Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πυρετός για τα ευρωομόλογα

Τις λεπτομέρειες για τον φιλόδοξο στόχο της συγκέντρωσης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από 7 ευρωπαϊκές χώρες θα συζητήσουν τα μέλη της επιτροπής. Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος η εντολή του πρωθυπουργού

Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε -στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο- τη συγκρότηση επιτροπής για την προώθηση των ευρωομολόγων είχε ήδη αποφασίσει τις πολιτικές κινήσεις που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πυρετός για τα ευρωομόλογα

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, και τους συμμετέχοντες ζήτησε γοργούς ρυθμούς και συμφώνησε με την πρόταση να ενισχυθεί η ομάδα με ειδικούς για τη νομοτεχνική υποδομή που απαιτεί η πρόταση για τα ευρωομόλογα.

Ωστόσο το πρώτο βήμα αφορά στη συγκέντρωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών, διαδικασία την οποία η επιτροπή θα ξεκινήσει αμέσως, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ολες οι σχετικές κρίσιμες «λεπτομέρειες» θα συζητηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή υπό την κυρία Βάσω Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των κ. Π. Ευθυμίου, Ηλ. Μόσιαλου, Χρ. Πολυζωγόπουλου, Ν. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Ντ. Βρετού και της Αννυς Ποδηματά.

Ποια ήταν τα κριτήρια για τη σύνθεση της ομάδας του ΠΑΣΟΚ;

Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε στελέχη που διατηρούν αξιόπιστες επαφές στην Ευρώπη και ταυτόχρονα μπορούν να αναδείξουν μια πρωτοβουλία από τα κάτω προς τα πάνω σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (αφού χρειάζονται υπογραφές από 7 χώρες και πάνω).

Δηλαδή καλώντας τους Ευρωπαίους πολίτες (βάσει του δικαιώματος που δίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας) να υπογράψουν υπέρ της πρωτοβουλίας, που σημαντικές προσωπικότητες (όπως ο κ. Γιούνκερ) εκτιμούν ότι θα διευκολύνει τον στόχο.

«Ο κ. Γιούνκερ είναι από αυτούς που υποστήριξαν την πρόταση για τα ευρωομόλογα και που θεωρούν ότι νομοτελειακά θα έρθουν αργά ή γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός - μιλώντας χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως διατηρεί επιφυλάξεις για τη στάση άλλων χωρών, αλλά θεωρεί ότι το όλο θέμα θα είναι ψηλά έτσι κι αλλιώς στην ευρωπαϊκή ατζέντα το επόμενο διάστημα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 21/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου