Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πράσινο αντάρτικο με στόχο τον Παναγόπουλο


  • Η σύγκρουση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ τροφοδοτεί σενάρια για έκτακτο συνέδριο και αλλαγή φρουράς στην ηγεσία

Ισχυροί κραδασμοί και αναταράξεις έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ, χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το τέλος του «σεναρίου» που γράφεται αυτές τις μέρες και ποιοι «πρωταγωνιστές» θα συνεχίσουν...

Το ερώτημα εάν οι αναταράξεις και στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚΕ) μπορεί να επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην ΓΣΕΕ, είναι δύσκολο να απαντηθεί, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί ? οι πιο «παλιοί», που θυμούνται τη διάσπαση της «πράσινης» συνδικαλιστικής παράταξης, το 1985.

Σύμφωνα με όσους εντρυφούν στα συνδικαλιστικά μονοπάτια της ΠΑΣΚΕ υπάρχει έντονη κινητικότητα, πολύ παρασκήνιο και συζητήσεις και το πρώτο δείγμα γραφής καταγράφηκε με την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ σιδηροδρομικών η οποία διαχώρισε τη θέση της από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

«Η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών δεν είναι διατεθειμένη να βαδίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» τονίσθηκε στην ανακοίνωση, με την προσθήκη ότι κόβεται κάθε δεσμός με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της.

Δύο μέρες αργότερα μια νέα ανακοίνωση με την επωνυμία «ΠΑΣΚΕ - Ανανέωση», χωρίς υπογραφές, τροφοδότησε τις συζητήσεις, αλλά και την αντίδραση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ - υπέγραψαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στην Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία έκανε λόγο για «προβοκάτορες εν δράσει».

Σημειώνεται ότι η «ΠΑΣΚΕ - Ανανέωση» έβαλε ευθέως κατά των «πράσινων» συνδικαλιστών στην κορυφή της πυραμίδας της ΓΣΕΕ - απεύθυνε την κατηγορία ότι «γίνονται απολογητές των κυβερνητικών επιλογών».

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην ανακοίνωση είναι η αναφορά ότι η παράταξη αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη του «σκληρού ιδιωτικού τομέα», ενώ κάποιοι είδαν πίσω από αυτή την πρωτοβουλία τον Γ. Παναγιωτακόπουλο.

Ολα ωστόσο συγκλίνουν στην άποψη ότι υπάρχουν έντονα στοιχεία αμφισβήτησης -κυρίως στον χώρο των ΔΕΚΟ, αλλά και σε ορισμένες ομοσπονδίες, καθώς και ότι η συγκυρία είναι διαφορετική και δύσκολα μπορεί η ΠΑΣΚΕ να βγει αλώβητη, με ελάχιστες γρατσουνιές. Η αποχώρηση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και της ΔΑΚΕ από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ένα κομμάτι του παζλ.

Τα σημαντικότερα όμως κομμάτια τώρα συμπληρώνονται και η αντίστροφη πορεία έχει αρχίσει...

Η πίεση της Αυτόνομης Παρέμβασης για έκτακτο συνέδριο, φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα και σε «πράσινους» συνδικαλιστές καθώς είναι μια ευκαιρία για «ομαλή» αποχώρηση συνδικαλιστικών στελεχών που έχουν «καεί», όπως του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Ο ίδιος διαψεύδει ότι τίθεται θέμα «παραίτησης», αλλά άλλοι λένε ότι έχει «κλειδώσει» η αλλαγή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.

  • Διοικητικά συμβούλια
  • Το «μυστικό» των χρυσών θέσεων

Οι παχυλοί μισθοί για κάποιους συνδικαλιστές, οι «διορισμοί» σε Διοικητικά Συμβούλια οι οποίοι συνοδεύονται με αμοιβή και οι «καρέκλες» σε επιτροπές καταγράφουν τις στρεβλώσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωστοί συνδικαλιστές, κυρίως από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, εμφανίζονται και ως διαχειριστές της εξουσίας, με όποια προνόμια αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Τα πυρά από «πράσινους» συνδικαλιστές έχει δεχθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος για τις θέσεις που είχε ή έχει σε Διοικητικά Συμβούλια ή σε οργανισμούς όπως στον ΟΑΕΔ (στο παρελθόν) και τις αμοιβές που εισέπραττε.

Αντίστοιχα βέλη δέχεται και ο Μ. Τριανταφυλλίδης (ανέλαβε τύποις τον συντονισμό της «ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα») καθώς του αποδίδεται η μομφή ότι συμμετέχει και στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα κάποιοι άσπονδοι φίλοι λένε ότι ήταν επί ΝΔ Γ. Διευθυντής προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας.

ΠΡΟΦΙΛ ΓΣΕΕ

  • Το ποσοστό συνδικαλισμού παρουσιάζει σοβαρή διαφοροποίηση ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό συνδικαλισμού δεν φαίνεται να υπερβαίνει το 15%.
  • Αντίθετα, στον δημόσιο τομέα παρατηρείται σε ορισμένους χώρους και ποσοστό της τάξης του 90% (π.χ. δημόσιες τράπεζες και επιχειρήσεις). Υπολογίζεται ότι ο δημόσιος τομέας καλύπτει το 55% του συνόλου των συνδικαλισμένων.
  • Οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικός και ευρύτερος δημόσιος τομέας) συνδικαλίζονται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι (στενός δημόσιος τομέας) στην ΑΔΕΔΥ.
  • ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ
    Βγήκαν μαχαίρια και στη ΔΑΚΕ

Με διαφορά σχεδόν μισής ώρας ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένα «γαλάζιο» στέλεχος ? από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ- άφησαν υπονοούμενα για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης τόνισε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα ηγούνται πρόσωπα που απαξιώνουν τη ΓΣΕΕ ? θέτοντας θέμα εκπροσώπησης, ενώ ο Γ. Μανώλης άφησε υπονοούμενα και για «βολεμένους» γαλάζιους συνδικαλιστές.

Το κενό εξουσίας, μετά την αποχώρηση του Γ. Πουπάκη (εκλέχθηκε ευρωβουλευτής της ΝΔ), στη ΔΑΚΕ είναι εμφανές, ενώ ήδη έχει αρχίσει ένας υπόγειος πόλεμος που αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Η Ρηγίλλης παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης και ήδη δρομολογείται η διεξαγωγή «συνεδρίου» για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Η σύγκληση του διευρυμένου προεδρείου της ΔΑΚΕ, πριν από λίγες μέρες, δεν έλυσε τα προβλήματα, παρά μόνο να οριστεί προσωρινός πρόεδρος.

Ο Μ. Τριανταφυλλίδης ανέλαβε τον «συντονισμό της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα» και θα αναπληρώνει τον αναπληρωτή πρόεδρο Γ. Τσαλικάκη (οικουρεί).

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ για τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΔΑΚΕ. Σημειώνεται ότι εάν τελικά συγκληθεί συνέδριο, για να είναι κανείς υποψήφιος πρόεδρος απαιτούνται υπογραφές από το 1/5 των 180 συνέδρων.

Από κοντά, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΔΑΚΕ, παρακολουθεί τα δρώμενα στο «γαλάζιο» συνδικαλιστικό στρατόπεδο, ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, ενώ ρόλο διαδραματίζει και ο Φ. Ταυρής.

Πάντως «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, από τη νεότερη γενιά, σημειώνουν ότι «πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το μοίρασμα της εξουσίας και τα οφέλη που προκύπτουν για κάποιους» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι «όλα γίνονται για τις καρέκλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου