Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Σχέδιο διάσωσης με γερμανική σφραγίδα

Συνάντηση χθες του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Deutsche Βank και την Παρασκευή με την Ανγκελα Μέρκελ
  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Η «γερμανική εβδομάδα» της κυβέρνησης και του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από χθες με ένα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη συνάντηση κορυφής του Βερολίνου και τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας ρυθμίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται ότι θα σφραγιστεί η συμφωνία της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης για τον τρόπο, τους όρους και το ύψος της οικονομι- κής βοήθειας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ως προάγγελος όλων αυτών ερμηνεύθηκε η προχθεσινή δήλωση εμπιστοσύνης της κυρίας Μέρκελ προς τον κ. Παπανδρέου. Την ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον γερμανό επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Ακερμαν, ελβετός επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, βρίσκεται στην Αθήνα από την Πέμπτη το βράδυ και χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Χ. Παμπούκη, τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι είχαν και μεταξύ τους συνεννοήσεις, με τη συμμετοχή και του κ. Ν. Αθανασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ώσπου ο κ. Ακερμαν να φτάσει στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή λίγο μετά τις 3 το απόγευμα.

Πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνουν ότι η Deutsche Βank έχει καταθέσει προ εβδομάδων συγκεκριμένη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της διασφαλίσει πιστώσεις, να προστατεύσει τις δικές της επενδύσεις στην Ελλάδα και να δώσει συγκεκριμένη μορφή στην εδώ και πολύ καιρό φημολογούμενη «γερμανική βοήθεια».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Deutsche Βank προϋποθέτει τον απόλυτο έλεγχο των Γερμανών στις αποφάσεις και στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στον χρόνο λήψης αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου και πιθανώς δεσμευτικές προτάσεις για εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο (συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες) ο οποίος δέχεται συνεχείς και επίμονες πιέσεις από τις αγορές και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός έχει θέσει υπ΄ όψιν της ελληνικής κυβέρνησης ένα πλέγμα προτάσεων για την εξεύρεση κεφαλαίων και την εκκίνηση του προγράμματος δανεισμού κατά τρόπο που θα εξουδετερωθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις και θα αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.

Το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά σε χαμηλότε- ρο επίπεδο, ο υπουργός Οικονομι- κών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει γνώση του περιεχομένου, ωστόσο έως προχθές οι αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης οφείλονταν στο πολιτικό τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας, δεδομένου ότι η Deutsche Βank διεκδικεί μέσω της «προσφοράς» της κυρίαρχο ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα πρόσωπα που έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών που προηγήθηκαν των εξελίξεων του τελευταίου διημέρου παραδέχονται εμμέσως ότι οι χρόνοι ανακοινώσεων για τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ (προχθές το βράδυ), στο Βερολίνο (χθες το πρωί) και η συνάντηση με τον κ. Ακερμαν (χθες το μεσημέρι) δεν ήταν συμπτωματικές και αντικατοπτρίζουν το διευρωπαϊκό και διατλαντικό πόκερ που παίζεται σε ελληνική τσόχα, αλλά με ξένους κρουπιέρηδες.

Η συνάντηση με τον τραπεζίτη στο Μαξίμου

Η χθεσινή συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Γιόζεφ Ακερμαν διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και κατά τη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της Deutsche Βank- αν και κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κάτι τέτοιο. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ταξίδι του ελβετού τραπεζίτη στην Αθήνα έχει άμεση σχέση με τον σκληρό ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών παγκοσμίως, περί το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Οπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής η μερίδα του λέοντος έχει δοθεί σε αμερικανικές τράπεζες και υπό αυτές τις συνθήκες η Deutsche Βank διεκδικεί εντονότερη παρέμβαση και καθοριστικό ρόλο στον μηχανισμό προστασίας του ευρώ και της ΟΝΕ, τον οποίο επιθυμεί να ελέγξει με αποφασιστικό τρόπο η κυβέρνηση του Βερολίνου. Βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ακερμαν εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και όταν ρωτήθηκε αν επήλθε συμφωνία για αγορά ελληνικών ομολόγων απάντησε δις: «Ουδέν σχόλιον».

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Συμφόρηση προκαλούν στη Βουλή οι Εξεταστικές

  • Αδυναμία δηλώνουν όσοι συμμετέχουν να παρακολουθούν το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ διαμαρτύρονται και τα μικρά κόμματα


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος τη σύσταση και λειτουργία μιας ακόμη Εξεταστικής Επιτροπής, αυτής για την οικονομία, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν δύο για το Βατοπαίδι και τη Siemens. Οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτές δηλώνουν κόπωση, οι αίθουσες δεν επαρκούν, ενώ τα μικρά κόμματα διαμαρτύρονται διότι δεν επαρκούν οι βουλευτές τους για νομοθετική εργασία και νομοθετικό έλεγχο. Οι υπάλληλοι της Βουλής που συμμετέχουν σε αυτές επίσης δεν επαρκούν και- το σημαντικότερο- όσοι βουλευτές μετέχουν στις Εξεταστικές αφενός δεν πληρώνονται και αφετέρου χάνουν συνεδριάσεις και επιδόματα όταν δεν μετέχουν στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως κάνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους που δεν μετέχουν στις εξεταστικές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία του με «Το Βήμα» παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολη η παράλληλη λειτουργία και τρίτης Εξεταστικής Επιτροπής» και ότι το θέμα πρόκειται να το συζητήσει με την κυβέρνηση. Ηδη ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται απρόθυμος να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, η ΝΔ επιθυμεί η Εξεταστική να ελέγξει και την περίοδο από το 1981 και μετά, ενώ πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που δεν συμφωνούν με τη σύσταση της Εξεταστικής εμφανίζονται και αυτοί απρόθυμοι να συμμετάσχουν.

Σε κάθε Εξεταστική συμμετέχουν συνολικά 19 βουλευτές, οι δέκα από το κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η νομοθετική εργασία, όπως δηλώνει μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Οι δύο ήδη συσταθείσες Εξεταστικές Επιτροπές συνεδριάζουν τρεις φορές την εβδομάδα από έξι ως οκτώ ώρες κατά μέσον όρο συνεδρίασης η καθεμιά και, αν υπάρξει και τρίτη Εξεταστική, επισημαίνουν, τότε οι δυνατότητες των βουλευτών όλων των κομμάτων να ανταποκριθούν πλήρως στα βουλευτικά τους καθήκοντα περιορίζονται σημαντικά, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η κόπωση- αν και ακόμη οι Εξεταστικές βρίσκονται στην αρχή του έργου τους - είναι εμφανής και οι πάντες, περιλαμβανομένου και του κ. Πετσάλνικου, προεξοφλούν από τώρα ότι οι ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί για να συνταχθούν τα πορίσματα (δηλαδή, ως τις 15 Μαρτίου για το Βατοπαίδι και ως τις 19 Μαρτίου για τη Siemens) δεν πρόκειται να τηρηθούν και ήδη άρχισε η συζήτηση ώστε να δοθεί... δίμηνη παράταση. Η Βουλή προσπαθεί να απαλύνει τον «πόνο» και την κόπωση των βουλευτών που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές με σαντουιτσάκια, μπριός, καφέδες και φρέσκους χυμούς που προσφέρει δωρεάν, ενώ έκανε δεκτό και το αίτημα βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι να επιτραπεί και η... σιέστα το μεσημέρι ώστε να κλέβουν τα μεσημέρια λίγες ώρες ξεκούρασης. Ετσι από την προσεχή εβδομάδα η Εξεταστική για το Βατοπαίδι, αντί να αρχίζει στις 3 μετά το μεσημέρι, θα αρχίζει στις 11 το πρωί, με ένα μικρό διάλειμμα στις 2 μ.μ.

Τρία σενάρια για την περικοπή των επιδομάτων

  • Υπό την πίεση και των Βρυξελλών η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο- Τι θα γίνει με το ενιαίο μισθολόγιο

O «γόρδιος δεσμός» των επιδομάτων καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Παρά ταύτα η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις αποφάσεις της καθώς μάλιστα πιέζεται και από τις Βρυξέλλες για λήψη πρόσθετων μέτρων και περικοπή αμοιβών. Με δεδομένο μάλιστα ότι το πλήθος και το εύρος των επιδομάτων αποτελούν ευρωπαϊκή πρωτοτυπία (όπως αποδεικνύεται και από τα ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους στις χώρες-μέλη της Ενωσης, τα οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα»), η κυβέρνηση θα συνδέσει τον δεύτερο γύρο των περικοπών με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Πολύ σύντομα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της «Επιτροπής Μισθών» η οποία θα αναλάβει την επεξεργασία του νέου μισθολογίου. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων αλλά και των επαφών με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο έχουν ήδη κατατεθεί τρία σενάρια. Μάλιστα τα δύο εξ αυτών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις καθώς μπροστά τους η ήδη εξαγγελθείσα περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα μοιάζει με μάχη χαρακωμάτων...

  • 1ο Σενάριο
Νέο μισθολόγιο μόνο για τους νέους

Στην κυβέρνηση πληθαίνουν οι φωνές που επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο: το νέο μισθολόγιο να ισχύει μόνον για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους. Το σενάριο αυτό, που αυτόματα παραπέμπει σε επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, συναντά την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Σε περίπτωση που εγκαταλειφθεί τελικά το σενάριο για «μισθούς δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο» και η κυβέρνηση επιλέξει να συγκρουστεί με τις συντεχνίες των οποίων τα προνόμια θα περιορισθούν από το νέο μισθολόγιο, οι επιλογές στις οποίες προσανατολίζεται είναι δύο: η πρώτη αφορά την υιοθέτηση μιας νέας οριζόντιας και κάθετης σχέσης μεταξύ των μισθολογικών κλιμακίων που ισχύουν σήμερα.

Κάτι το οποίο προτείνει και η ΑΔΕΔΥ, με παράλληλη ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος των 176 ευρώ στον βασικό μισθό και κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων. Η επιλογή αυτή μπορεί να τονώνει το αίσθημα της δικαιοσύνης (σε περίπτωση κατά την οποία βεβαίως συνοδευτεί και από τη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα) αλλά θεωρείται «καταστρεπτική» για τις κατηγορίες των υπαλλήλων με τα παχυλά επιδόματα. Η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη. Σημαντική ωστόσο προϋπόθεση είναι ο εισαγωγικός μισθός να διαμορφωθεί σε 1.400 ευρώ μηνιαίως, πράγμα όμως που από την κυβέρνηση θεωρείται απαγορευτικό υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

  • 2ο Σενάριο
Σταδιακή ενσωμάτωση σε 5 - 10 χρόνια

Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση φέρεται να έχει ως κύριο κορμό της τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό σε βάθος χρόνου- πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια.

Αυτό προβλέπει ότι οποιαδήποτε εσωτερική αλλαγή στο μισθολόγιο, με τροποποίηση της υφιστάμενης οριζόντιας και κάθετης σχέσης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών, θα χρηματοδοτείται, τρόπον τινά, από τα επιδόματα. Το ποσοστό ενσωμάτωσης, με άλλα λόγια, που θα επιλέγεται κάθε χρόνο για τον βασικό μισθό, θα αφαιρείται από τη δαπάνη για τα επιδόματα τα οποία και θα περικόπτονται με αυτόν τον τρόπο σταδιακά.

Το σενάριο αυτό, για το οποίο η ΑΔΕΔΥ θέτει και πάλι ως προϋπόθεση τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε 1.400 ευρώ, είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να «περπατήσει» καθώς τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν οι διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ποικίλλουν.

Οι υπάλληλοι, για παράδειγμα, των οποίων το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν είναι 500 ευρώ (βλ. εκπαιδευτικοί) δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το νέο μισθολόγιο με τον ίδιο τρόπο που θα το χρηματοδοτούν οι υπάλληλοι των οποίων τα επιδόματα υπερβαίνουν τα 1.500

ευρώ (βλ. τελωνειακοί, εφοριακοί). Η μόνη λύση θα ήταν το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την κατάργηση των επιδομάτων να αποτελέσει αργότερα αποθεματικό ενός Ταμείου Χρηματοδότησης του Μισθολογίου.

  • 3ο Σενάριο
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 978 ευρώ και πλαφόν 2.855 ευρώγια τον ανώτατο

Η ΑΔΕΔΥ προτείνει η οριζόντια σχέση μεταξύ των υπαλλήλων της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕαπόφοιτοι Δημοτικού) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) να είναι 1 προς 1,5 και η κάθετη σχέση 1 προς 3, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σήμερα η οριζόντια σχέση μεταξύ των μισθολογικών κλιμακίων είναι 1,17 (Δημόσια Εκπαίδευση- ήτοι απόφοιτοι Γ΄ Γυμνασίου), 1,31 (Τεχνικής Εκπαίδευσης) και 1,37 (ΠΕ). Ο βασικός μισθός, λοιπόν, στην κατηγορία ΥΕ που είναι σήμερα 711 ευρώ μηνιαίως, σε περίπτωση ενσωμάτωσης του κινήτρου απόδοσης και των 176 ευρώ θα διαμορφωθεί σε 978 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ θα λαμβάνουν 1.469 ευρώ από 985 ευρώ σήμερα, ενώ ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 2.855 ευρώ. Η «λύση» αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν συνεπάγεται κανένα κόστος. Αντίθετα προϋποθέτει εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το κράτος υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να καταργηθούν αυτομάτως όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα που καλύπτουν περίπου το 40% της μισθολογικής δαπάνης και, δεύτερον , να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού της κατηγορίας ΥΕ σε 1.400 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ισχύον ελληνικό σύστημα αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει διαφοροποίηση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τη γνώση, την απόδοση, την βαθμολογική προαγωγή και την ανάληψη ευθυνών. Αντίθετα, δηλαδή με το δικό μας, όπου τη διαφοροποίηση καθορίζουν τα... ειδικά επιδόματα.
  • ΠΗΓΗ: ΑΔΕΔΥ

Ο Παπακωνσταντίνου, ο Τσίπρας και ο 14ος μισθός


Ανοιχτό, παρά τις προχθεσινές διαψεύσεις του υπουργού Απασχόλησης, άφησε και χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου το σενάριο κατάργησης του 14ου μισθού. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έθεσε το θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε να του πει ότι «εμφανίζεται σαν να μην έχει ακούσει τίποτε για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα».

Αν και του επισήμανε ότι «νομίζετε πως η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να σκαρφίζεται νέα μέτρα με τα οποία θα επιτίθεται, υποτίθεται, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους» , ωστόσο απέφυγε να αναφέρει τη φράση «14ος μισθός», ενώ απέφυγε να διαψεύσει τα σενάρια περί τυχόν κατάργησής του προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών.

Οπως του είπε χαρακτηριστικά, «περίμενα από εσάς σήμερα μια καθαρή απάντηση,μια σταράτη απάντηση στο ερώτημα που σας θέσαμε, διότι εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για αξιοπρέπεια και όχι για στατιστικές,και περιμέναμε από εσάς ξεκάθαρες κουβέντες, διότι εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτό που κάνετε είναι άλλα να λέτε και άλλα να πράττετε».

Μάλιστα με αφορμή τον παραλληλισμό της ελληνικής οικονομίας με τον «Τιτανικό», του είπε: «Ξέρετε ποια ήταν η κατάληξη του “Τιτανικού”; Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι ότι στον “Τιτανικό” κάποιοι από τους επιβάτες σώθηκαν. Ξέρετε ποιοι; Η συντριπτική τους πλειονότητα ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης.Και στην πρώτη θέση κάθονται όλοι όσοι κερδίζουν αυτά τα χρόνια:εφοπλιστές,επιχειρηματίες, τραπεζίτες».

«Ο “Τιτανικός” έπεσε πάνω σ΄ ένα παγόβουνο γιατί κανένας στη γέφυρα δεν έβλεπε τι γινόταν μπροστά, γιατί κανένας δεν σκέφθηκε πού πήγαινε το πλοίο και τι κινδύνους είχε μπροστά του,γιατί η ορχήστρα έπαιζε και κανένας δεν ασχολιόταν» του απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι «εμείς ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Τσίπρας σήκωσε περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης λέγοντας: «Μη διανοηθείτε να κόψετε τον 14ο μισθό. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Και σταματήστε επιτέλους αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι ότι μας πιέζουν απέξω και εμείς δεν θέλουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε» , ενώ καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών ότι «κάνει τον ανήξερο» και «δεν ξέρει τι θα πει δημιουργική λογιστική και Greek statistics». «Εκτός αν ήταν άλλος, συνωνυμία, ο κ. Παπακωνσταντίνου που ήταν ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη όλα αυτά τα χρόνια» του είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα καλώντας τον «να βγει από το αυτάρεσκο καβούκι του» και «να ρωτήσει τον πολίτη που δέχεται να κάνει θυσίες αρκεί να είναι σίγουρος ότι θα είναι δίκαιες και θα πιάσουν τόπο». «Αντί να επιχειρείτε να στηρίξετε, έστω και με μισόλογα, τις μεγάλες ανατροπές που πάμε να κάνουμε,μένετε σε μια μικρόμυαλη, μικροκομματική στενή λογική» του είπε.

Δεν αποκλείει την αύξηση ΦΠΑ η κυβέρνηση

Το χαρτί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζει να επισείει η κυβέρνηση στους εταίρους της ευρωζώνης. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά παρ΄ ότι δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί κανείς να απορρίψει την ιδέα αυτή». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απορρίψει κανένα ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι ο προβληματισμός είναι έντονος στο εσωτερικό της. Ορισμένοι υπουργοί θεωρούν καταστροφική τη λύση του ΔΝΤ, άλλοι όμως θέτουν το ερώτημα πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα με την προσφυγή σε αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι οι εταίροι της ΕΕ ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και δεν απέκλεισε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. «Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια» είπε και σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα έρθει στην Αθήνα αργότερα αυτόν τον μήνα. Σε ερώτηση για την υπόθεση με την Goldman Sachs επεσήμανε ότι ήταν νόμιμη τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε, αλλά σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε «εξωτικά» deals στην παρούσα φάση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Goldman Sachs δεν έχει προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση».

Η ΕΥΠ στο κυνήγι των ξένων κερδοσκόπων

  • Εντοπίστηκαν ήδη τέσσερις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που από τον περασμένο Δεκέμβριο παίζουν με τα ελληνικά ομόλογα

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ, Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μετά την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία που ανακοίνωσαν και επισήμως ότι ξεκινούν πόλεμο κατά των κερδοσκόπων, αντίστοιχες προσπάθειες εξουδετέρωσης ή τουλάχιστον εντοπισμού των συμφερόντων που επιτίθενται στην ελληνική οικονομία ξεκίνησε και η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η ΕΥΠ έχει ήδη κατορθώσει να βρει «την άκρη του νήματος» στο κουβάρι της κερδοσκοπίας που χτυπάει τη χώρα, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο που της διασφαλίζει ο νέος νόμος 3649/2008, αλλά και το δίκτυο πληροφοριών που έχει στήσει διεθνώς η υπηρεσία, για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες έρευνες που πραγματοποίησε η ΕΥΠ σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντοπίστηκαν ήδη τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι οποίες από τον περασμένο Δεκέμβριο καθημερινά πωλούσαν μαζικά ομόλογα, αγοράζοντας εν συνεχεία στα χαμηλά της ημέρας. Με τον τρόπο αυτόν, και υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκθέσεις για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, οι εταιρείες αυτές πέτυχαν υψηλότατα κέρδη και δημιούργησαν με τη βοήθεια ξένων οίκων τη μόδα «τρέξτε όλοι και σορτάρετε στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι για την επιχείρηση του εντοπισμού των κερδοσκόπων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες δοκιμάζονται συνεργάζονται οι κρατικές και οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ η ΕΥΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) της Ισπανίας, αλλά και με υπηρεσίες στη Γαλλία και στη Βρετανία.

O πως λοιπόν έχει ήδη τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία, η εταιρεία που «σορτάρισε» περισσότερο από κάθε άλλη σε ελληνικά ομόλογα είναι η βρετανική Βrevan Ηoward, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης. Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Βrevan Ηoward διατηρούσε ως πρόσφατα τις μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από την εκτίναξη των spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Η εταιρεία αυτή άλλωστε θεωρείται ειδικευμένη σε τοποθετήσεις στο δημόσιο χρέος και στην περίπτωση της Ελλάδας δανείστηκε ομόλογα κυρίως από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες που λόγω της θέσης τους διατηρούν πρόσβαση σε ελληνικούς τίτλους.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών κατέληξε και στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Ιnternational, παρ΄ ότι δεν ειδικεύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούν τα hedge funds. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 220 δισ. δολάρια για ιδιώτες και ιδρύματα, ενώ οι εκτιμήσεις από τα dealing rooms συγκλίνουν ότι τα funds της Fidelity κατείχαν κάποια στιγμή μετά τις εκλογές το 4,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Μία ακόμη εταιρεία που έχει εντοπιστεί ότι επί εβδομάδες «πυροβολούσε» με τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις της την Ελλάδα είναι η Μoore Capital, η οποία ανήκει στην κατηγορία των hedge funds. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της είχαν ζητήσει να συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έναν μήνα μετά τις εκλογές και αφού πληροφορήθηκαν την κατάσταση της οικονομίας από πρώτο χέρι άρχισαν να «σορτάρουν» σε ελληνικά ομόλογα.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε τέλος το παιχνίδι που έπαιξε ο περίφημος κ. Τζον Πόλσον, τον ρόλο του οποίου είχε αποκαλύψει από πολύ νωρίς «Το Βήμα» με την επένδυση ενός ποσού περίπου 3,5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, κερδίζοντας έτσι από την εκτόξευση του spread.

Διαβάστε Επίσης

Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο διάσωσης»

Ο Γ. Παπανδρέου με τον βρετανό πρωθυπουργό έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ όπου και συναντήθηκαν

Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε ειδική θεματική ενότητα («Μετά την κρίση: ένας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης») μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», είπε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.

Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».

«Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές», τόνισε και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.

«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.

Δήλωσαν μετά τη διάσκεψη


«Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα που έχει κάνει και την αξιοπιστία που έχει επιδείξει», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών και του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο. «Είναι παράδοξο οι αγορές -τις οποίες οι χώρες στήριξαν αυξάνοντας τα εθνικά τους ελλείμματα- να πιέζουν τώρα τις κυβερνήσεις», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στον έλληνα πρωθυπουργό.

Στη δική του παρέμβασή στη διάσκεψη, ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μοναδικό παράδοξο και αντίφαση το γεγονός ότι το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα που σώθηκε χάρη στη στήριξη των χωρών, να ζητά τώρα μείωση των ελλειμμάτων. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ο κ. Θαπατέρο σημείωσε ότι το έλλειμμα -που σήμερα αγγίζει το 11%- θα μειωθεί όταν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα εκείνων που σκέπτονται τα συμφέροντά τους βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε της διάσκεψης, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε «καθησυχάζει τις αγορές».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν στην πρωθυπουργική κατοικία, στη Ντάουνινγκ Στρητ και στις 16:30 θα συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στην Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση», ενώ ο ίδιος θα μιλήσει σε ειδική θεματική ενότητα - «Μετά την κρίση: Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης» - μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, στη μια το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ντάουνινγκ Στρήτ, ενώ στις 16.30 θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ. Το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο BBC και θα έχει συνάντηση και με τα διευθυντικά στελέχη του Economist

.

Εγκρίθηκε ο διορισμός του Γ. Γαμπρίτσου στην ΕΡΤ

Η γενική απαίτηση όλων των πτερύγων της Βουλής για μείωση της σπατάλης στην κρατική τηλεόραση, για εξορθολογισμό των δαπανών, για αξιοποίηση του προσωπικού, για επικέντρωση του προγράμματος στην ποιότητα και για αμεροληψία και αντικειμενική ενημέρωση διατρανώθηκε - μεταξύ άλλων θεμάτων - στην συνεδρίαση ακρόασης του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Γ. Γαμπρίτσου, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ. Ο διορισμός του κ. Γαμπρίτσου - κατόπιν εισήγησης του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου - εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ λευκό ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μίλησε για το όραμά του και δεσμεύτηκε για μια δημόσια τηλεόραση που θα ενημερώνει και θα ψυχαγωγεί χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις, μετανάστες και Έλληνες διασποράς, νέους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της υπαγωγής της ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού η οποία σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στον Πολιτισμό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη για μείωση των αποδοχών των στελεχών, λέγοντας πως είναι «απαραίτητη» και στην συνέχιση της περιστολής του κόστους.

«Διοίκηση και εργαζόμενοι θα συμφωνήσουμε για τα παραπάνω, με χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και εξοικονομώντας πόρους που θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Γαμπρίτσος, συμπληρώνοντας ότι αντιμετωπίζει την θέση αυτή ως πρόκληση για προσφορά και πιστεύει στην ομαδική δουλειά.

«Θα κτίσουμε και θα ενδυναμώσουμε όσα καλά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς βιασύνη και κινήσεις εντυπωσιασμού και θα ξεκινήσουμε με αξιολόγηση» είπε ακόμη.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και τον πρώην πρόεδρο, Δ. Σιούφα για το ύψος της αμοιβής του, ο κ. Γαμπρίτσος είπε ότι δεν την γνωρίζει, για να πάρει το λόγο ο υπουργός Πολιτισμού εξειδικεύοντας πως οι αμοιβές θα κριθούν με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και με βάση το συνολικό κόστος του ΔΣ. «Αυτό που κάναμε στην ΕΡΤ με τις μειώσεις 40-50% είναι πρωτοφανές. Κάποιοι που δεν τις δεχθήκαν φύγανε. Ο Γαμπρίτσος είπε δοκιμάστε με και δείτε αν σας κάνω κι αυτό βάρυνε στην εισήγησή μου. Θεωρεί την θέση αυτή πρόκληση κι αυτό τον τιμά» είπε ο κ. Γερουλάνος.

«Αν η σπατάλη γίνεται στο ένα ή άλλο πρόσωπο δεν με απασχολεί. Υπάρχει και ρητή αναφορά του πρωθυπουργού που δεσμεύει όλους μας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. «Δεν θα ερχόμουνα εδώ αν δεν είχα δείξει δείγματα γραφής στην ΕΡΤ», απάντησε ο κ. Γερουλάνος. «Αν δεν τηρηθούν αυτά, θα είμαι σφόδρα κριτικός την επόμενη φορά, για να είμαι συνεπής στον εαυτό μου και απέναντι στους πολίτες» επέμεινε ο κ. Πετσάλνικος ο οποίος ρώτησε αν ισχύουν τα όσα έχουν δημοσιευτεί περί μισθών παρουσιαστών πρωινής εκπομπής της τάξης των 27.000 ευρώ ο καθένας, ψυχαγωγικής εκπομπής των 40.000 ευρώ το επεισόδιο. Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και εξωφρενικές τις αμοιβές του πρώην προέδρου της ΕΡΤ, γενικών διευθυντών και διευθυντών που προσέκρουαν στο δημόσιο αίσθημα, πολλώ δε μάλλον καθώς 290 εκ. ευρώ εσόδων της ΕΡΤ προέρχονται από την εισφορά των πολιτών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και απηύθυνε παραίνεση: «Σας προειδοποιώ μην κάνετε το ίδιο».

«Καταλαβαίνω ότι η χώρα περνά κρίση. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να πληρώνει τέτοια ποσά, αλλά δουλεύει σε ανταγωνιστική αγορά και αν δεν πληρώσεις τους καλούς δεν θα μπορέσεις να τους κρατήσεις. Θα φροντίσω να λάβω υπόψη μου και τις δύο παραμέτρους», είπε ο κ. Γαμπρίτσος.

«Δεν πάω να βγάλω τα χρήματα που έβγαζα στον ιδιωτικό τομέα, ούτε όσα πήρε ο προηγούμενος. Δεν τους κρίνω τους προηγούμενους, αντιλαμβάνομαι το κλίμα» απάντησε σε άλλη σχετική αναφορά της βουλευτού του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαίδου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας ρώτησε τον νέο διοικητή της ΕΡΤ αν θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει η ΕΡΤ μόνον από τις συνδρομές των πολιτών, χωρίς διαφημίσεις κατά το πρότυπο Σαρκοζί, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν στην περίοδο αυτή της κρίσης τα ΜΜΕ και ο Τύπος ώστε να επιτελέσει το έργο της ελευθεροτυπίας σωστά. «Βεβαίως μπορεί να εξορθολογιστεί οικονομικά η ΕΡΤ αλλά θέλει χρόνο. Πρέπει αν γίνει με φειδώ και προγραμματισμό» απάντησε ο κ. Γαμπρίτσος.

«Η ΕΡΤ πρέπει να δώσει απάντηση και αυτό συνδέεται και με αμοιβές και με φυτώριο νέων στελεχών, ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών με ποιότητα», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης.

Την προσοχή του κ. Γαμπρίτσου στις αμοιβές του προσωπικού, σε οικονομίες κλίμακος, σε περιορισμό σπατάλης σε πολλούς τομείς, στην αξιοποίηση του αρχείου, την διαφύλαξη και την ανάδειξη της γλώσσας, της ιστορίας και του Πολιτισμό, επέστησε ο κ. Πολύδωρας, για να λάβει θετική απάντηση από τον νέο διοικητή.

«Θα πρέπει να νετάρετε την εικόνα που κάποιοι πήγαν να θολώσουν» συνέστησε ο Β. Αποστολάτος (ΛΑΟΣ) ο οποίος έδωσε θετική ψήφο στον κ. Γαμπρίτσο.

Στην ορθολογική διαχείριση του προσωπικού «καθώς η ΕΡΤ απασχολεί 4.600 άτομα και δεν ξέρουμε αν είναι αντίστοιχο το αποτέλεσμα», την ισοτιμία προβολής των κομμάτων, την αντικειμενική ενημέρωση, την προβολή θεμάτων που στα ιδιωτικά δεν γίνεται λόγος, αλλά άπτονται του ενδιαφέροντος του κοινού και τον περιορισμό της σπατάλης, επικέντρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης.

Να προσεχθεί η ποιότητα των ντοκυμαντέρ, που «δεν δίνουν θετικό στίγμα για κρατική τηλεόραση και προκαλούν» και την ισονομία («όχι την αναλογικότητα, η οποία ούτως ή άλλως δεν τηρείται») ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί τί θα γίνει με «παραγωγές - σκάνδαλα», αν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού;

«Το προσωπικό είναι μια πρόκληση. Δεν έχω δικαίωμα να απολύσω προσωπικό είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δω πως θα το αξιοποιήσω, με εσωτερικές μετατάξεις, με εκπαίδευση, θα εξετάσω», απάντησε.

Ο κ. Γαμπρίτσος δεσμεύτηκε τέλος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε προγράμματα που αφορούν στους νέους και ενημέρωσε ότι θα δει από την αρχή τα θέματα του κόστους, της δομής και του περιεχόμενου των ψηφιακών προγραμμάτων.

Παρέμβαση Κακλαμάνη

Σε επιτακτικό επίσης τόνο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης ρώτησε για την βούληση του κ. Γαμπρίτσου «να καθαρίσει ότι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία», θέτοντας ζητήματα αξιοποίησης του αρχείου της ΕΡΤ, υπεξαίρεσης του «πλούτου αυτού» και χρήσης του από τα ιδιωτικά κανάλια. «Θα προσπαθήσω να σταθώ σε ύψος περιστάσεων. Έχω την πρόθεση. Θα δείξω επαγγελματικό ήθος, θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Η ιδιωτική τηλεόραση χτίστηκε στην πλάτη της δημόσιας τηλεόρασης, δεν μπορώ να πω με ποιον τρόπο βοηθήθηκε αλλά θα το ψάξω και σίγουρα θα επανορθώσω αν μπορώ και σίγουρα δεν θα γίνει στις μέρες μου» απάντησε ο κ. Γαμπρίτσος.

Ερωτηθείς επίσης από τον κ. Κακλαμάνη για το τι ισχύει σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για σχέση του με μια εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος και τελικώς εξαγοράστηκε από τον κ. Λαναρά. «Διάβασα δήλωσή σας για 20.000 μετοχές που πουλήσατε, αυτή είναι η μόνη σχέση σας με την εταιρία και κάποιους άλλους μετόχους;» τον ρώτησε συγκεκριμένα. «Η μόνη σχέση μου με την εταιρεία ήταν ότι έκανα μια επένδυση που ήταν μάλιστα ζημιογόνος. Τον μόνο μέτοχο που ήξερα από εκεί ήταν ένας Κύπριος, μικρομέτοχος επίσης».

Ο κ. Κακλαμάνης έδωσε θετική ψήφο υπό αίρεση, όπως είπε και επιφυλάχθηκε να κρίνει το έργο του νέου διοικητή μετά το εξάμηνο, οπότε θα προσκληθεί εκ νέου από την Επιτροπή.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλειδώνει τέλος Φεβρουαρίου ο «Καλλικράτης»

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Μαΐου 2010 με την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Ηδη ο κ. Ραγκούσης με επιστολή του προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) τους ζητεί να του αποστείλουν ως τις 26 του μηνός τις προτάσεις τους για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε οι προσεχείς εκλογές να διεξαχθούν με βάση τον «Καλλικράτη». Επιφυλάξεις, πάντως, κατά πόσον θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η μεταρρύθμιση, με δεδομένο ότι δεν έχει δοθεί ακόμη ο χάρτης των νέων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε, παρά ταύτα, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο πρωτοβουλίες που άρουν εν μέρει και τα εμπόδια τα οποία ετίθεντο στην πορεία της μεταρρύθμισης. Η πρώτη είναι ότι εκταμιεύονται άμεσα περίπου 530 εκατ. ευρώ που αφορούν θεσμοθετημένους πόρους προς τους ΟΤΑ από το 2009 και, η δεύτερη ότι προωθείται άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία επιστρέφονται στους δήμους 80 εκατ. ευρώ μετά τη ματαίωση της απορρόφησης μέσω του ΟΑΕΔ περίπου 15.000 ανέργων.

«Οι Βρυξέλλες πιέζουν για νέα μέτρα»

Εμμεση παραδοχή από τον κ. Παπακωνστατίνου ότι έρχονται σκληρότερες ρυθμίσεις καθώς η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια»


Τη λήψη νέων, ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά και την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι ακόμη και στις Βρυξέλλες τον ρωτούν αν θα λογοδοτήσουν κάποιοι για τις αλχημείες στην οικονομία (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8).

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε ειδική σύσκεψη με βουλευτές του ΠαΣοΚ, υπογράμμισε ότι δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα μπορεί να αντιστέκεται για πολύ στις απαιτήσεις της Κομισιόν. «Δέχομαι ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα» ομολόγησε ο υπουργός ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα του υπουργείου του. Για πρώτη φορά οι βουλευτές δεν σήκωσαν τους τόνους της κριτικής, αντιθέτως σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού προσπάθησαν να καταλάβουν τι άλλο σχεδιάζεται στην κυβέρνηση και πώς θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα νέα αυτά μέτρα στις περιφέρειές τους. «Δυστυχώς, μας έχουν ήδη κόψει νέο κοστούμι» σχολίαζαν έπειτα από τη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι έθεσαν την απορία τους στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Στην αρχή μάς είπατε για μέτρα, μετά μας παρουσιάσατε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στη συνέχεια εξαγγείλατε επιπλέον μέτρα και τώρα ακούμε ότι οι Βρυξέλλες ζητούν και άλλα. Πού θα σταματήσει αυτό;» ρώτησε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος .

Την ίδια απορία εξέφρασε και ο κ. Ι. Κουτσούκος. «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας εγκρίθηκε μεν, αλλά επειδή υπάρχουν κάποια ρίσκα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για τα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται και πιθανώς θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

O υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις, επειδή η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια». Και όπως πρόσθεσε, παρά τη θετική στάση της Γαλλίας, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο υπό αυτές τις συνθήκες. Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα της πιθανής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι η λύση που αναζητείται θα είναι οπωσδήποτε εντός της ευρωζώνης, αφήνοντας όμως ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν εξελιχθούν ομαλά ή αν η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο. «Αν ήμασταν στο ΔΝΤ θα παίρναμε πάνω κάτω τα ίδια μέτρα και θα είχαμε 30 δισ. στα ταμεία μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αποφάσεις ερήμην της Ελλάδας

Οι βουλευτές που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ ρώτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αν είναι αλήθεια ότι μπορεί η Κομισιόν να πάρει μέτρα ερήμην της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά και στη συνέχεια ρωτήθηκε αν προτίθεται να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα. «Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για το κλίμα των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες και για τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου «Εξεταστική για την Οικονομία θα ζητήσει το ΠαΣοΚ»


Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες του αιτήματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Στατιστική Υπηρεσία.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη θέση του προέδρου της ΝΔ «να χρησιμοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, το οποίο μας κληροδότησε η ΝΔ».

«Θα πρότεινα στον αρχηγό της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, να τού θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να δημοσιοποιήσει την απάντησή του» πρόσθεσε.

Σχετικά με την «επίθεση» -όπως είπε- στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έθεσε το ερώτημα: «Τόσα χρόνια όταν βρίσκονταν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Καραμανλής γιατί δεν τα έλεγε στην κυρία Μέρκελ;».

Στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε ότι δεν φταίει για όλα η ΝΔ και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως, από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε πως το κίνητρο για τη διενέργεια εξεταστικής δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός, ούτε η εκδίκηση, ούτε ο αποπροσανατολισμός. «Δεν είναι εποχή για ειδικά δικαστήρια» συμπλήρωσε και τόνισε ότι η συναίνεση θα μπορεί να υπάρξει όταν βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου.

Ο Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Πρωτοβουλία για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Για τα περί συναίνεσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση της ΝΔ. «Όταν ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι στραβώνει η πορεία που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, τότε έχει εθνικό καθήκον να ασκήσει κριτική και να προτρέψει τον πρωθυπουργό να διορθώσει την πορεία του».

Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή».

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση.

«Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι 'α λά κάρτ'. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια».

Δηλώσεις Καρατζαφέρης

Η σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ναρκοθέτηση της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση, υποστήριξε μιλώντας στον Real Fm ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης. Κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λόγω της αλλαγής στάσης της στο θέμα της συναίνεσης.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη συναίνεση μέρος της προσπάθειας, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είναι μη σοβαρό από την πλευρά της ΝΔ να λέει άλλο τη μία ημέρα, άλλο την άλλη, όταν έχουμε απέναντι μας ένορκο τον πληγωμένο ελληνικό λαό.

Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς, πιεζόμενος εκ των έσω, αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και του έδωσε το ΠΑΣΟΚ το άλλοθι για να βγει από αυτή τη διαδικασία».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. παραδέχθηκε ότι δεχόμαστε μεγάλη πίεση από την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το είχε θέσει ως ενδεχόμενο προ μηνών, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν υπόψη το πως αν και δεν έχουν 13ο και 14ο μισθό, ωστόσο παίρνουν το διπλάσιο μισθό από τους Έλληνες.

Για τον πρωθυπουργό είπε: «Είχαμε υποτιμήσει τον κ. Παπανδρέου. Η διαπίστωση η δική μου είναι πως όταν πηγαίνουμε στα βαθιά αντέχει. Είναι καλή η επίδοσή του και η αναπνοή του, που σημαίνει ότι είμαι τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχος από ό,τι ήμουν στις 4 Οκτωβρίου σχετικά με τη δυνατότητα του τιμονιέρη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια και αυτός είναι ο ρόλος μου».

Για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Ο δικομματικός καυγάς στήνεται για να σκεπάσει την συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην "λυπητερή" των μέτρων. Κανείς υπεύθυνος δεν θα πληρώσει αλλά η χώρα θα βυθιστεί σε ένα νοσηρό παρελθόν».

Ορίστηκαν οι γραμματείς 27 τομέων του ΠαΣοΚ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ορίστηκαν οι Γραμματείς των Τομέων του Κινήματος, και είναι οι εξής:

Εσωτερικών: Λάμπρος Μίχος
Οικονομίας: Αφροδίτη Παπαθανάση
Ανάπτυξης: Χρήστος Ιωάννου
Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Γιώργος Ηλιόπουλος
Δημοσίων Έργων: Μανώλης Στρατάκης
Παιδείας: Χρυσή Βιτσιλάκη
Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Γιώργος Κουτσιμπογιώργος
Υγείας: Χρήστος Κατσούρας
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Λευτέρης Κατσικαρέλης
Δικαιοσύνης: Άγγελος Τόλκας
Πολιτισμού: Δημήτρης Γιολάσης
Αθλητισμού: Κώστας Παταβούκας
Μεταφορών και Επικοινωνιών: Στράτος Παπαδημητρίου
Τεκμηρίωσης: Μαρία Κυριακοπούλου
Περιφερειακής Οργάνωσης (5μελής Γραμματεία): Νίκος Φωτόπουλος Χρήστος Σπίρτζης Νίκος Μαδεμλής Ζέφη Δημαδάμα (με πρόσθετη αρμοδιότητα τον Τομέα γυναικών) Ειρήνη Σενατάκη (με πρόσθετη αρμοδιότητα τη διασύνδεση με το Συμβούλιο Επιμόρφωσης)
Μαζικών Χώρων: Στέφανος Ξεκαλάκης
ΕΒΕ: Μενέλαος Κουλούρης
Επιστημόνων: Γρηγόρης Νικήτας
Κινητοποιήσεων: Γιώργος Κόκιος
Απόδημου Ελληνισμού: Κώστας Τάτσης
Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης: Σούλα Ευθυμίου
Κοινωνικής Ένταξης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόνοιας: Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα
Τύπου και ΜΜΕ: Μαρία Καρακλιούμη
Επικοινωνίας-Συντονισμού: Πέτρος Σφηκάκης
Αμυνας: Σταυρούλα Δήμου
Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: Μαρία Λεκάκου
Υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς: Πωλίνα Λάμψα

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Casus belli για τη Νέα Δημοκρατία η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία

Παρελθόν η συναίνεση Παπανδρέου - Σαμαρά

Ζητήσαμε εξεταστική επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια και όχι για ρεβανσισμό


Τον επίλογο της συναίνεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία αποτέλεσε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του δεύτερου. «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους, πόσο συμβάλαμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση εξέλαβε τη συναίνεση ως αδυναμία, τώρα θα διαπιστώσει το λάθος της», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πλήρες θέμα...

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ι. Παναγόπουλος-Σπ. Παπασπύρος: Συνδικαλιστές σε απόγνωση

  • Οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αναζητούν ισορροπίες μεταξύ της στήριξης της κυβέρνησης και των αντιδράσεων στα «σκληρά μέτρα»

«Το μετέωρο βήμα των συνδικαλιστών » θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δράματος που εξελίσσεται και θα συνεχίσει να εξελίσσεται τους επόμενους μήνες, με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τους αρχισυνδικαλιστές και ενώ στη μέση θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, κκ. Ι. Παναγόπουλος και Σπ.Παπασπύρος, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντιστοίχως, αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται θέτουν ένα ξεκάθαρο δίλημμα, στο οποίο οι ίδιοι, ως γνωστά στελέχη του ΠαΣοΚ, καλούνται να απαντήσουν: από τη μία πλευρά πρέπει να φροντίσουν να μην κατηγορηθούν για χλιαρές αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση και από την άλλη, να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με εκρηκτικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα έχει μεν δίκαια αιτήματα, αλλά θα βρει απέναντί του τις πολιτικές κατηγορίες για υπονόμευση της « εθνικής προσπάθειας ».

Μετά την καταιγιστική ανακοίνωση των μέτρων και σχεδίων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, τη φορολόγηση και την εισοδηματική πολιτική, αλλά ειδικώς με βάση τους όρους επιτήρησης που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη για αυτές κατάσταση. Μια κυβέρνηση στην οποία πρόσκεινται οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ανακοινώνει μέτρα με πρόδηλο κοινωνικό κόστος· ταυτόχρονα στις δημοσκοπήσεις κυριαρχεί η εντύπωση ότι τα μέτρα δεν είναι «δίκαια», αλλά συγχρόνως και η πεποίθηση των ερωτώμενων ότι τα ίδια μέτρα είναι «αναγκαία».

Ο παραπάνω συνδυασμός αντικατοπτρίζει το πρόβλημα μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας και οι ηγεσίες τους: Καλούνται να υπηρετήσουν τον ρόλο τους ως προστατών των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι όσο μαχητικές και αν είναι αυτή τη φορά οι διεκδικήσεις τους, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να εξασφαλίσουν κάτι.

Βλέποντας το «κάδρο», οι ηγεσίες και των δύο δύσκολα μπορούν να κρύψουν ότι προβληματίζονται για το μέλλον τους, τη στρατηγική τους, την πολιτική τους νομιμοποίηση και επιρροή, αλλά και για τους διαύλους της επικοινωνίας με το ΠαΣοΚ ως «κυβερνών κόμμα». Οι δίαυλοι αυτοί υπάρχουν, όμως η απευθείας επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είναι πλέον σπάνια. Ο μεν κ. Ι. Παναγόπουλος επικοινωνεί εσχάτως κατά κύριο λόγο με τον κ. Ν. Αθανασάκη , ο δε κ. Σπ. Παπασπύρος προσφάτως είχε μια επαφή με τον κ. Χ. Παμπούκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εγώ να στηρίξω θέλω»...

O κ. Παναγόπουλος δηλώνει ότι η ΓΣΕΕ «αιφνιδιάστηκε ή μάλλοναδειάστηκε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό» και επιμένει πως παρ΄ ότι κατέθεσε πρόταση για το φορολογικό νομοσχέδιο αγνοήθηκε. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν συνιστούν απάντηση στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, αλλά, κατά τη γνώμη του, κινούνται εκτός πολιτικού πλαισίου που είχε θέσει το ΠαΣοΚ. Με βάση αυτή την εκτίμηση, παρουσιάζει τη γενική απεργία της 24ης Φεβρουαρίου ως ευκαιρία να εμφανιστεί «η αντίδραση ως κοινωνικό ισοδύναμο των μέτρων » και στις αποφάσεις που- όπως επιμένει τις τελευταίες ημέρεςλαμβάνονται κατ΄ ουσίαν από τη συντηρητική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο κ. Παναγόπουλος αφήνει με τα λεγόμενά του να διαφανεί ότι αυτό το πνεύμα θα κυριαρχήσει στη φρασεολογία του το επόμενο διάστημα. Παραδέχεται όμως την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι η στάση που θα τηρήσει τώρα ως επικεφαλής της Συνομοσπονδίας θα «μετρηθεί» στο συνέδριο της 18ης Μαρτίου, όπου και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου. «Το θέμα είναι πώς τα μαζεύεις όλα αυτά και πώς διαμορφώνεις πολιτική στάση» υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος.

Εν όψει αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δίνει όταν ερωτάται για το αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι από προνομιακός συνομιλητής του κ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο και όλα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχει χάσει την πρόσβασή του προς τον Πρωθυπουργό. «Ο κόσμος ψήφισε τον Παπανδρέου να κυβερνήσει, όχι εμένα» λέει ενδεικτικά και προσθέτει πως όντως ενοχλείται από το γεγονός ότι πολλούς από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τους πληροφορείται πλέον από τα ΜΜΕ. «Με ενοχλεί ο διάλογος να γίνεται με διαρροές» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επιστρατεύει ένα επιχείρημα με αφοπλιστική διατύπωση. «Το credit του Παπανδρέου ήταν ότι συνομιλούσε. Αν τώρα το σταματήσει αυτό, θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον μύλο του ΚΚΕ» λέει και συμπληρώνει: «Εγώ ποτέ δεν έχω κρύψει την πολιτική μου ταυτότητα, να στηρίξω θέλω...». Υπονοείται και αιωρείται ένα μεγάλο «αλλά».

«Είμαστε στο σκοτάδι»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρος εμφανίζεται προβληματισμένος για τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, για την οικονομία, για την κυβέρνηση, για τους εργαζομένους, για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απαιτείται συνεχής ανάλυση και εκτίμηση από όλους» λέει.

Η ανάλυση αυτή, συνοδευόμενη και με συζητήσεις άλλου ύφους και περιεχομένου, γίνεται σε σταθερή βάση από τον κ. Παπασπύρο όχι μόνο σε συνδικαλιστικά γραφεία, αλλά και στην «Παλαιά Αγορά», το γνωστό μπαρ-εστιατόριο της Φιλοθέης που είναι στέκι δικό του και μιας ευρείας παρέας. Πάντως, κάθε Πέμπτη, αλλά και πολλές άλλες ημέρες της εβδομάδας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ συνευρίσκεται με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη και κάποιους δημοσιογράφους στο κατάστημα του κοινού τους φίλου κ. Αχ. Κυριακόπουλου , αγνοώντας τα σχόλια όσων μιλούν για «celebrity συνδικαλισμό» και «σοσιαλισμό των βορείων προαστίων».

Σε μία από αυτές τις συναθροίσεις θρυλείται ότι είχε ληφθεί και η τελική απόφαση για την εκ μέρους του κ. Σκανδαλίδη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠαΣοΚ το φθινόπωρο του 2007.

Εχοντας ήδη προκηρύξει μία απεργία στο Δημόσιο την προηγούμενη Τετάρτη και εν όψει της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ στη γενική απεργία της 24ης του μήνα, ο κ. Παπασπύρος αναγνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης και λέει, μεταξύ άλλων: «Αν τα πράγματα ήταν ήρεμα και ωραία κι ερχόταν μια κυβέρνηση και ανακοίνωνε αυτά τα μέτρα, τότε και η στάση η δική μας θα ήταν πολύ διαφορετική», υπονοώντας ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της μαχητικότητάς της, και προσθέτει: «Τώρα, με μια τόσο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, τι να πω;».

Μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων ο κ. Παπασπύρος θεωρεί ότι υπάρχει μια τετράμηνη περίοδος κατά την οποία θα κριθούν πολλά. «Ως τώρα ήμαστε στο σκοτάδι. Αλλά, αν μου έλεγε ο Παπακωνσταντίνου ότι από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοιδιαπραγματευόμαστε με νέους όρους και όχι με αυτούς που βάζει τώρα, θα το εκτιμούσαμε όλοι» λέει ο κ. Παπασπύρος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόστασής του (πλέον) από τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επίσης στήριξε στην εσωκομματική σύγκρουση, απαντά: «Δεν θεωρώ ότι όφειλε ο Παπανδρέου να μιλάει μαζί μου με άλλους όρους,άλλωστε τώρα είναι πλέον Πρωθυπουργός, όχι αρχηγός της αντιπολίτευσης». Πάντως ο κ. Παπασπύρος προ ημερών διέβη την (πλαϊνή) πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν συναντήθηκε όμως με τον Πρωθυπουργό, αλλά με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη, με τον οποίο περιορίζεται να πει ότι είχαν «μια ανταλλαγή απόψεων για το κοινωνικό σκηνικό που διαμορφώνεται».

Ποιοι τορπιλίζουν τον «Καλλικράτη»

  • Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί φορείς αντιδρούν στη διοικητική μεταρρύθμιση - Το ενδεχόμενο οι περιφερειάρχες να αναδειχθούν σε «μικρούς πρωθυπουργούς» τρομάζει στελέχη της κυβέρνησης

ΣΤΑ Μακρά Τείχη των προσωπικών φιλοδοξιών, των μικροπολιτικών συμφερόντων και των συντεχνιακών διεκδικήσεων κινδυνεύει να προσκρούσει ο «Καλλικράτης». Απέναντι σε όσα και όσους απειλούν να υπονομεύσουν τη διοικητική μεταρρύθμιση στέκεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με τις κινήσεις του στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου και κυρίως με την επικείμενη χωροταξική κατανομή των νέων ΟΤΑ έχει ξεκινήσει θύελλα αντιδράσεων:

* Νυν νομάρχες εμφανίζονται λάβροι κατά των βουλευτών, από τους οποίους ζητούν να παραιτηθούν από το αξίωμά τους αν θέλουν να είναι υποψήφιοι.

* Υπουργοί βλέπουν με καχυποψία τους νέους περιφερειάρχες.

* «Κομματικοί βαρόνοι» κινούνται ώστε να κλείσουν τη μεταρρύθμιση έξω από τα «τείχη» της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

* Δήμαρχοι που χάνουν την «πίτα της εξουσίας» αναζητούν σανίδα σωτηρίας στην... αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Ραγκούσης, εκτός από την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τρία κεφαλαιώδη θέματα:
α. Το εύρος των εξουσιών των υπό σύσταση περιφερειών που παραπέμπει στη μεταρρύθμιση του σκληρού πυρήνα του κράτους.
β. Το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των νέων οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
γ. Τη χωροταξική κατανομή των δήμων.

O κ. Ραγκούσης έστειλε κατ΄ αρχάς επιστολή προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ζητώντας τους να υλοποιήσουν τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και να του αποστείλουν τις αρμοδιότητες οι οποίες θα μεταφερθούν από την κεντρική εξουσία προς τις υπό σύσταση 13 περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Το συμπέρασμα από την ως τώρα ανταπόκριση των υπουργών, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που μετέχουν στη σχετική διαβούλευση, είναι: «Οι υπουργοί μεταφέρουν τις αρμοδιότητες που δεν θέλουν και όχι εκείνες οι οποίες είναι αναγκαίες για την πραγματική αποκέντρωση του κράτους».

«Οχι αντίγραφα της Φώφης»

Το ενδεχόμενο οι περιφερειάρχες να αναδειχθούν σε «μικρούς πρωθυπουργούς», κατά την έκφραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου , φοβίζει ορισμένους υπουργούς, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία το νέο εγχείρημα. Ετσι συσπειρώνονται ώστε να απογυμνώσουν τις περιφέρειες από νέες αρμοδιότητες, με εμφανή τον κίνδυνο οι τελευταίες να μετατραπούν στην πράξη σε υπερνομαρχίες, στις οποίες ο περιφερειάρχης θα διαδραματίζει διακοσμητικό ρόλοόπως ακριβώς οι νυν υπερνομάρχες. Η έκφραση ότι «οι περιφερειάρχες κινδυνεύουν να γίνουν ένα αντίγραφο της Φώφης» είναι χαρακτηριστική. Ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας, ο οποίος μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, σε αντίθεση με τον νομάρχη Αθηνών κ. Ι. Σγουρό , ο οποίος σε επιστολή του προς τον κ. Ραγκούση έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη μεταρρύθμιση, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος. «Η μεταρρύθμιση θα έχει ολοκληρωθεί μόνον όταν αλλάξει και το ίδιο το κράτος» επισημαίνει. Παρά ταύτα η πλειονότητα των συναδέλφων του κλείνει πονηρά το μάτι προς τους υπουργούς (οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την εκχώρηση αρμοδιοτήτων), καθώς απώτερος στόχος τους είναι «να διατηρήσουν τις καρέκλες τους». Το παράδοξο όμως είναι ότι την ίδια στιγμή οι νομάρχες βάλλουν ευθέως κατά των βουλευτών για τη «νομή της εξουσίας»! Μάλιστα, μετά το συνέδριο της ΕΝΑΕ, που υπερψήφισε σχετική πρόταση, οι νομάρχες ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση με την οποία οι βουλευτές που επιθυμούν να διεκδικήσουν αξιώματα στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα πρέπει να παραιτούνται εκ των προτέρων από το αξίωμα του βουλευτή. «Αν και δεν ψήφισα την πρόταση για να μην πάω κόντρα στους βουλευτές, τη βλέπω θετικά» εκμυστηρεύθηκε νομάρχης της Αττικής μιλώντας στο «Βήμα». «Δεν μπορούν να διεκδικούν αξιώματα έχοντας τη σιγουριά της ιδιότητας του βουλευτή». Με συμπάθεια βλέπουν αυτή την πρόταση και οι δήμαρχοι των μεγάλων κυρίως δήμων της χώρας, η εξουσία των οποίων ενισχύεται σημαντικά μετά τον «Καλλικράτη».

Οι όροι των βουλευτών

Οι βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, κυρίως όμως οι βουλευτές που εκλέγονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, φοβούνται ότι η πολιτική επιρροή τους θα αποδυναμωθεί σημαντικά. Ο κ. Ραγκούσης, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, έχει αρχίσει να καλεί ξεχωριστά τους βουλευτές κάθε νομού της χώρας και να τους ενημερώνει για τις επικείμενες αλλαγές. Ολοι σχεδόν θέτουν ως «κόκκινη γραμμή»:

α. Να ισχύσουν «ενιαία και αδιάβλητα» κριτήρια για τη χωροταξική κατανομή των δήμων σε όλους τους νομούς.

β. Να επεκταθεί ο «Καλλικράτης» και στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη) παρά τις αντιδράσεις των «βαρόνων του κόμματος». Βουλευτές του Ηρακλείου Κρήτης αποδέχθηκαν μάλιστα να συσταθούν έξι αντί για οκτώ δήμοι στον νομό, αρκεί, όπως είπαν, «να μην αυξηθούν οι δήμοι σε μικρούς νομούς της χώρας». Βεβαίως ουδείς μπορεί να προδιαγράψει ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μετά τη δημοσιοποίηση της νέας χωροταξικής κατανομής των δήμων, όταν θα αρχίσουν ενδεχομένως να αντιδρούν δυναμικά τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος πάντως δήλωσε «παρών» στην κινητοποίηση στο Βελβεντό Κοζάνης, αν και, όπως είπε μιλώντας στο «Το Βήμα», ξεκαθάρισε στους κατοίκους ότι δεν συμφωνεί με τη διατήρηση μικρών δήμων. «Πήγα και μίλησα και στα μπλόκα» λέει. Το «παρών» είχαν δώσει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και σε ανάλογη κινητοποίηση των κατοίκων της Κύμης.

Η επέκταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τυχόν αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για την επέκταση του «Καλλικράτη» στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κάτι για το οποίο πιέζουν έντονα οι «βαρόνοι του κόμματος» (με δεδομένο ότι το 70% των δημάρχων του Λεκανοπεδίου αντιδράν, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να διενεργούνται και τοπικά δημοψηφίσματα), είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τονασκό του Αιόλου. «Πάνω από 230 δήμαρχοι όλης της χώρας είναι έτοιμοι να κάνουν Δίκτυο από κοινού με τους βουλευτές», προειδοποιούν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, «και να ξεσηκωθούν κατά του “Καλλικράτη” αν η μεταρρύθμιση μείνει εκτός των τειχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης».

Τέλος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις αν η πρόταση την οποία κατέθεσαν τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠαΣοΚ και υιοθέτησε ο κ. Ραγκούσης, και η οποία προβλέπει τα μέλη των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων να εκλέγονται από το σύνολο των κατοίκων των περιφερειών, είναι σύννομη με το Σύνταγμα.

Στήριξη με αντάλλαγμα την (επαν)υποψηφιότητα

Oι επερχόμενες αλλαγές την Αυτοδιοίκηση ουδόλως πτοούν τα στελέχη- κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων- να διεκδικούν ήδη ενδοπαραταξιακά ή και να διαπραγματεύονται την υποψηφιότητά τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πολλοί μάλιστα από τους νυν δημάρχους και νομάρχες που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ θεωρούν- και φροντίζουν να το γνωστοποιήσουν σε κάθε ενδιαφερόμενο...- ότι «αυτοδικαίως» θα είναι και πάλι υποψήφιοι εφόσον στηρίξουν τον «Καλλικράτη»... Να σημειώσουμε ότι με τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα μειώνονται οι αποδοχές των δημάρχων και των περιφερειαρχών κατά 10.800-12.000 ευρώ ετησίως, λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης. Επίσης με τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι μειώνονται σε 370-380 (από 1.034 σήμερα) και οι νομαρχίες «καταργούνται».

Η Ελλάδα ζητά πολιτική και όχι οικονομική στήριξη, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου

Η Ελλάδα σκοπεύει και μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της, ζητάμε πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti εν όψει των επίσημων επαφών του στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει ούτε στη διεθνή κοινότητα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα σκοπεύει και μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της» τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε, και που αρχίζουμε να βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό, είναι η πολιτική στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών και η σαφής δεσμευσή τους στην ευρωπαϊκή ενότητα» υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει το Reuters.

Επισημάνσεις Γιούνκερ προς Αθήνα Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα, απεφάνθη το Eurogroup- ώς τις 16 Μαρτίου, αν κριθει αναγκαίο, θα ανακοινωθούν πρό

Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος επισήμανε ότι, όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της Ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ώς τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων.

Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.

Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης.

«Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδραση η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο Ecofin

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), σήμερα Τρίτη.

Ειδικότερα, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126 (παρ.9), ήτοι στο καθεστώς της «αυστηρής επιτήρησης» και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Το Ecofin θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010-2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Ecofin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Πέμπτη,στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, η ελληνική οικονομία και το σχέδιο ανάκαμψής της, καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι, εκτός της Ελλάδας, το Ecofin θα υιοθετήσει σύσταση βάσει του άρθρου 126 (παρ.7) για τη Λιθουανία και τη Μάλτα, με την οποία διαπιστώνεται ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, που είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά τους, δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του ελλείμματός τους κατά ένα έτος (νέα προθεσμία για τη Μάλτα είναι το 2011 και για τη Λιθουανία το 2012).

Νέα προθεσμία, έως το 2012, για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα δοθεί και στη Ρουμανία βάσει του άρθρου 126(7) και τη διαπίστωση ότι έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα.

Τέλος, για την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Λετονία, το Συμβούλιο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα και ότι η αναπροσαρμογή των συστάσεων δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να φέρουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

Διαβάστε Επίσης

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούν μείωση μισθών & ελεύθερες απολύσεις. Νέος γύρος πιέσεων από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές στο σύστημα διαπραγμάτευσης των αποδοχών και ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ζητούν οι Βρυξέλλες από την κυβέρνηση.

Το «ελληνικό πρόβλημα» θα τεθεί επί τάπητος στο Εurogroup που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αλλά και την επομένη, 16 Φεβρουαρίου, στο Εco/Fin. Τα Συμβούλια θα λάβουν αποφάσεις για τρία εξαιρετικού ενδιαφέροντος ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα. Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους. Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.

Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του Εco/Fin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα το Εco/Fin θα απευθύνει Σύσταση προς την ελληνική πλευρά όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ασυνέπεια «για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι που απειλούν την ίδια τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Επομένως, το Εurogroup και το Εco/Fin καθιστούν την Ελλάδα υπεύθυνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι που απειλούν την ΟΝΕ. Πρόκειται φυσικά για πολύ σοβαρή τοποθέτηση.

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 121 παρ. 4 της Συνθήκης το Συμβούλιο θα αξιώσει από την Ελλάδα την υιοθέτηση ολοκληρωμένου πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης καθώς και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαπραγμάτευσης των αποδοχών. Ο στόχος είναι προφανής, να μειωθεί το ύψος των μισθών στον δημόσιο τομέα και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη τίθεται το θέμα των ορίων απολύσεων και άλλων μέτρων που θα οδηγούν σε πιο χαλαρή αγορά εργασίας.

Επιπροσθέτως ζητούνται μέτρα που θα ενισχύσουν τη λειτουργία της αγοράς προϊόντων, δηλαδή την απελευθέρωση και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος η οποία περνάει ανάμεσα από την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και θα διατηρήσουν τη σταθερότητα χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτές οι συστάσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και στην απομάκρυνση των κινδύνων για τη λειτουργία της ΟΝΕ περιλαμβάνονται, σε μεγάλο βαθμό, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γιώργος: Χάσαμε μέρος της κυριαρχίας μας

Ο Γ. Παπανδρέου κατοχύρωσε μια νέα περίοδο χάριτος, χωρίς να αποτρέψει τον κίνδυνο επιβολής πρόσθετων μέτρων
  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ Την πολιτική στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει για να σταθεροποιήσει την οικονομία εξασφάλισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Επειτα από έναν μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων ο Πρωθυπουργός κατοχύρωσε μια νέα περίοδο χάριτος για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, χωρίς όμως να αποτρέψει τον κίνδυνο να κληθεί σύντομα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια «τριπλή επιτήρηση» της πολιτικής του: από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία επιτήρησης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου. «Δεν το κρύβω» συνέχισε. «Δεν πρέπει να το κρύβουμε. Αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας θέματα. Ας κάνουμε τώρα τη δουλειά μας με σκοπό η Ελλάδα να γίνει ξανά κυρίαρχη της τύχης της».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιοπιστία που χάσαμε «θα κατακτηθεί με κόπο και ιδρώτα». Διευκρίνισε επίσης ότι ζήτησε ο ίδιος προ διμήνου τη συνδρομή του Ντομινίκ Στρος-Καν και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έχει παράσχει «σε θέματα τεχνικής φύσεως». «Η ΕΕ δεν έχει ανάλογη τεχνογνωσία» είπε. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα στραφεί στο ΔΝΤ για να αναζητήσει δανεισμό αλλά στις αγορές. Απέδωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό επιτήρηση «με σκληρό τρόπο» στην πολιτική των τελευταίων ετών.

Απέρριψε όμως την κριτική ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Ηταν και θέμα της αντίδρασης των αγορών, οι οποίες θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη» εξήγησε.

O κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει καθετί για να ανακτήσει την αξιοπιστία και την ισχύ της Ελλάδας. «Αυτό είναι αίτημα και του ελληνικού λαού, το οποίο εκφράζεται μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα επιπλέον μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%» συμπλήρωσε. Αυτή τη βούλησή μας αξιολόγησαν οι εταίροι μας, είπε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Πραγματικά αγωνιστήκαμε και παλέψαμε για να τους πείσουμε».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. «Είναι ένα καθαρό μήνυμα για συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης» είπε.