Τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου έθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας από το βήμα του του συνεδρίου για το κλίμα στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Η υπουργός σημείωσε ότι στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο πλέον αναλαμβάνουν δράση μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα και απαρίθμησε τους στόχους των κυβερνήσεων για το κλίμα. Οπως σημείωσε τα κράτη της Μεσογείου οφείλουν:
- Να ασχοληθούν περισσότερο με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προάγουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τον ίδιο στόχο.
- Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.\
- Να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
- Να επικεντρώσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην πράσινη οικονομία.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το «πάνελ» των υπουργών Περιβάλλοντος της Μεσογείου στο συνέδριο, πέρα από τη δέσμευση των εκπροσώπων όλων των κυβερνήσεων στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η επισήμανση από τις φτωχότερες χώρες (κυρίως των νότιων ακτών της Μεσογείου), ότι οι πλουσιότερες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας.
Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή αλλά πραγματικότητα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και δράση για την αντιμετώπισή της.
Ο κ. George Maged, υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να είναι πρωτοπόρες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο όπως είπε οι ανεπτυγμένες χώρες που έχουν περισσότερους πόρους καλούνται να εκτελέσουν και περισσότερα προγράμματα.
Ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιταλίας κ. Roberto Menia ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του επικεντρώνονται σε δύο τομείς: τη διαχείριση νερού και την ενέργεια.
Ο γραμματέας του υπουργείου περιβάλλοντος της Ρουμανίας κ. Marin Anton ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν συμβάλει κατά 90 % σε αυτήν και η Ευρώπη είναι μια περιοχή που έχει πληγεί.
Ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κροατίας κ. Nicola Ruzinski αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσης για υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας του, που βασίζεται στην αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της βιομάζας.
Ο Αλβανός υπουργός Περιβάλλοντος κ. Fatmir Mediu υπογράμμισε ότι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Συρίας κα Kaokwab al-Sabah Dayeh ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής μόνες τους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της FYROM κ. Nexhati Jakupi είπε ότι η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή της, με ιεράρχηση των δράσεων, αξιολόγηση των οικονομικών αναγκών και του κόστους / οφέλους.
Ο κ. Oliver Dulic, υπουργός Περιβάλλοντος της Σερβίας τόνισε ότι στη Μεσόγειο συναντώνται τρεις ήπειροι με σημαντικές διαφορές και διαφορετικά επίπεδα υλοποίησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας κ. Veysel Eroglu υπογράμμισε ότι στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε ατομικά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μαυριτανίας κ. Ba Housseynou Hamady ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την ελληνική πρωτοβουλία, αν και δεν έχει ακτή στη Μεσόγειο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Μπεγκίν αναφέρθηκε στα προγράμματα αφαλάτωσης και ανακύκλωσης νερού που εφαρμόζονται στη χώρα του. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Dimiter Tzantchev τόνισε ότι η γειτονική χώρα έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 8 % και στην κατεύθυνση αυτή εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναδάσωσης, χρήσης λαμπτήρων εξοικονόμησης, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου