Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ: Ζητούν «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με ίδιους όρους για όλους»


«Ατολμία» αποδίδουν βουλευτές του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση όσον αφορά τις ρυθμίσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Την Πέμπτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου έχει εισαχθεί για συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με ίδιους όρους για όλους», χωρίς εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση των συμβολαιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηλείας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Κατρίνης σημείωσε ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων «αυτό θα πρέπει να αφορά όλους». Μάλιστα αναφερθείς στους φαρμακοποιούς είπε ότι «είναι κατ’ ευφημισμόν το άνοιγα του επαγγέλματός τους», ενώ για τους συμβολαιογράφους ανέφερε ότι «δεν γίνεται κάποια πρωτοποριακή κίνηση αλλά απλά καρτελοποίηση των αμοιβών»
  • Κραυγαλέες οι περιπτώσεις φαρμακοποιών και γιατρών
Αλλά και ο βουλευτής Λευκάδος κ. Σπ. Μαργέλης είπε ότι διατηρούνται προνόμια σε κάποια επαγγέλματα αποκαλώντας κραυγαλέες τις περιπτώσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Αθ. Αλευράς λέγοντας ότι «το να συντηρούμε κάποια προνόμια δεν λέει τίποτα» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να το κάνει με γενναιότερο τρόπο σε ορισμένες περιπτώσεις».
  • «Πιο καθαρό και δίκαιο "άνοιγμα"»
Η βουλευτής Επικρατείας κυρία Έλενα Παναρίτη τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια παράθυρα» και ζήτησε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων «να είναι πιο καθαρό και δίκαιο», ενώ και ο βουλευτής Πιερίας κ. Ι. Αμοιρίδης σημείωσε ότι «διατηρούνται προστατευόμενες επαγγελματικές ομάδες με εγγυημένο εισόδημα όταν σε άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις».
Σε αντίθεση με τους παραπάνω ο βουλευτής Αχαίας κ. Κ. Σπηλιόπουλος έκανε λόγο για «νεοφιλελευθεροποίηση των πάντων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν κανόνες και ρυθμίσεις και όχι να γίνουμε το πειραματόζωο της Ευρώπης». Όπως τόνισε «η απελευθέρωση δεν θα ωφελήσει τους νέους, αλλά θα τους βλάψει», προσθέτοντας ότι «αυτοί θα την πληρώσουν».
Σημειώνεται εξάλλου ότι τόσο ο κ. Κατρίνης όσο και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλής διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για την κατάργηση του ορίου 51% που ίσχυε για γιατρούς – μετόχους των ιδιωτικών κέντρων υγείας.
  • Αντιδρούν οι φορείς
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά τους μηχανικούς, επισημαίνοντας ότι «το επάγγελμα αυτό ποτέ δεν ήταν κλειστό», ενώ μίλησε για «στημένο σκηνικό απαξίωσης των μηχανικών και παραπληροφόρησης για τις αμοιβές τους». Αίσθηση δε προκάλεσε η καταγγελία του ότι στους δήμους γίνεται σωρεία παραβάσεων σε στατιστικές και αντισεισμικές μελέτες που εμφανίζονται με υπογραφές αναρμόδιων και όχι με τη σφραγίδα μηχανικών – τεχνολόγων. Κατέθεσε μάλιστα λίστα με 1.515 παραβάσεις, ενώ η σχετική έρευνα από πλευράς του Επιμελητηρίου συνεχίζεται.

Ο εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης ήταν θετικός έναντι των ρυθμίσεων που προωθούνται, διαφώνησε όμως με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου το οποίο δίνει την δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Όπως είπε ο κλάδος «δεν μπορεί να μπει στην ζούγκλα της αγοράς που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και των αμοιβών αλλά και της παραβατικότητας».

Εκ μέρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Π. Φωτεινόπουλος εμφανίστηκε θετικός ως προς την θεσμοθέτηση του λογιστή - φοροτεχνικού, με την υποχρέωση σχετικού πιστοποιητικού, ενώ από την ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Γ. Καββαθάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και ασαφές υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην συνολική απορρύθμιση της αγοράς με τραγικές επιπτώσεις οδηγώντας σε μονοπωλιακές καταστάσεις.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου