Εκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν κοινώς αποδεκτές λύσεις στα εργασιακά θέματα απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Εμείς πρέπει να επιδιώκουμε περισσότερο τη διαβούλευση, τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Θέλω να δώσουμε- και εγώ προσωπικά- την απόλυτη στήριξη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους για να βρουν λύσεις από κοινού παρά τις δυσκολίες, τα αυστηρά και δύσκολα πλαίσια μέσα στα οποία κινούμαστε» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα οικονομικής, κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής. Στην ουσία ο κ. Παπανδρέου παρενέβη με τον τρόπο αυτόν στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους κοινωνικούς εταίρους για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπου το διακύβευμα είναι η μείωση μισθών έναντι της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά το υπουργείο Εργασίας έχει προειδοποιήσει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε θα καταθέσει σχέδιο νόμου στις 20 Δεκεμβρίου, το οποίο όμως θα πρέπει να έχει εγκρίνει και η τρόικα.
Το θέμα αυτό απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, καθώς απειλεί με κοινωνική έκρηξη. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο Πρωθυπουργός στο θέμα αυτό είναι ότι έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , την κυρία Λούκα Κατσέλη αλλά και με τον κ. Δ. Ρέππα προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
Οι ρυθμίσεις στην Υγεία που παρουσίασε ο κ. Α. Λοβέρδος στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή προκάλεσαν έντονη συζήτηση και προβληματισμό. Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Γιώργο, τα έχω συμφωνήσει όλα με την Κομισιόν και την τρόικα. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλα μαζί τα μέτωπα» φέρεται ότι απάντησε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων. Αλλά και όταν συζητήθηκε η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Θ. Πάγκαλος είπαν ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση και να πωλούνται τα φάρμακα ακόμη και στα σουπερμάρκετ. Ο κ. Λοβέρδος το απέκλεισε λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Συμφωνία υπήρξε για την καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων- θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν αποδοχές ως 40.000 ευρώ.
Παρέμβαση έκανε ο κ. Παπανδρέου στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Χ. Καστανίδης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τροποποιήσεις ώστε η σχολή και κυρίως το Διοικητικό της Συμβούλιο να είναι ανοιχτά και όχι προσβάσιμα μόνο σε δικαστές. Επίσης να αξιολογείται όπως όλες οι σχολές και τα πανεπιστήμια. Ο κ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε επικαλούμενος και τη συνταγματική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας έναντι της εκτελεστικής, αλλά ο κ. Ευ. Βενιζέλος και η κυρία Λούκα Κατσέλη τάχθηκαν υπέρ των απόψεων που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου.
- Χρειάζεται άλλος μηχανισμός στήριξης
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις με αφορμή την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι η τελική απόφαση είναι πιο θετική από τα σενάρια που είχαν τεθεί στο τραπέζι, αλλά ότι κατά τη γνώμη τους δεν είναι και ο πιο κατάλληλος μηχανισμός για την Ευρώπη. Αντιθέτως, επανέλαβε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο έχει προτείνει έναν συνδυασμό μηχανισμού ή ταμείου με ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
- Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=371190&dt=04/12/2010#ixzz17D2SPFuy
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
Εκκληση Παπανδρέου για συναίνεση στα εργασιακά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου