Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Μαχαίρι σε δαπάνες, αξιοποίηση περιουσίας

  • Δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης εξόδων και ενιαία μηχανοργάνωση σε έξι μήνες θέλει ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος
  • ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την απόσπαση 50(!) νοσηλευτών... στο γραφείο διοικητή δημόσιου νοσοκομείου, ανέδειξε η χθεσινή ενημέρωση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν ομάδα συνεργατών του Λοβέρδου επισκέφθηκε συγκεκριμένο νοσοκομείο- το οποίο δεν κατονόμασε- εν ώρα εφημερίας, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλα κενά. Αρμοδίως ενημερώθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι 50 νοσηλευτές έχουν αποσπαστεί στις κεντρικές υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί τελικώς ότι ήταν στο γραφείο του διοικητή, που «τον πήρε και τον σήκωσε», όπως είπε ο Λοβέρδος επί λέξει.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ο Λοβέρδος έθεσε τρεις «κόκκινες γραμμές» για την παραμονή του στο υπουργείο, δίνοντας έτσι με δραματικό τρόπο τη διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οπως είπε συγκεκριμένα, αν μέσα σε έξι μήνες δεν υπάρχει διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ώστε να παρακολουθούνται οι δαπάνες και τα έξοδα των νοσοκομείων, αν δεν καταγραφεί- από έγκυρους οίκους - ποια είναι η περιουσία τους, όπως και τι διαθέτουν οι αποθήκες τους και αν όλα αυτά δεν περάσουν σε ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης, «τότε είναι αδύνατον να προχωρήσει η βελτίωση και η εξυγίανση του Συστήματος Υγείας». «Αυτές οι τρεις δράσεις είναι προϋποθέσεις για τη δική μου ύπαρξη στο υπουργείο αυτό» δήλωσε με έμφαση ο Λοβέρδος προσθέτοντας: «Χωρίς αυτές το υπουργείο Υγείας μπορεί να αρθρώνει μόνο επικοινωνιακό λόγο και τίποτε άλλο».

Ο Λοβέρδος εμφανίστηκε αποφασισμένος «να βάλει τάξη» στο δαιδαλώδες τοπίο διοίκησης και διαχείρισης που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλώνοντας ταυτόχρονα: «Εγώ δεν μπορώ να στραφώ ξανά στους πολίτες και να τους ζητήσω να πληρώσουν και άλλα. Το έκανα μία φορά (ως υπουργός Εργασίας) και δεν θα το κάνω πάλι» . Οπως σημείωσε μάλιστα, «επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορεί να τα πληρώνει ο κόσμος».

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν νοσοκομεία, ενώ προανήγγειλε ότι ως το τέλος του έτους θα αξιολογηθούν όλοι οι περιφερειάρχες Υγείας και οι διοικητές των νοσοκομείων. Οσον αφορά τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δήλωσε ότι θα επισπευσθούν. Συγκεκριμένα, είπε ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα προχωρήσουν οι προσλήψεις νοσηλευτών, ενώ όσον αφορά τους γιατρούς ανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας με την οποία αλλάζει το σύστημα κρίσεων των προς πρόσληψη γιατρών (ο εισηγητής που θα κληρώνεται θα έχει προθεσμία μόνο πέντε ημερών για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις). Για τις πληρωμές βάσει του νέου συστήματος εφημεριών, ο Λοβέρδος είπε ότι θα γίνουν ως τις 20 του μήνα, ενώ εξήγγειλε τη χωροθέτηση 17 κέντρων αποτοξίνωσης σε χώρους νοσοκομείων.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ και καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στη LSΕ Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος είπε ότι «ως έναν βαθμό είναι πολύ θετικές οι γενικές διακηρύξεις». Τόνισε όμως ότι «μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί». Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε τον Λοβέρδο ότι οι βουλευτές «θα σας στηρίξουμε στη μάχη που δίνετε με την προϋπόθεση να υπάρξει διαφάνεια και να μην ξαναέρθουμε εδώ να λέμε τα ίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου