Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το χαρτί των πρόωρων εκλογών έβγαλε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική

«Δεν έχω πρόθεση, αλλά...»

«Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση. Δεν αρκεί όμως η δική μου απόφαση. Ζητώ αυτή την απόφαση και από τον ελληνικό λαό», είπε ο Γ.Παπανδρέου
«Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση. Δεν αρκεί όμως η δική μου απόφαση. Ζητώ αυτή την απόφαση και από τον ελληνικό λαό», είπε ο Γ.Παπανδρέου
«Προσκλητήριο ευθύνης στις δυνάμεις που συγκροτούν το κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής», να στείλουν μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», ότι «αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν θα μείνει στη μέση» απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης. «Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί άλλα δεδομένα θα συνεκτiμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».

«Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» τόνισε. Στις εκλογές -συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός- πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ότι η πορεία δεν θα ανακοπεί, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.

Το 2011 θα γίνουν θεσμικές αλλαγές που αποκαθιστούν το αίσθημα της δικαιοσύνης μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αντίθετα, όπως είπε, με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
  • Εισαγωγική ομιλία
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ανέλαβε προ ενός έτους μία δύσκολη κατάσταση. Δεν δίστασα -δήλωσε- πήραμε δύσκολες αποφάσεις, ο κόσμος έκανε θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές πέτυχαν το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία. Ήδη, πρόσθεσε, φαίνεται φως στο τούνελ και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και αυτών των θυσιών είναι ορατά.

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι αν δεν συνεχιστούν οι αλλαγές και αν δεν θεραπευτούν τα αίτια της κρίσης, υπάρχει ο κίνδυνος οι θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και η χώρα να γυρίσει πίσω εκεί από όπου ξεκίνησε: Ενώπιον της χρεοκοπίας και της απαξίωσης.

  • Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής

«Δεν ζητώ επαίνους. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά. Αυτό είναι το στοίχημα. Είμαι αποφασισμένος για την αλλαγή, για τη σύγκρουση. Δεν αρκεί όμως η δική μου απόφαση. Ζητώ αυτή την απόφαση και από τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «προσκλητήριο ευθύνης στις δυνάμεις που συγκροτούν το κοινωνικό μέτωπο της αλλαγής», να στείλουν μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», ότι «αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν θα μείνει στη μέση».

«Αντί ψήφο διαμαρτυρίας, ζητώ ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτόγνωρες αυτές τις εκλογές, όχι μόνο των αλλαγών που επιφέρει ο «Καλλικράτης», αλλά και γιατί «βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» τόνισε. Στις εκλογές -συμπλήρωσε- πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι η πορεία δεν θα ανακοπεί, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.

Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 ως «το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο» για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών· το 2012 έτος που η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο· το 2013 ως τη χρονιά εξόδου από το μνημόνιο. Όπως τόνισε: «το Μνημόνιο εφόσον είμαστε συνεπείς σταματά το 2013».

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά...»

«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά προσέθεσε ότι «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού».

Το αποτέλεσμα των εκλογών και άλλες εξελίξεις «θα συναθροιστούν και θα αξιολογηθούν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» διευκρίνισε. Προσέθεσε δε ότι «όποιος νομίζει ότι αδυνατίζοντας τη κυβέρνηση θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, κάνει λάθος».

Σε σημείωση δημοσιογράφου ότι δεν βλέπει άλλο λόγο, αφού η κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία είναι σε καλή πορεία, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες, πέραν του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει: «Χαίρομαι που είστε αισιόδοξος, θέλω κι εγώ να είμαι αισιόδοξος».

Σε ερώτηση για τον εάν η συζήτηση για πρόωρες εκλογές βλάπτει την εικόνα σταθερότητας που θέλει να δείξει η κυβέρνηση στο εξωτερικό, ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι δεν ήταν ο εκείνος που άλλαξε την «ατζέντα» της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά μετά τον λόγο της αντιπολίτευσης προσπάθησε να «ρίξει φως στον πραγματικό χαρακτήρα της κάλπης» -δηλαδή, μαζί με τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα, τη σημασία του μηνύματος ότι η «χώρα προχωρά προς τα εμπρός».

Οι αγορές και όσοι «έχουν στοιχηματίσει στην αποτυχία της Ελλάδας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα αξιοποιήσουν κάθε μήνυμα που μπορεί να ερμηνευτεί ως ήττα της Αθήνας –υποστηρίζοντας ότι έτσι θα χρησιμοποιηθεί ό,τι μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος διαμαρτυρίας.

  • «Όχι» σε νέα μέτρα

Το 2011 θα γίνουν θεσμικές αλλαγές που αποκαθιστούν το αίσθημα της δικαιοσύνης μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αντίθετα, όπως είπε, με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Σε διευκρίνιση για πιθανά νέα μέτρα μετά την αναθεώρηση της Eurostat, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις», καλώντας τους πολίτες να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στον περιορισμό της σπατάλης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα εναντίον των χαμηλοσυνταξιούχων, θα πάρουμε μέτρα για να πληρώσουν και οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί», τόνίσε σε άλλο σημείο.

Με «κάθε βήμα εμπρός», συνέχισε, θα αποδίδεται ό,τι είναι δυνατόν στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα βοήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους που αναγγέλθηκε πρόσφατα. υποσχέθηκε δε ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση συντάξεων «εφόσον όλοι βοηθήσουμε να αλλάξει η χώρα» και μάλιστα η αποκατάσταση θα γίνει «πριν από το 2013».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμό του μεγέθους του κράτους, ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι κράτος είναι «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο» και επισήμανε ότι «εμείς δεν μπήκαμε στη λογική των απολύσεων» και ότι διατηρήθηκε η θέση πολλών που θα μπορούσαν να είχαν απολυθεί.

  • Λεφτά υπάρχουν;
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αξιοπιστίας, γύρω από το «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου θύμισε ότι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ρώτησε τον κ. Καραμανλή αν είναι ή δεν είναι τα οικονομικά στοιχεία ακριβή. «Δεν μου απάντησε. Και όχι μόνο δεν μου απάντησε αλλά λίγο πριν από τις εκλογές έστειλε στις Βρυξέλλες ψευδή στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός. «Τόσο απλά, τόσο ξεδιάντροπα, αν θέλετε. Μπορούμε να λέμε μετά ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Αυτό χτίζουμε κάθε μέρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης εάν δεν είχε ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας για το εάν μπορεί ή όχι να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών με την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες οικονομίες. Όπως αποκάλυψε οι Βρυξέλλες ενέκριναν αυτό το πρόγραμμα των αναλγών «του νοικοκυρέματος» που πρότεινε και ότι, όπως είπε, «το θεώρησαν αξιόπιστο».

Εντούτοις, όπως περιέγραψε υπήρχε μία κρίση στη διεθνή οικονομία, ένας φόβος που ξέσπασε πάνω στην Ελλάδα. «Κανείς δεν μπορούσε να αξιολογήσει ότι αυτό το μένος της αγοράς θα χτύπαγε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο». Για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης. «Εκεί άργησε η Ευρώπη. Αν είχε πάει πιο γρήγορα θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Ήταν αυτή η βόμβα που παραλίγο να σκάσει στα χέρια μας. Αλλά δεν έσκασε. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε.

  • Μείωση φόρων;

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σκέψη για μείωση των φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός συσχέτισε την αύξηση των φόρων με την φοροδιαφυγή: «Να μειώσουμε τους φόρους, με την εγγύηση ότι θα εισπράττονται όλοι» ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως όταν ο ίδιος θέτει αυτό το ζήτημα στους επιχειρηματικούς φορείς, δεν μπορούν να του εγγυηθούν πλήρη καταβολή της φορολογίας από όλους.

«Όσο δεν έχουμε ευνομία, όσο δεν καταλαβαίνει ο πολίτης ότι ο φόρος είναι κοινωνική αλληλεγγύη και η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, το κράτος πρέπει να αιμοδοτηθεί από έσοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι οι φορολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν μόνο αυξήσεις αλλά και ανακατανομή της φορολογίας στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των χαμηλότερων στρωμάτων, κάτι που «θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το 2011».

Όσον αφορά την αποτροπή επενδύσεων λόγω της υψηλής φορολογίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αδυναμίας της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές περιορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η φορολογία όμως, υποστήριξε ο Γ.Παπανδρέου, δεν αποτρέπει τους ξένους επενδυτές περισσότερο από ό,τι η ασυνέπεια και το θολό τοπίο: «Εάν οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι έχουμε σταθερό περιβάλλον και δεν θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά», η φορολογία περνάει σε δεύτερη μοίρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης εγγυάται αυτό το σταθερό περιβάλλον με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ρυθμίσεις όπως το fast track. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου