- Προσωρινά στο συρτάρι
- Ο υπουργός στη διάρκεια της συζήτησης
Σε άλλο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η ρύθμιση για τη διαγραφή οφειλών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Διευκρινίζοντας την κίνησή του αυτή, ο Υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο διαγραφής χρεών» - κάτι που καθιστά απαραίτητη την θεσμοθέτησή του.
«Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ’ το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
» Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες. Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο.
» Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών.»Με την έναρξη της συζήτησης, σύσσωμη η Αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος --κάτι που ισοδυναμεί με συζήτησή του σε μία συνεδρίαση, τοποθέτηση μονάχα των εισηγητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ειδικών αγορητών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων, αλλά όχι και των απλών βουλευτών -και μικρά χρονικά περιθώρια στις τοποθετήσεις.
- Έντονες αντιδράσεις - Διεύρυνση της διαδικασίας
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αυτογελοιποίηση της Βουλής» και ζήτησε από τον πρόεδρο Φ.Πετσάλνικο να διευρύνει τη συζήτηση, ως προς τα χρονικά της περιθώρια και ως προς την συμμετοχή.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, με δεδομένο το ότι δεν εδικαιούτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποχωρεί από τη διαδικασία, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της τρόικας και όχι οι Έλληνες βουλευτές».
«Ξεπέρασμα του τυπικού της διαδικασίας», ζήτησε από το Φ.Πετσάλνικο ο Γ. Βρούτσης (ΝΔ) και «δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου» ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).
«Φίμωση της Βουλής» κατήγγειλε ο Φ. Κουβέλης, «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις εκλογές», διαπίστωσε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) - ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το κατεπείγον της διαδικασίας κρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών, όπου εκεί, η κυβερνητική πλειοψηφία χθες υπερψήφισε.
«Καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εκτίμησε πως υπήρξε πλειοψηφία, παρ' ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν σήκωσαν το χέρι τους» διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία», απάντησε ο Φ. Πετσάλνικος.
«Ωστόσο, επειδή το κατεπείγον γίνεται κατ΄εξαίρεση, ανέλαβα πρωτοβουλία να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να προστεθεί και δεύτερος ομιλητής από κάθε κόμμα, καθώς και δύο ομιλητές από τους ανεξάρτητους» συμπλήρωσε.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
Αποσύρεται η διάταξη για διαγραφή των οφειλών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου