Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Προσωρινή ανακωχή στις συγκοινωνίες

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα, έπειτα από την αναστολή της εξαγγελθείσης απεργίας των εργαζόμενων στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους.

Ωστόσο, σήμερα αρκετά σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τη στάση τους. Αν τα συνδικάτα δεν αλλάξουν την απόφασή τους, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες στάσεις εργασίας στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ (11.00-15.30), στα τρόλεϊ (11.00-15.00) και στον Ηλεκτρικό (12.00-16.00).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πραγματοποιούνται σε ένα κλίμα πόλωσης, καθώς οι συνδικαλιστές απορρίπτουν στην πλειονότητά τους το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και μάλιστα, παρ΄ όλο που η Δικαιοσύνη κρίνει τις απεργίες τους παράνομες και καταχρηστικές οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δεν πτοούνται και προχωρούν σε αυτές.

Προς αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης, το υπουργείο Υποδομών έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ των μεταφορών να πράξουν ό,τι προβλέπεται από τον νόμο για να αντιμετωπίσουν τους παρανόμως απεργούντες, ενώ έχει καλέσει την Εισαγγελία να επιληφθεί του ζητήματος. Ηδη από το απόγευμα της Τρίτης η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ζητήσει την άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης για να ερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της μη τήρησης δικαστικής απόφασης.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι «ηνομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί», απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών και προανήγγειλε τη συγκρότηση πρωτοβουλίας ανάσχεσης των «τζαμπατζήδων» στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στα διόδια, η οποία θα λάβει σύντομα νομική μορφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου