Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Βουλή: Σε έντονο κλίμα οι συζητήσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου


Σε …«αμφιθέατρο» παρ’ ολίγον να μετατραπεί η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την συζήτηση επί της τροπολογίας της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία).  Η αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οι κατηγορίες που αντηλλάγησαν ήσαν βαρύτατες, ενώ οι φράσεις που εκστομίστηκαν ανέσυραν μνήμες από το μετεμφυλιακό κοινοβουλευτικό παρελθόν προκαλώντας την αντίδραση πολλών βουλευτών οι οποίοι έκαναν λόγο για θλιβερή εικόνα.

Η σύγκρουση ανάμεσα στους δυο πτέρυγες εκδηλώθηκε με αφορμή τις βολές που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας κατά του ΛΑΟΣ και των θέσεών του για πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου λέγοντας ότι «έχετε πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο και αναπαράγετε τα πιο μισαλλόδοξα επιχειρήματα», ενώ δεν δίστασε να εγκαλέσει τον βουλευτή του κόμματος κ. Μ. Βορίδη ότι «ξέχασε πως ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στη Νομική Σχολή με τσεκούρια και μαχαίρια δίχως μέχρι σήμερα να έχει δώσει λόγο για αυτό». Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι κατέθεσε την τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο «δίνοντας την δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και στο μέλλον», ενώ καταλόγισε στα δυο μεγάλα κόμματα ότι «σπεύδουν να προλάβουν την ακροδεξιά ποιο από τα δυο θα εμφανιστεί ως το κόμμα του νόμου και της τάξης».

«Μην αντιδικείτε γιατί σας έχει ξεπεράσει η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, προαναγγέλλοντας την ανάθεση σε μη αιρετά συμβούλια την ευθύνη λειτουργίας των πανεπιστημίων», συμπλήρωσε. Επίσης χαρακτήρισε υποκριτική το ενδιαφέρον περί ασύλου, λέγοντας μάλιστα ότι με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες «ακούσαμε απίστευτες ανοησίες, όπως ότι το άσυλο είναι για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών». «Το άσυλο υπάρχει χιλιετίες για να προστατεύει ανθρώπους», είπε ο κ. Τσίπρας προειδοποιώντας όσους συντηρούν αυτή την συζήτηση ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες».

Πάντως στράφηκε και κατά των ακραίων στοιχείων που εκμεταλλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας: «Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα που θα έπρεπε η πανεπιστημιακή κοινότητα να δει, όπως κάποιοι αυτόκλητοι υπερεπαναστάτες που πρέπει το φοιτητικό κίνημα και η πανεπιστημιακή κοινότητα να απομονώσει». Ενώ κατηγόρησε τις φοιτητικές παρατάξεις των δυο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ότι ενώ προκάλεσαν προσφάτως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτεταμένα και άκρως επικίνδυνα επεισόδια «κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους, ούτε κόμματα, ούτε ΜΜΕ».

«Προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα έντονο ψυχολογικό το οποίο δημιουργώ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας ότι «εξιστόρησε μάλλον μεροληπτικά και συκοφαντικά περιστατικά προ 20ετίας». «Υπάρχει πρόβλημα βίας ή όλα είναι καλά; Αν κάποιοι χτίζουν καθηγητές, σπάνε και ακυρώνουν την πανεπιστημιακή διαδικασία είναι ο Βορίδης ή αυτά τα κάνει εδώ και 30 χρόνια η βία της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς;», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ο οποίος ζήτησε την «πλήρη κατάργηση του ασύλου». «Όλοι προστατεύονται με τις κοινές διατάξεις. Δεν μπορεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή να τελούν υπό το κράτος παρανόμων πράξεων. Δεν εκβιάζεται η Δημοκρατία», είπε, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα έχει ταυτότητα: είναι η βία της Αριστεράς και της Άκρας Αριστεράς».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη ο οποίος σχολίασε: «Αν έκλεινε κανείς τα μάτια σήμερα και δεν ήξερε σε ποιο έτος είμαστε θα νόμιζε ότι βρισκόμαστε στο 1950 όταν κάποιοι μιλούσαν για μια αριστερά που κρατούσε κονσερβοκούτια». Και διερωτήθηκε: «Αντιλαμβάνεστε ότι έρχονται βουβά κύματα αντίδρασης και καλλιεργείτε ένα κλίμα αντιαριστερής υστερίας;».

Σε έξαλλη κατάσταση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδης έλαβε το λόγο για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Με κατηγόρησε ότι είμαι φορέας μισαλλόδοξων απόψεων. Μου καίνε το βιβλιοπωλείο κι εσείς υπερασπίζεστε αυτούς που μου το καίνε κάθε φορά. Σήμερα έγραψαν έξω από αυτό ΄΄ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ΄΄». Και συνέχισε: «Είστε εγκαλούμενοι εγκληματίες. Τους κάνετε τις πλάτες». Μάλιστα κατηγόρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και προσφάτως συλληφθέντα ως ύποπτο για θέματα τρομοκρατίας κ. Δημ. Παπαδάτο, ότι σε άρθρο του στην «Αυγή» είχε ταχθεί υπέρ «επιτρεπτών ορίων βίας στην Δημοκρατία», ενώ για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου του κ. Γεωργιάδη είχε επισημάνει ότι δεν τον καταδικάζει. Το κλίμα όξυνε περαιτέρω η φράση του τελευταίου ο οποίος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είστε οι φορείς των πιο φασιστικών φωνών στην Ελλάδα».

Την συνέχεια έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «εξαπολύει φραστικές επιθέσεις» και «προσπαθεί να πυροδοτήσει στην αίθουσα έκρυθμες καταστάσεις και εξαναγκάζει συναδέλφους να αμυνθούν για να διαφυλάξουν το κύρος τους». Μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι ο κ. Τσίπρας «θέλει ψυχίατρο ή ψυχολόγο», αναφέροντας ότι πάσχει από «διχασμό προσωπικότητας» και «το πρωί είναι με το Σύνταγμα ενώ το βράδυ αλλάζει». «Η θεραπεία αυτής της ασθένειας δεν επέρχεται από του βήματος της Βουλής, θέλει ψυχίατρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης παρενέβη για να πει ότι πρώτη φορά ακούγονται τέτοιες φράσεις και χαρακτηρισμοί στην αίθουσα και ότι αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για «εικόνα που δεν βοηθάει να γίνει υπεύθυνος και ουσιαστικός ο ρόλος μας».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος με αφορμή πρόσφατο παράδειγμα εισβολής αντιεξουσιαστών σε αίθουσα της Νομικής όπου οι φοιτητές έδιναν εξετάσεις στο μάθημα του Εμπορικού Δικαίου, είπε ότι «ρημάζουν οι αντιεξουσιαστές το πανεπιστήμιο και η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει». «Τι χρειάζεται το άσυλο; Πού αλλού υπάρχει στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε, ενώ προκάλεσε την ΝΔ «να μην φοβάται να μιλήσει για πλήρη κατάργηση του ασύλου». «Η μόνη παρεμπόδιση διακίνησης ιδεών που γίνεται είναι αυτών της Δεξιάς από τους αριστερούς», συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος τον κατηγόρησε: «Εμφανίζετε τα πανεπιστήμια ότι δεν είναι τίποτε άλλα παρά άντρα κακοποιών και παράνομων πράξεων. Το άσυλο είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του πολιτισμού και θα την υπερασπιστούμε».


  • Απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία



  • Η θέση με την οποία προσήλθε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, όπως διατυπώθηκε από τον υφυπουργό κ. Ι. Πανάρετο, ήταν ότι η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου, που προκάλεσε η ΝΔ με την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, «οδηγεί σε μια άστοχη αντιπαράθεση σε λάθος χρονική στιγμή» επισημαίνοντας ότι «τα υπαρκτά προβλήματα δεν λύνονται με μια τροπολογία για το άσυλο». Όπως είπε χαρακτηριστικά «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο», εντοπίζοντας τις ρίζες του προβλήματος «στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων».

    «Αυτά που εμφανίζονται σήμερα ως προβλήματα είναι τα συμπτώματα όχι το πρόβλημα, η γενεσιουργός αιτία βρίσκεται στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή με την τροπολογία απλώς δημιουργείται μία άστοχη αντιπαράθεση σε λάθος χρονική στιγμή που εκτροχιάζει τη συζήτηση από τα ουσιαστικά θέματα για τα πανεπιστήμια»,, πρόσθεσε ο κ. Πανάρετος. Εξήγησε δε ότι οι προωθούμενες συνολικές αλλαγές «είναι εκείνες που θα αντιμετωπίσουν και αυτό και άλλα προβλήματα», ενώ δεν δίστασε να ασκήσει εμμέσως κριτική στην στάση που τήρησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη λέγοντας ότι «πώς και με ποιο κριτήριο έθεσε δημόσιο συμφέρον πάνω από το νόμο»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Μαρκόπουλος κάλεσε από την πλευρά του την κυβέρνηση «να μην ρίχνει την ευθύνη των γεγονότων στην κακή διοίκηση». «Η κυβέρνηση θέλει άβατο στα πανεπιστήμια. Άβατο για ψευδαισθήσεις επαναστάσεως», ανέφερε, καταλογίζοντάς της ότι «κατατρέχεται από φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες». «Εμείς υποστηρίζουμε το άσυλο των ιδεών. Όμως τώρα πρέπει να καταργήσουμε την παρανομία και η κυβέρνηση να μην μεταθέτει τις ευθύνες στις πλάτες της πνευματικής κοινότητας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι «και η αντίληψη που κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και λέει αφήστε τα πράγματα όπως είναι και η αντίληψη που λέει καταργήστε τα όλα, είναι εξίσου λανθασμένες», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης έκανε λόγο για «σκοπιμότητες»: «Η συζήτηση για το άσυλο δεν γίνεται για αυτό κυρίως αλλά έχει ανοίξει η συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να διαμορφωθεί σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο ώστε να καταστεί πιο αντιδραστικό το πλαίσιο αυτό», υποστήριξε.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου