Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Υπόθεση εργασίας τα νέα μέτρα»

  • Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να σβήσει τις φωτιές που άναψε με τις δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, Aντιμέτωπος με τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αναθεώρηση επί τα χείρω των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και του 2010 και τα οποία θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει, αλλά και με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα η χώρα, βρέθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εco/Fin, ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ως προς τα άμεσα προβλήματα και κυρίως αυτό που έθεσε προχθές ο επίτροπος Ολι Ρεν όταν είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιθανώς θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα αν τα ελλείμματα του παρελθόντος αποδειχθούν εκ νέου μεγαλύτερα των υπολογισθέντων» ο υπουργός εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου δεν ήταν παρά «μια υπόθεση εργασίας». Επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι, όσο μεγάλη κι αν είναι η αναθεώρηση των παρελθόντων στοιχείων, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικώς αντιμετωπίσιμη και ότι εν πάση περιπτώσει «δεν θα φορτωθούν νέα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι». Ως προς το ενδεχόμενο της προς τα άνω αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και στις ελληνικές υπηρεσίες είναι πλέον απολύτως ικανοποιητική, κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου.
  • Ανησυχία για τις προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί
Ω ς προς τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα προβλήματα αυτό που ανησύχησε χθες όχι μόνο τον έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά και πολλούς εκ των ομολόγων του ήταν ορισμένα στοιχεία των κοινών προτάσεων που υπέβαλαν προχθές η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που συναντήθηκαν στην Ντοβίλ της Γαλλίας. Οι δύο ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αρωγής προς τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Κατά την άποψή τους στη δημιουργία αυτού του ταμείου θα πρέπει να συμβάλουν όχι μόνο οι κρατικοί κορβανάδες αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, αρχής γενομένης από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν πολλοί πιστεύουν ότι θα περιορισθεί η «έφεση» των τραπεζών προς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος κρατών.

Εξίσου πολλοί όμως (ανάμεσα σε αυτούς και ο Γ. Παπακωνσταντίνου) είναι αυτοί που εκτιμούν ότι με την εισαγωγή των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην όλη διαδικασία θα δημιουργηθεί στις αγορές η εικόνα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ζώνης του ευρώ είναι πλέον περισσότερο πιθανή παρά ποτέ. Ο πρόεδρος του Εurogroup και μακροβιότερος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός χθες στο Λουξεμβούργο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτού του είδους τις διαβουλεύσεις «ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου