Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Επιστρέφουν από σήμερα τα σταχτοδοχεία στα εστιατόρια

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων επικαλούνται σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων κατά του καπνίσματος.

Αποφασισμένοι να μην εφαρμόσουν άμεσα τον αντικαπνιστικό νόμο, ακόμη κι αν χρειαστούν να δουν τα καταστήματά τους να κλείνουν, εμφανίζονται οι εστιάτορες και επανέφεραν από σήμερα τα τασάκια στα τραπέζια.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δεχτούμε τις συνέπειες του νόμου και την Τρίτη να έρθουν και να πάρουν τα κλειδιά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσάκος και πρόσθεσε: «Ας αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για το κλείσιμο και την οδήγηση των εργαζόμενων στην ανεργία. Δεν είναι δυνατόν ο ένας υπουργός να υπογράφει για την καλλιέργεια και την εισαγωγή καπνού και ο άλλος να ζητάει από μένα, τον εστιάτορα, να προστατεύσω την υγεία των πολιτών».

«Οι εστιάτορες δεν είναι αντίθετοι στον αντικαπνιστικό νόμο επί της αρχής του. Η αντίθεσή μας, επισήμανε, έγκειται στη χρονική στιγμή που έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει περισσότερο την Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ.Τσάκος.

Τόνισε, ακόμη, ότι «τη στιγμή που στην αγορά δεν κινείται τίποτα και οι ακάλυπτες επιταγές αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, δεν γίνεται να εφαρμόζεται ένας νόμος που οδηγεί εκατοντάδες καταστήματα σε κλείσιμο και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης πριν την εφαρμογή του νόμου κινούνταν μεταξύ 30 έως 50%, ενώ μετά την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου η πτώση φτάνει το 70 με 80%.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών, τα καταστήματα εστίασης οδηγούνται σε λουκέτο με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Μάλιστα η Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αποφάσισε ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, να άρει μονομερώς την απαγόρευση του καπνίσματος, αν μέχρι χθες η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην ανάκληση του μέτρου. Παράλληλα ζητούσε να καλέσει η κυβέρνηση την Ομοσπονδία σε συζήτηση για την εξεύρεση από κοινού λύσης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας δηλώνει αμετακίνητο και τονίζει ότι ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί.

«Ο νόμος που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, το δημόσιο καλό, για τα παιδιά μας» τόνισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.

Εντείνουμε τις προσπάθειες με ενημερωτικές καμπάνιες για την εφαρμογή του, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης αυτών που πλήττονται από το νόμο, όχι όμως και η εφαρμογή του, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου