ότι δεν θα ξαναδεχθεί να καταθέσουν στη Βουλή νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς συνειδητοποίησε προφανώς ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα σαν να αποφασίζει εν κρυπτώ και παραβύστω, πυροδοτώντας παράλληλα τις αντιδράσεις δεκάδων βουλευτών της οι οποίοι ευλόγως υποστήριξαν ότι κλήθηκαν εκβιαστικώς να ψηφισουν ν/σ τα οποία διάβασαν μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής τους και μάλιστα στις εφημερίδες.
Την ανάγκη να υπάρχει καλύτερη και κυρίως έγκαιρη ενημέρωση της κυβερνώσας κοινοβουλευτικής ομάδας την υπαινίχθηκε άλλωστε χθες και ο ίδιος ο εκπρόσωπός της κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Μιλώντας στον 9,84 είπε ότι «τα νομοσχέδια θέλουν επεξεργασία» και στέλνοντας ένα ευθύ μήνυμα στους νομοθετούντες υπουργούς πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μηχανή παραγωγής νομοσχεδίων και εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ένα νομοσχέδιο πρέπει και να ωριμάζει και να συζητιέται, προκειμένου ακόμη και μια πολύ δύσκολη πολιτική επιλογή να εξηγείται και να γίνεται κατανοητή εντέλει από τον ελληνικό λαό».
Την κεντρική απόφαση της κυβέρνησης πάντως να προχωρήσει απαρέγκλιτα στις επιλογές της δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισαν να τη διαμηνύσουν χθες και δύο εκ των υπουργών που κατ’ εξοχήν καλούνται να επωμισθούν το πολιτικό κόστος των μελλούμενων αποφάσεων. Ο επί των Μεταφορών και Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ όχι μόνον τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες, αλλά κάλεσε ευθέως τους απεργούς να αντιληφθούν ότι «η κοινωνία έχει συμφέροντα πολύ ευρύτερα από εκείνα ενός κλάδου», δηλώνοντας απολύτως ανυποχώρητος στις αιτιάσεις τους.
Ο δε αρμόδιος επί της Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδος, που είχε χθες μία ακόμη άκαρπη συνάντηση με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, υπονόησε (στον ΣΚΑΪ) ότι μόνον αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για έκπτωση 20% των οφειλών της θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της έναντί τους, ενώ παρέπεμψε τους φαρμακοποιούς, αν αισθάνονται ότι έχουν δίκιο στην αξίωσή τους η Ελλάδα να παραμείνει με 11.000 φαρμακεία όταν το Βέλγιο με ίδιο πληθυσμό έχει 6.000, «να πάνε να φωνάξουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών που απελευθερώνει 100 επαγγέλματα»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου