Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Κινεζική στήριξη στην ελληνική οικονομία

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας, κ. Γουέν Τζιαμπάο, αμέσως μετά την ιδιαίτερα θερμή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο ξεδίπλωσε το πλαίσιο των κινήσεων στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα η Κίνα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας γνωστό ότι η χώρα του:

α) Είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, μόλις αυτά εκδοθούν.

β) Είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό τους, μέσα σε μία πενταετία, σε 8 δισ. δολάρια.

γ) Θα προχωρήσει στην ίδρυση κινεζοελληνικού Ταμείου, για τη ναυπήγηση πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 5 δισ. δολάρια.

δ) Στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά θα γίνει αύξηση των επενδύσεων με στόχο να καταστεί το κέντρο διανομής των κινεζικών εμπορευμάτων προς την Ευρώπη και από 800 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται σήμερα, το 2015 να φθάσουν στα 3,7 δισεκατομμύρια.

ε) Εχουν δοθεί οδηγίες στις κινεζικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν άμεσα τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε στρατηγική εταιρική σχέση με την υπογραφή 11 νέων συμφωνιών συνεργασίας στον εμπορικό, ναυπηγικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, αλλά και στη γενικότερη ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

  • Δωρα Αντωνιου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 3 Oκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου