Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Σόιμπλε για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και ζητήματα σχετικές με επενδύσεις θα εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξετασθούν οι γερμανικές θέσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο σχεδιασμός για την καλύτερη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα διεκδικεί αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Σε αυτές περιλαμβάνεται:
-Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
- Η έκδοση ευρωομολόγου για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.
-Η βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
-Η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.
Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν πάντως πως η γερμανική κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ή τη μείωση του επιτοκίου του και θα τοποθετηθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τον ομόλογο του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και για το φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης για έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές που διανοίγονται για ευρύτερη σύμπραξη Ελλάδας – Γερμανίας στο οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.
Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους τη βούληση της Κυβέρνησης για ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση και ολοκλήρωση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, αντίστοιχες αναφορές θα γίνουν και κατά την απογευματινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία θα παραστούν οι κ.κ. Σόιμπλε και Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου