Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα Ρέππα στους απεργούς

«Η κοινωνία έχει συμφέροντα τα οποία είναι ευρύτερα από τα συμφέροντα ενός κλάδου», τόνισε ο υπ. Υποδομών, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Η επίταξη δεν μας τρομάζει», η απάντηση συνδικαλιστών
Μήνυμα Ρέππα στους απεργούς  
Αυστηρή προειδοποίηση στους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυνε χθες ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «κλαδικά και συντεχνιακά συμφέροντα, τα οποία πρέπει να υπαχθούν στα συνολικά».
Εθεσε μάλιστα τους εργαζομένους προ των ευθυνών τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και σημειώνοντας με νόημα πως «πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να νομοθετεί και οι νόμοι της πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η κοινωνία έχει συμφέροντα, τα οποία είναι ευρύτερα από τα συμφέροντα μιας ομάδας εργαζομένων, ενός κλάδου» τόνισε, υπονοώντας ότι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών.
Νωρίτερα «λάδι στη φωτιά» είχε ρίξει σχετική δήλωση του υφυπουργού Υποδομών, Σπύρου Βούγια, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο9» έκανε λόγο για απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών στο μοντέλο των αερομεταφορών και ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες από το 2019, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους: «Η απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι υποχρέωση από το 2019, είμαι υπέρμαχος των δημοσίων συγκοινωνιών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιδότησή τους» είπε ο κ. Βούγιας.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί «σύμμαχο» στις αντιδράσεις του επιβατικού κοινού: «Πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις μ' αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρούν ιδίως τους λιγότερο εύπορους πολίτες» τόνισε ο κ. Ρέππας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το υψηλό λειτουργικό κόστος για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα «να καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες που φορολογούνται και ζουν στην Κρήτη, στη Θράκη ή στην Hπειρο».
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας βάλει απέναντι στους επιβάτες, απέναντι στην κοινωνία. Η επίταξη δεν μας τρομάζει» λέει ο πρόεδρος εργαζομένων της ΕΘΕΛ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης. Χθες, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων στα αστικά μέσα.
Σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ το τραμ θα ακινητοποιηθεί από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί της Πέμπτης. Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία για την Πρωτοχρονιά, ενώ συζητιούνται προτάσεις για 24ωρες απεργίες στις 5 και 10 Ιανουαρίου. Αντιθέτως στα λεωφορεία έχουν αποφασιστεί στάσεις εργασίας για τις 3, τις 5 και 10 Ιανουαρίου.
  • ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 29/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου