- Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Πολωνία
Βαρσοβία, Πολωνία
«Οι Σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης», δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για φορολογία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η οποία ανήκει στον ίδιο και υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα ευρωομόλογα τα οποία μπορούν όχι μόνον να εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες αλλά να αναδειχθούν και σε αναπτυξιακούς μοχλούς.
«Η απάντησή μας στην πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών», τόνισε, «είναι υπεύθυνη δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική ισότητας, υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον». «Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτική υπευθυνότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι το δημοκρατικό πνεύμα που δεν πρέπει να χάσει η Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας και υπογράμμισε ότι «η χώρα μου ανήκει στην ομάδα των χωρών που αποκαλούνται "γουρούνια" (σσ. στα αγγλικά P.I.I.G.S., δηλαδή Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), αλλά εγώ είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, υπερήφανος που είμαι Ευρωπαίος».
Επίσης, ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους ενώ υπεραμύνθηκε την κοινωνική δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες σε βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».
- Υπέρ του κοινωνικού κράτους
Λένε ήρθε η ώρα της λιτότητας αλλά τι εννοούν; Τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, τα επιδόματα ανεργίας, την εκπαίδευση. Αν τα κόψουμε θα προκύψει μεγαλύτερη ανισότητα, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ελληνικό κράτος πρόνοιας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός για να κοπούν οι κρατικές δαπάνες όπου είναι αναγκαίο. «Πρέπει να σεβαστούμε το χρήμα των φορολογουμένων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά, σημείωσε ότι οι μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα δεν ήταν για τους φτωχούς.
Απαντώντας το ερώτημα, πού θα βρεθούν τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη που προτείνουν οι σοσιαλιστές, μίλησε για τα καινούργια εργαλεία που επεξεργάζονται, με πρώτο την επιβολή ενός φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών.
«Προωθούμε την ιδέα του Ευρωπαϊκού Φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, την οποία υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τον Οκτώβριο. Τώρα πρέπει να εργαστούμε να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή στην ΕΕ. Μπορούμε να συνδυάσουμε την ιδέα τον Ευρωομολόγων, των πράσινων ομολόγων, τη φορολογία για το διοξείδιο του άνθρακα» πρόσθεσε.
«Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ δολάρια χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική» συμπλήρωσε.
Μίλησε ακόμα και για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών βραχυπρόθεσμων συναλλαγών και των τοξικών εργαλείων, προκειμένου να προστατευτούν οι επενδυτές. «Χρειαζόμαστε -κατέληξε- αφενός ένα Ευρωπαϊκό 'New Deal' με 'πράσινη συνιστώσα' που θα μας δώσει μια βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ένα παγκόσμιο 'New Deal'.» [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου