Εν μέσω έντονων διαξιφισμών, με αντιδράσεις ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της Υγείας. Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα Πέμπτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό στη Βουλή επί της αρχής και επί των άρθρων. Η ψήφισή του αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
Νωρίτερα, κάλεσμα σε όσους «απειλούν ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση στο πληθυσμιακό κριτήριο για τα φαρμακεία δεν θα λήξει ο αγώνας» απηύθυνε ο υπουργός Υγείας να καταλάβουν ότι όσο μένει ανοιχτό ένα θέμα, μόνο σε βάρος τους θα αποβεί.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως το πληθυσμιακό κριτήριο γίνεται κριτήριο του νόμου για να ευνοήσει την διασπορά των φαρμακείων, όχι για να βοηθήσει τους εγκατεστημένους φαρμακοποιούς, χαρακτηρίζοντας «συντεχνιακή» αυτή την προσέγγιση. Ταυτόχρονα κάλεσε και τους βουλευτές «που μιλούν μαξιμαλιστικά» να καταλάβουν ότι άνοιγμα του επαγγέλματος δεν σημαίνει να οδηγηθούν στην απόγνωση αυτοί που το ασκούν.
Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για τα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας είπε πως η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, στηριζόμενη στην αρχή ότι διατηρούνται οι όροι βιωσιμότητας των σημερινών και των αυριανών επιχειρήσεων στο χώρο.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι απαγορεύτηκε κάθε περιορισμός εκτός του πληθυσμιακού και εξήγησε ότι το κριτήριο αυτό μειώνεται ως εξής: Θα αντιστοιχεί ένα φαρμακείο σε 1000 κατοίκους, αντί της αντιστοιχίας ένα φαρμακείο για κάθε 1500 κατοίκους.
Ενημέρωσε επίσης ότι το ωράριο λειτουργίας θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου. Πρόσθεσε ότι με το νομοθέτημα δίνεται ακόμη η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να συμπράξουν σε εταιρική μορφή και να κάνουν ένα μεγάλο φαρμακείο, ενώ στην περίπτωση που διασπαστεί η εταιρική σχέση, ο νέος που μπήκε χωρίς να έχει άδεια ως φαρμακοποιός, βγαίνει με την δική του άδεια και συνεχίζει τη δουλειά του.
Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος είπε πως η τράπεζα της συζήτησης, πριν οριστικοποιηθεί η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, είχε κι άλλα θέματα (όπως το να πωλούνται και εκτός φαρμακείων τα μη συνταγογραφούμενα, ένας φαρμακοποιός να ανοίγει όσα φαρμακεία θέλει, οι αλυσίδες να ανοίγουν και στη χώρα μας φαρμακεία) αλλά το υπουργείο κράτησε σθεναρή στάση. Επίσης ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει τακτικισμό και με αυτά τα θέματα να φτάσει ως τη Βουλή και εδώ να υποχωρήσει σε αυτά, όμως - όπως τόνισε - ήθελε από την αρχή να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας.
- Τιμοσίδης: Διαβρωμένο το παλαιό σύστημα
Ως την μεγαλύτερη παρέμβαση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία ανέδειξε την δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ενιαίου οργανισμού, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ο οποίος τόνισε πως μετά από 28 χρόνια χαμένων ευκαιριών ήρθε η στιγμή.
Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας ο κ. Τιμοσίδης έκανε λόγο για ένα διαβρωμένο σύστημα που επέτρεψε να παρεισφρύσουν η παραοικονομία, η σπάταλη και η διαφθορά. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα ήθελε να ήταν καλύτερες οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι αλλαγές αυτές, παρόλα αυτά, είπε, σήμερα θέτει τις βάσεις και από αύριο θα ελεγχθεί η εφαρμογή του νόμου, ενώ στην πρώτη οικονομική ανάσα για τη χώρα θα επενδύσουμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία όπως πρέπει.
Τόνισε πως το κύριο σημείο της παρέμβασης αυτής είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη κι ίσως - όπως σημείωσε - εκεί να εστιάζονται οι αντιδράσεις των φορέων.
Νωρίτερα ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Την ίδια στιγμή, σε σκηνικό μάχης παραπέμπει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο, αναποτελεσματικό και υπό την καθοδήγηση της τρόικας νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υφυπουργό Υγείας Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά -όπως είπε- «χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και πρότεινε σειρά μέτρων». Κάλεσε, δε, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει τόπο επαφής με τους γιατρούς, εκτιμώντας ότι διαφορετικά δεν θα πετύχει το σύστημα.
Το μήνυμα ότι μέσα από την κρίση, ξεπηδάει η ελπίδα και η Ελλάδα δυναμώνει, εξέπεμψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος σηματοδοτώντας ως ημερομηνία ορόσημο τη σημερινή, ανέφερε ότι απόψε, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Βουλή θα το πανηγυρίσει, αφού, όπως είπε, ευοδώνεται ο στόχος 27 χρόνων, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη και η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ. Ταυτόχρονα, εγγυήθηκε ότι ο αγώνας αυτός της Πολιτείας, που δίνεται με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα ευοδωθεί. «Είναι ζήτημα τιμής. Και η ώρα ήρθε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο υπουργείο υπάρχουν πολλά προβλήματα, επισήμανε ωστόσο ότι δεν είναι η Υγεία ένας γόρδιος δεσμός - μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. «Όχι όμως με μία κίνηση αλλά σε σύντομο χρόνο», υπογράμμισε.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, ο κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» - και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου είπε πως η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει.
Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις επανέλαβε ότι υποκινούνται από συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5%, γιατί, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, αντιλήφθηκαν πως η παρέμβαση του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τομή που γίνεται στον ΟΠΑΔ, στην απόφαση για τιμολόγηση των φαρμάκων από το υπουργείο - το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί από 1ης Απριλίου - στην επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και θα γίνει με υπουργική απόφαση και στο τέλος του εξισωτισμού - όπως είπε - και του καθεστώτος των πολλών διευθυντών - «στρατηγών» στα νοσοκομεία και των λίγων γιατρών - «στρατιωτών».
Ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε τις κατηγορίες που του προσάπτουν περί ελλιπούς διαλόγου, λέγοντας πως συμμετείχαν σε αυτόν 33 επιστημονικοί φορείς και επίσης ανέφερε ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ρώτησε τους πολίτες για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, εν προκειμένω τους χρήστες της Υγείας. «Η Βουλή είναι η Βουλή των συντεχνιών», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πάμε να το αλλάξουμε».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις στη ρύθμιση για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο κ. Λοβέρδος αντέκρουσε το επιχείρημα όσων μιλούν για «ιδιωτικοποίηση στις προμήθειες» και σημείωσε πως οι πρώτοι που αντιστρατεύονται τις νέες διατάξεις είναι οι προμηθευτές.
Κατέληξε πως σε αυτό τον πόλεμο το υπουργείο «δεν θα κιοτέψει» και ο αγώνας του αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος.
Στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτι» στην Υγεία, έδωσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος. Κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος. Τόνισε πως 80 περιπτώσεις εξετάζονται από τον εισαγγελέα, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, και μάλιστα ανέφερε ότι παρότι έγινε η μεγάλη υποκοστολόγηση των υλικών, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών.
«Γινόταν πάρτι. Η ακαταστασία, η έλλειψη διοίκησης ήταν το πέπλο για την εύνοια της συναλλαγής. Έβλεπαν φως και έμπαιναν», είπε ο κ. Λοβέρδος και προανήγγειλε πως αυτή η διαφορά στις τιμές των υλικών, που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, θα εκμηδενιστεί.
Προηγήθηκε παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι -«όλοι από τη Ζίμενς»- από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.
Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα «πάρτι» διαφθοράς και συναλλαγής έγιναν στον χώρο της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Κι ενώ επισήμανε ότι γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, διευκρίνισε πως το κόμμα του το καταψηφίζει, διότι «δεν κινείται αποτελεσματικά στη σωστή κατεύθυνση». Για το θέμα των προμηθειών ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να παραδειγματιστεί από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εμπλεκόμενων με την Υγεία επιστημονικών φορέων, ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ τόνισε πως είναι σεβαστές οι διεκδικήσεις, «οι ακραίες εκδηλώσεις και οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα».
Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το ν/σ και υποστήριξε ότι «δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη».
Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι ο κ. Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα με τα όσα προωθεί ενώ άφησε αιχμές και κατά των γιατρών κάνοντας λόγο για μια συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου που «παλεύει για τα συντεχνιακά και για τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών». «Βαδίζουν με τα ίδια όπλα που βαδίζετε και εσείς» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές και στο σύστημα υγείας ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας και διαλύει ό,τι έχει απομείνει στις παροχές πρόνοιας.
Tην ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το ζήτημα της υποχρηματοδότησης.
«Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπου η εμπορευματοποίηση της υγείας θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς. Εκεί κοιτάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω» εκτίμησε στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα, οι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε «να ξεγελάσει τον κόσμο»: Στο χώρο υπάρχει σήψη και διαφθορά, εμφανίζονται οι γιατροί με την ενοποίηση των κλάδων υγείας, σαν να είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και καταγγέλλονται ευκολότερα, ασκώντας «συντεχνιακό αγώνα» υπέρ των καλών μισθών ενός μέρους του κλάδου τους. Από τον επόμενο χρόνο ωστόσο, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, λόγω των συνεπειών «του πλέον αντιδραστικού νομοσχεδίου από την εποχή της μεταπολίτευσης»:
«Τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η σχέση γιατρού και ασθενή, θα είναι με όρους εμπόρου και πελάτη» εκτίμησε η κα Παπαρήγα. «Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του» προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ’ τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», καθώς στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, οι πόροι για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, χρηματοδοτούνται με 0,6% του ΑΕΠ, «όταν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1%».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πως η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των πολλών ασαφειών του νομοσχεδίου, που καλύπτουν τις αξιώσεις του Μνημονίου «να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ’ αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στηλίτευσε επίσης την παραχώρηση σε ιδιώτες του υπό ίδρυση φορέα ελέγχου των προμηθειών και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την μάχη της «ενάντια στις συντεχνίες»:
«Κατηγορείτε τους ναυτεργάτες για την πτώση του τουρισμού, τους υπαλλήλους του δημοσίου για το χρέος και την διαφθορά, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους για το ύψος των μισθών, τους αυτοκινητιστές για τα ελλείμματα και το κυκλοφοριακό χάος, τους γιατρούς για το σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό, τους κατοίκους της Κερατέας που τους έχετε περικυκλωμένους από δυνάμεις ασφαλείας, μην τυχόν και δεν προχωρήσει το ΧΥΤΑ και τους ονομάζετε τρομοκράτες, χουλιγκάνους, αναρχικούς. Όλη η κοινωνία αναρχικοί είναι; Υποκινούμενοι απ’ το ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο κος Τσίπρας.
Αντίστοιχα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των υπουργικών εξαγγελιών και του γράμματος του νομοσχεδίου.
«Γιατί όλα αυτά που έχετε πει προφορικά στις τηλεοράσεις, δεν τα περιλάβατε στο σχέδιο νόμου; Θέλετε να συζητήσουμε για τις θεωρητικές δεσμεύσεις καθενός από μας; Δεν έχει αξία στην πρακτική πολιτική» παρατήρησε ο κος Μαρκόπουλος.
«Πόσοι είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Δεν υπάρχουν μέσα. Κι αν είναι οι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών θα τον χωρέσετε στα μισά χρήματα; Όταν το αποδείξετε αυτό θα σας χειροκροτήσετε. Αν δεν μπορείτε, κινδυνεύετε να μοιράσετε ψεύτικες ελπίδες στον λαό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύετε να συλληφθείτε ψευδόμενος» ανέφερε ο κος Μαρκόπουλος και συνέχισε:
«Ποιες είναι οι ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Δεν είναι στο σχέδιο νόμου. Τι ρόλο θα παίξουν οι αγροτικοί γιατροί; Τα κέντρα υγείας θα έχουν ρόλο; Θα υπάρξει συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων; Τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε 0,7% του ΑΕΠ και μια επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Σημειώνεται επίσης, πως ο κος Μαρκόπουλος πραγματοποίησε και αναφορά σχετική με την προσέγγιση της τουρκικής κορβέτας στη Σκύρο, τη Μύκονο και την Τήνο και τόνισε πως «η μη σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης, ενέχει σοβαρούς κινδύνους - και η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή του Δικαίου στο Αιγαίο».
Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στους προλαλήσαντες, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο. «Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΔ ήταν ο πρώτος που εισφοροδιέφευγε. Τώρα το Δημόσιο καταβάλλει εισφορές με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου και το σύστημα μαζεύεται, μπορεί να περπατήσει» ανέφερε ο κος Λοβέρδος.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαίο και αναπότρεπτο», καθώς «το ΕΣΥ είναι σε κρίση και οι χρήστες του το εγκαταλείπουν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισκόπησε την πορεία του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, και εξήρε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «ειδικά για το λαό της υπαίθρου, με την αξιοποίηση των κέντρων υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει προεκλογική δέσμευση να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Έχει την ηθική ευθύνη για να εξασφαλίσει την σιγουριά στη ζωή και την αξιοπρέπεια, στα γηρατειά και συνταξιούχους. Θέλουμε κοινωνικό κράτος, αυτό εγγυούμαστε και γι’ αυτό ψηφίζουμε το νομοσχέδιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, απέρριψε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας: «Οι μαστογράφοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι πενταπλάσιοι απ’ αυτούς που υπάρχουν στα δημόσια. Οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι είναι πολλαπλάσιοι. Και μόνον απ’ αυτό το παράδειγμα, φαίνεται πολύ καθαρά πως οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να αλωνίζουν αφού αυτούς στηρίζετε» ανέφερε ο κος Χαλβατζής.
Εκπροσωπώντας τον ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης εμφανίστηκε σύμφωνος με τις «εξυγιαντικές τομές» αλλά υπογράμμισε την ανάγκη διευκρίνισης των αδιευκρίνιστων πτυχών της πολιτικής που υλοποιείται με το νομοσχέδιο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις των υγειονομικών και των φαρμακοποιών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
«Με μειωμένους πόρους δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Θα οδηγηθεί στην υποθήκευσή του στις τράπεζες. Με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδηγούμαστε» εκτίμησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
- Κουτρουμάνης: Θέλουμε να ανοίξουμε το κλειστό επάγγελμα
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ενάντια στο νομοσχέδιο, απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Θέλουμε να ανοίξουμε το κλειστό επάγγελμα, όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται στην πράξη - και να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να βρει το γιατρό να κάνει τις εξετάσεις, να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του» είπε ο κος Κουτρουμάνης. «Έγινε λόγος για ιδιωτικοποίηση της υγείας. Ποια είναι; Το να δώσεις την δυνατότητα σε κάποιον που περίμενε 1-2 μήνες να εξεταστεί, είναι ιδιωτικοποίηση; Το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απευθυνθούν σε όλους τους γιατρούς, είναι ιδιωτικοποίηση επειδή είναι ιδιώτες; Είναι ιδιωτικοποίηση, επειδή δίνουμε στον ασφαλισμένο του ΙΚΑ τη δυνατότητα να πάρει το βιβλιάριό του που το έχει ο γιατρός, και να απευθυνθεί οπουδήποτε για να πάρει τα φάρμακά του; Ο γιατρός του νοσοκομείου δεν μπορεί να συνταγογραφήσει, εάν δεν περάσει από ελεγκτή του ΙΚΑ!» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.
«Άκουσα για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μετά από τις αλλαγές αυτές. Αν έχω την δυνατότητα να εξυπηρετηθώ από 17.000 γιατρούς, θα εξυπηρετηθώ καλύτερα. Αυτό λέει η κοινή λογική. «Δεν θα δεχτούν οι γιατροί να εξυπηρετήσουν», ακούσαμε. Έρευνα του ΟΠΑΔ σε 1006 γιατρούς, έδειξε πως το 80% είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν και να εξετάσουν τους ασφαλισμένους-και συμφωνούν με το μέτρο» σημείωσε ο κος Κουτρουμάνης.
«Αποτελεί έγκλημα η ανοχή ενός καθεστώτος που μας επέβαλλε να πληρώνουμε τα περισσότερα ενώ υποβαθμίζονταν οι υπηρεσίες. Είμαστε με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ή τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών; Και όταν μιλάμε για συμφέροντα, δεν μιλάμε για τον τίμιο γιατρό και φαρμακοποιό, αλλά τα συμφέροντα ορισμένων προμηθευτών υγείας, των οποίων θύματα είναι και οι ίδιοι οι γιατροί. Είναι εκείνοι που θέλουν τον φαρμακοποιό, όχι επιστήμονα, αλλά πωλητή των σκευασμάτων τους. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα σύστημα, που έχει θύμα τον πολίτη πρώτα απ’ όλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου