Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Απεργούσαν... επί πληρωμή στα ΜΜΜ


Τις ημέρες των κινητοποιήσεων παρατηρείται κατάχρηση ρεπό και αδειών από εργαζομένους 
Συνολικά 2.971 άτομα πληρώθηκαν από τους 7.898 εργαζομένους που απεργούσαν κατά τη χθεσινή ημέρα κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν εκτέλεσαν συγκοινωνιακό έργο.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τους σχεδόν 3.000 εργαζομένους που πληρώθηκαν, οι 2.206 δεν προσήλθαν καν στις εταιρείες κατά τη χθεσινή ημέρα απεργίας, έχοντας κάνει χρήση του ρεπό τους ή αναρρωτικής άδειας. Οι υπόλοιποι 765 εργαζόμενοι που δεν δήλωσαν ασθένεια ή δεν έκαναν χρήση ρεπό δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία.
Τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και ρεπό (1.500 άτομα) παρατηρήθηκαν στο σωματείο οδηγών της ΕΘΕΛ (που ήταν και το σωματείο που προκήρυξε τη χθεσινή απεργία), ενώ 350 εργαζόμενοι από τους συνολικά 1.058 των ΗΣΑΠ ακολούθησαν την ίδια πρακτική. Στον ηλεκτρικό, συμμετοχή στην απεργία είχαν 497 άτομα, 42 δήλωσαν μη συμμετοχή και 169 αποτελούσαν προσωπικό ασφαλείας. Στην εταιρεία των τρόλεϊ απασχολούνται 962 άτομα, εκ των οποίων απήργησαν οι 592, εργάστηκαν 136, προσωπικό ασφαλείας αποτελούσαν 18 εργαζόμενοι, ενώ χωρίς να εμφανιστούν στην εταιρεία πληρώθηκαν 216 άτομα.
Λίγο διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η εταιρεία λειτουργίας του μετρό (ΑΜΕΛ) όπου από τα 1.420 άτομα που απασχολεί, ρεπό ή ασθένεια δήλωσαν 140, ωστόσο πρόθεση για εργασία (μη συμμετοχή στην απεργία) δήλωσαν 587 άτομα, τα οποία και αυτά πληρώθηκαν κανονικά, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
Καθίσταται σαφές ότι κατά τον τρίτο πλέον μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι βρήκαν μια φόρμουλα να απεργούν χωρίς τις μισθολογικές κυρώσεις που προβλέπονται, αξιοποιώντας την υφιστάμενη νομοθεσία που παρέχει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να μη συμμετέχει στην απεργία και εξασφαλίζοντας την ανοχή των διοικήσεων στην κατάχρηση των ρεπό.
  • Το τέχνασμα του εναλλάξ
Προβληματισμός επίσης επικρατεί για το γεγονός ότι ορισμένα σωματεία στα μέσα προκηρύσσουν εναλλάξ απεργίες, με αποτέλεσμα τμήματα εργαζομένων που δεν έχουν προκηρύξει απεργία να μην εργάζονται λόγω της κινητοποίησης των συναδέλφων τους, ενώ πληρώνονται κανονικά.
Το τέχνασμα που ακολουθείται, με την ανοχή των διοικήσεων των εταιρειών, στοιχίζει στις εταιρείες δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε ημέρα, τη στιγμή που τα έσοδα είναι μηδενικά, καθώς δεν κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πλέον χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μετρό, όπου δήλωσαν πρόθεση να εργαστούν συνολικά 587 άτομα, βεβαίως δεν εργάστηκαν λόγω της κινητοποίησης, ενώ οι αποδοχές καταβλήθηκαν κανονικά.
Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών δήλωναν σχετικά ότι «όσοι απεργούν δεν πληρώνονται» αναφερόμενοι φυσικά σε όσους δεν κάνουν χρήση ρεπό ή αναρρωτικής άδειας.
ΣXETIKA ΘEMATA
Εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία στο μετρό
Κυρώσεις στους «τσαμπατζήδες»
Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - γιατρών για τις αλλαγές στην Υγεία_

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου