Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ουδέποτε ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα διεφθαρμένη στον κ. Γιούνκερ, λέει το Μαξίμου

Διευκρίνιση και από τον πρόεδρο του Eurogroup

  • Ουδέποτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα είναι διεφθαρμένη, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Εν τω μεταξύ, σε διευκρίνιση προχώρησε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε συγκεκριμένα ότι ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Eurogroup σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».

Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».

Ο εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».
  • Επίθεση από τη ΝΔ
Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής».

«Αναρωτιόμαστε, με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός των Οικονομικών;» συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί 'διεφθαρμένης χώρας', τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού -δηλαδή τα spreads- ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση».
  • Κομισιόν: Δεν ανακαλύψαμε τι γίνεται τον Φεβρουάριο του 2010
O Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, απέφυγε την Δευτέρα, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, οποιοδήποτε σχόλιο για τις πρόσφατες επίμαχες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Κομισιόν είχε σημάνει αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ και συνέχισε λέγοντας ότι πριν από τον Όλι Ρεν, ο προηγούμενος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, είχε φέρει πολλές φορές προς συζήτηση στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, είτε το ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είτε το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.

Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ «δικαιώνουν τα συνδικάτα, που διατύπωναν και συνεχίζουν να διεκδικούν με επιχειρήματα την άποψη για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και πολιτικών ως αντιστάθμισμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στην επικαιροποιημένη της εκδοχή οδηγεί σε ελεύθερη πτώση του βιοτικού επιπέδου και πτώχευση της κοινωνίας, για να διασφαλίσει και σήμερα τα συμφέροντα των ίδιων οικονομικών κύκλων και των δανειστών», σχολίασε η ΑΔΕΔΥ. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου