Το «ορεκτικό» των εφ΄ όλης της ύλης συζητήσεών τους είχαν χθες το βράδυ, σε δείπνο μετά των συζύγων τους Αντας και Εμινέ, οι Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα χαμόγελα περίσσευαν στις φωτογραφίες από το ιδιωτικό δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου έχει καταλύσει η τουρκική αποστολή. Ωστόσο τα χαμόγελα αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν την «καυτή» ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Οι Παπανδρέου και Ερντογάν συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες στην Αθήνα. Ωστόσο τα αγκάθια παραμένουν σε όλα τα μέτωπα (Αιγαίο, μειονοτικό, Κυπριακό). Και παρά τις εκατέρωθεν ενθαρρυντικές δηλώσεις δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις που να επιτρέπουν προς το παρόν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Οι δύο άνδρες στη σημερινή τους συνάντηση στη Βουλιαγμένη θα κάνουν μια ανασκόπηση των όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της σύστασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. Ωστόσο η πραγματική εικόνα παραμένει θολή. Παρά τη φημολογία ότι ιδιαίτερα στις διερευνητικές επαφές έχει διαμορφωθεί θετική ατμόσφαιρα και έχουν διαφανεί περιθώρια συνεννόησης όπως ανέφερε χθες και σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», το χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει ενώ ορισμένες δημόσιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δυναμιτίζουν το κλίμα.
Τα όσα έχουν πει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Ερντογάν στο ταξίδι του, αλλά και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν περί σύνδεσης της άρσης του casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εφόσον και η ελληνική Βουλή πάρει πίσω την απόφαση περί του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, θέτουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων άσχετα ζητήματα.
Το κλίμα ήρθε να φορτίσει και η χθεσινή αποκάλυψη των «Νέων» ότι παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές διεξάγονταν συζητήσεις, μέσω άλλου διαύλου, για αεροναυτιλιακά ζητήματα με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, οι συζητήσεις πάγωσαν όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός θεώρησε παράλογες τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.
Στη χθεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας διέψευσε την ύπαρξη μυστικής διαπραγμάτευσης και είπε ότι θα διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να εντοπισθεί η πηγή της διαρροής. Παράλληλα όμως τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει οτιδήποτε εφόσον θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα, στο Διεθνές Δίκαιο και στα συμφέροντα της χώρας μας».
Ο κ. Δελαβέκουρας επέμεινε ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων μεταξύ των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, αλλά αρνήθηκε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένο έγγραφο με τις θέσεις της, οι οποίες και να απαντούν στον «Κώδικα Συμπεριφοράς» που έχει καταθέσει η Αγκυρα ήδη από το καλοκαίρι του 2009.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=362304&dt=22/10/2010#ixzz134YXQUfI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου