Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Περιορίζονται οι φόβοι στις αγορές για τον κίνδυνο «άμεσης» χρεοκοπίας της Ελλάδας

Οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα
Οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα
Περιορίζονται, σταδιακά, στις αγορές οι φόβοι για τον κίνδυνο «άμεσης» χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως δείχνει η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), καθώς τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα έχει αλλάξει, ειδικά μετά τις δηλώσεις για την ενδεχόμενη παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, το κόστος ασφάλισης ελληνικών κρατικών ομολόγων -για 1 έτος- έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών, υποχώρησε χαμηλότερα από το κόστος ασφάλισης για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Τα CDS (credit-default swaps) για 1 έτος κοστίζουν 565 μονάδες βάσης (5,65%), 0,61% χαμηλότερα απ' ότι τα 10ετή, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA στο Λονδίνο.

Πριν την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, τον περασμένο Μάιο, οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 6,65% περισσότερα για τα swaps ενός έτους σε σύγκριση με τα δεκαετή.

Σημειώνεται ότι τα CDS 1 έτους ξεκίνησαν το 2010 στις 143 μονάδες βάσης (1,43%) και στην αποκορύφωση της κρίσης χρέους, τον περασμένο Ιούνιο, είχαν εκτοξευθεί μέχρι τις 1.300 μονάδες.

Συνήθως, η ασφάλιση για περισσότερα χρόνια κοστίζει ακριβότερα απ' ότι για μικρότερη χρονική διάρκεια. Όταν όμως αυτό αλλάζει, και αντιστρέφεται η καμπύλη αποδόσεων, σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως υπάρχει κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας.

Μία μονάδα βάσης σε ένα συμβόλαιο που ασφαλίζει ομόλογα αξίας 10 εκατ. δολαρίων ισοδυναμεί με 1.000 δολάρια ετησίως. Δηλαδή, το κόστος ασφάλισης, διάρκειας 1 έτους, για ελληνικά ομόλογα 10 εκατ. δολαρίων είναι 565.000 δολάρια.

Πάντως, στην πενταετία, τα ελληνικά CDS είναι στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, πίσω από τη Βενεζουέλα, ενώ δείχνουν 44% πιθανότητες χρεοκοπίας.

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις, μεταξύ των ευρωπαϊκών, στο γ΄τρίμηνο, με μέση απόδοση 4,8%, την υψηλότερη από το β΄τρίμηνο του 2009.

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, ακόμα και κάτω από τις 650 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (θα ανακοινωθεί από την Eurostat μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 15,5%), είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread.

Σήμερα, Παρασκευή, βρίσκεται στις 683 μονάδες βάσης και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι στο 9,30%.

Τα επιτόκια στα αντίστοιχους τίτλους της Ιρλανδίας είναι 6,47%, της Πορτογαλίας 5,89%, της Ισπανίας 4,11% και της Ιταλίας 3,84%. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου