Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αντιδρούν οι φορείς στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

  • Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο «σκούπα»
Σε τεταμένο κλίμα και με την απελευθέρωση... στο βάθος η συνάντηση των φαρμοκοποιών με τον υπουργό Υγείας
Σε τεταμένο κλίμα και με την απελευθέρωση... στο βάθος η συνάντηση των φαρμοκοποιών με τον υπουργό Υγείας
Τις αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων που πλήττονται, προκαλούν τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο «σκούπα» για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης.

Η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς για τους όρους της απελευθέρωσης πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα τη Δευτέρα. Παράλληλα, οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων ζήτησαν από κοινού συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα.

Όπως φάνηκε από τη συνάντηση του Ανδρ.Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς, εκτός από την επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει έρθει στο προσκήνιο ένα νέο «αγκάθι» που αφορά την δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό σε παιδί του που έχει τελειώσει την Φαρμακευτική.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια ανήκει στο δημόσιο όταν ένας φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο σύνολό τους θέτοντας ως επιχείρημα ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν φαρμακοποιοί με στόχο να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Το υπουργείο Υγείας πάντως προτίθεται να διατηρήσει τα μέχρι τώρα ισχύοντα, δηλαδή ο ή η σύζυγος του θανόντος φαρμακοποιού να κρατά για μια πενταετία την άδεια του φαρμακείου.

Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, οι φαρμακοποιοί ζητούν να μένουν ανοιχτά μόνο το 20% των φαρμακείων στις μεγάλες πόλεις και όχι το σύνολο των φαρμακείων, όπως επιθυμεί το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία για το ύψος της κλιμακούμενης επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα πληρώνουν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών.

Επίσης, έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι 12.000 άδειες φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Συμφωνία υπάρχει και για τις μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 5% σε 2,5%, αρκεί αυτό να γίνει χωρίς να θιγούν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών που διαθέτουν δικές τους φαρμακαποθήκες.

Έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης συγκεντρώθηκαν δεκάδες φαρμακοποιοί της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στον πρόεδρό τους Γ.Λουράντο που δεν είχε κληθεί επισήμως στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση αυτή τυπικά είχε κληθεί μόνο ο Δ.Βαγιωνάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ενδεικτική της έντασης που υπήρξε στη συνάντηση είναι και η αντίδραση του Ανδρ.Λοβέρδου, που ανέφερε πως «εάν ξανασυμβεί αυτό όταν καλεί για διαβούλευση όσους σχετίζονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο χώρο του φαρμάκου» θα παραπέμψει το θέμα του ανοίγματος για το επάγγελμα των φαρμακοποιών στο υπουργείο Οικονομικών.

  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι φορείς

Παράλληλα, τη Δευτέρα οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση τη Δευτέρα για «να επανέλθει, ούτως ώστε από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, να συντονίσει τη δράση τους για την από κοινού αντιμετώπιση των όσων τεκταίνονται σε βάρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε αντίθεση με όσα στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ.Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χ.Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ.Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ.Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ.Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ.Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Π.Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ.Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

  • Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 4:30 της Τρίτης, θα ασχοληθεί με πέντε νομοσχέδια και άλλα τέσσερα κρίσιμα μέτωπα, που συνδέονται με το Μνημόνιο και την καταβολή των επόμενων δόσεων από την τρόικα.

Το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για το νομοσχέδιο την απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (υπουργείο Υποδομών), του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (υπουργείο Εργασίας), του επενδυτικού νόμου και του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Στο υπουργικό της Τρίτης αναμένεται και η έγκριση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για απλούστευση της χορήγησης αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Στην συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν, εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, την εισήγηση των οποίων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου