- Ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις επίμαχες αλλαγές στα εργασιακά, και έστειλε μήνυμα προς τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το ξανασκεφτούν.
Δεν μπορούμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Σήμερα -συμπλήρωσε- πριν, δηλαδή, έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που ψηφίζει απόψε η Βουλή, τόνισε ότι πολλές διατάξεις του είναι ξεκάθαρες, είχαν προαναγγελθεί και είχαν συζητηθεί δημοσίως, έστω και χωρίς να έχουν πάρει το μορφή νομοσχεδίου.
Αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς ένα σημαντικό μέρος του επηρεάζει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τυχόν μη εφαρμογή του θα σήμαινε παρέκκλιση και πολλές συνέπειες για μισθούς, συντάξεις κ.λπ.
Με την επιλογή του κατεπείγοντος συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μία προσπάθεια να υπάρξει ένα ελάχιστο συναίνεσης ,τόσο τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και της οικονομίας, όσο και στα ευρωπαϊκά ζητήματα, λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα.
- «Ναυάγησε» η συναίνεση
Ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει συναίνεση κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Σε βασικά, κατά τη γνώμη του θέματα, όμως, υπάρχουν αντιρρήσεις από χώρες όπως η Γερμανία. Και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια, ενώ απέκρουσε τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά ότι ζήτησε έγκριση και συνενοχή.
«Ούτε το ένα ζήτησα, ούτε το άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι ζήτησε το αυτονόητο, την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Όσο για τη συνενοχή, όπως είπε, αυτή προϋποθέτει και την ενοχή. Και τόνισε ότι είναι γνωστό ποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ και ο λαός την έχει καταλογίσει.
Εξήγησε, επίσης, στους πολιτικούς αρχηγούς, ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη χώρα και ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια, η οποία, όπως τόνισε είναι προσπάθεια της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Εν όψει όλων αυτών των αλλαγών, όπως, είπε, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το πολιτικό κόστος, ή το «δήθεν», όπως είπε, πολιτικό κόστος.Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ στα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος ζητά από τον Γιώργο Παπανδρέου να μην προκαλεί την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του δεν είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
- Διαμάχη εκπροσώπων
Στον κ. Παναγιωτόπουλο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι, για μία ακόμη φορά, όπως αναφέρει, η ΝΔ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και στα δεινά που προκάλεσε για τη χώρα η καταστροφική της διακυβέρνηση. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
Υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το πολυνομοσχέδιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου