Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ορος επιβίωσης ήταν το Μνημόνιο για την Ελλάδα




Επισημαίνει η επίτροπος Μ. Δαμανάκη
  • Συνέντευξη στη Λινα Γιανναρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 3 Oκτωβρίου 2010

«Το Μνημόνιο ήταν όρος επιβίωσης». Η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, μιλάει στην «Κ» για την αλλαγή του κλίματος (;) στην Ε. Ε., τις δύσκολες μάχες που απαιτεί η θέση της, ενώ στέλνει το δικό της μήνυμα για την επόμενη μέρα στη χώρα. «Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός», λέει με αφορμή το θέμα των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργείων.

– Εχει όντως αλλάξει το κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα στην Ε.Ε.; Πώς μας βλέπουν σήμερα οι Ευρωπαίοι;

– Με πολλή προσπάθεια από πολλές πλευρές και την καθοριστική συμβολή του Γιώργου Παπανδρέου το κλίμα είναι καλύτερο. Περάσαμε δύσκολα. Δεν ήταν μόνο η δημοσιονομική κατάρρευση και το υψηλό χρέος που μας έκανε μαύρο πρόβατο, αλλά κυρίως το πρόβλημα αξιοπιστίας, που τραυμάτισε καίρια την εικόνα της χώρας. Ο όρος greek statistics έγινε συνώνυμο της απάτης. Είναι λυπηρό, αλλά είναι αλήθεια. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά. Πολλοί –όχι όλοι– αναγνωρίζουν επίσης το γενικότερο πρόβλημα του ευρώ και της οικονομικής κρίσης. Ολοι συνειδητοποιούν πως το ευρώ δεν μπορεί να μακροημερεύσει χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική.

– Τελικά, γιατί δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου της Ε.Ε. στην ελληνική περίπτωση;

– Προφανώς τα όσα συνέβησαν είναι μάθημα και για τους μηχανισμούς ελέγχου της Ε.Ε. Τους τελευταίους μήνες, η Κομισιόν έθεσε ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας και διακυβέρνησης του ευρωπαϊκού χώρου, με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Eurostat και τον κοινοτικό έλεγχο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η κρίση είχε και... τα καλά της. Ομως, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε σοβαρά ότι μας χρειάζονται χωροφύλακες για να είμαστε ειλικρινείς στις δηλώσεις μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε μπροστά και πέρα από το Μνημόνιο. Να σχεδιάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα νέο αναπτυξιακό μέλλον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόκληση αυτή που έχουμε μπροστά μας αποτελεί εθνικό στόχο και μας αφορά όλους.

– Θεωρείτε ότι η υπογραφή του Μνημονίου ήταν πράγματι μονόδρομος για την Ελλάδα;

– Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχασε τη δυνατότητα να δανείζεται, οι λύσεις ήταν δύο: το Μνημόνιο ή η στάση πληρωμών, δηλαδή η χρεοκοπία. Ολα τα υπόλοιπα είναι ανέξοδη φλυαρία. Η στάση πληρωμών θα οδηγούσε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη δέσμευση καταθέσεων. Το Μνημόνιο μας έδωσε μια χρονική ανάσα και την ουσιαστική ευκαιρία να παραμείνουμε στη Ζώνη του Ευρώ. Ειλικρινά, δεν βλέπω κανένα περιθώριο συζήτησης. Το Μνημόνιο ήταν όρος επιβίωσης.

– Πριν από λίγους μήνες ξεσηκώσατε αντιδράσεις από τους αλιευτικούς στόλους με την απόφασή σας για διακοπή της αλιείας του κόκκινου τόνου στη Μεσόγειο. Θα το επαναλαμβάνατε;

– Χωρίς δισταγμό. Το 80% των αποθεμάτων του κόκκινου τόνου παγκοσμίως έχει ήδη αλιευθεί. Για να ανακάμψει το είδος, χρειάζονται πολύ αυστηρά μέτρα και σε βάθος χρόνου.

– Τι να περιμένουμε από τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής της Ε.Ε. που προετοιμάζετε;

– Η πρότασή μου, που θα κατατεθεί στις αρχές του 2011, θα οδηγεί σε μια πολιτική πιο πράσινη, πιο αποκεντρωμένη, πιο απλή. Που θα εξασφαλίζει την επιβίωση των ειδών, με τερματισμό των επιδοτήσεων για νέα σκάφη και εισαγωγή νέων μεθόδων παρακολούθησης της ποσότητας των αλιευμάτων. Που θα απαγορεύει τη χρήση καταστροφικών εργαλείων και θα επιτρέπει στα κράτη–μέλη να ακολουθούν τους δικούς τους τρόπους ρύθμισης της αλιείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου