- ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μόνο εορταστικό δεν ήταν χθες το κλίμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η σκληρή κριτική που έκαναν στην κυβέρνηση την ίδια στιγμή στην αίθουσα του Κοινοβουλίου οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, βάρυνε την ατμόσφαιρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση προκλήθηκε προς στιγμή για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων που εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς αρκετοί υπουργοί ζήτησαν να προηγηθεί αναλυτική διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες πριν κατατεθεί στην Βουλή, κάτι που βεβαίως δεν έγινε για τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ. Συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων να κατατεθεί τελικά στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τρόικας- να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Θα είναι ένα νομοσχέδιο-πλαίσιο που θα παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο για να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση (ρεπορτάζ παραπλεύρως).
- Σε διαβούλευση
Αυτό σημαίνει ότι για μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, επαγγέλματα δημοφιλή στις τάξεις των βουλευτών) δεν θα εφαρμοστεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, που εφαρμόστηκε με το πολυνομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θα προηγηθεί εκτενής συζήτηση και διαβούλευση με τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς.
Χθες στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό Οικονομικών ότι πρέπει να γίνει συντεταγμένη συζήτηση πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο και να μην υπάρχουν διαρροές και εικασίες, που ξαφνιάζουν και προκαλούν αντιδράσεις όπως έγινε πρόσφατα με τους δικηγόρους. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν κι άλλοι υπουργοί, όπως ο Χάρης Παμπούκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Σηφουνάκης. Συμφώνησε όμως και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι αν προωθήσει τα κλειστά επαγγέλματα με τη διαδικασία του επείγοντος δεν θα μπορέσει να έχει ο ίδιος συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, θα αναγκάζεται να τους παραπέμπει σε συμβούλους κι αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
- Κριτική υπογείως
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί οι αιτιάσεις για την τακτική του υπουργού Οικονομικών να επικεντρώθηκαν στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, εμμέσως πλην σαφώς όμως η κριτική αναφερόταν σε όλα τα θέματα που χειρίζεται. Ωστόσο αναλυτική συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις δεν έγινε, αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γινόταν μόνο ενημέρωση από τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην εισαγωγή του ζήτησε να προχωρήσει το νομοθετικό έργο με εντατικούς ρυθμούς και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν σχέση με την τέταρτη δόση του δανείου της τρόικας το Μάρτιο.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πέντε νομοσχέδια. Αντιδράσεις προκάλεσε το ένα από αυτά, για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Τα άλλα νομοσχέδια που συζητήθηκαν είναι τα εξής: για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, για την οικονομική ανάπτυξη και για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση αρκετών υπουργών (Λοβέρδου, Σκανδαλίδη, Ρέππα κ.ά.), οι οποίοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι έχει καθυστερήσει και είναι γενικόλογο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου