Νέα παρέµβαση Παπανδρέου χθες για τις αντιδράσεις που αντιµετωπίζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση. Σε τόνο που έλεγε πολλά, ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι όχι µόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον σχεδιασµό που έχει για τις αλλαγές, αλλά δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για το περιεχόµενό τους σε κανέναν.
«Δεν θα απολογηθώ για το γεγονός ότι τα βάζουµε µε κεκτηµένα συµφέροντα του παρελθόντος. Θα εκθέτουµε κάθε περίπτωση διαφθοράς, όποιοςκαι να ευθύνεται για αυτήν», υπογράµµισε µε αυστηρότητα σε ένα ακροατήριο όχι και τόσο συνηθισµένο: ήταν τα µέλη της διάσκεψης των προέδρων των αµερικανοεβραϊκών οργανώσεων που βρέθηκαν στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτή τουη αναφορά καταχειροκροτήθηκε –όρθια πολλάαπό τα µέλη της διάσκεψης χειροκροτούσαν τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τα µέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν δύσκολα, απέδωσε σ’ αυτά τις απεργίες που ταλαιπωρούν τη χώρα, αλλά όπως σηµείωσε «αυτές οι βαθιές τοµές και µεταρρυθµίσεις ήταν απαραίτητες, για να δηµιουργήσουµε µια βιώσιµη οικονοµία και µια χώρα πιοασφαλή, σε τελική ανάλυση». Αναφερόµενος στην πολιτική της κυβέρνησης εξήγησε στο ακροατήριό του ότι:
«Πήραµε µέτρα για να αποκαταστήσουµε το δηµοσιονοµικό πρόβληµα της χώρας. Ηµασταν στο χείλος του γκρεµού και της πτώχευσης. Τα ελλείµµατα και τα χρέη ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Υπήρχαν βαθύτερα προβλήµατα και γι’ αυτό προχωράµε σε ριζικές αλλαγές για να αλλάξουµε την Ελλάδα».
Σε ΕΝΑΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟ απολογισµό που έκανε, δήλωσε ότιη ελληνική οικονοµία παρουσιάζει θετικά σηµάδια και ανέφερε σχετικάότι το έλλειµµα µειώθηκε κατά 6% µέσα στο 2010 και ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον περασµένο χρόνο κατά 38%. Στο ίδιο πλαίσιο, ενέταξε και τη θεαµατική αύξηση του τουριστικού ρεύµατος απότο ΙΣραήλ στην Ελλάδα (αύξηση 200%!), αποτέλεσµα της αξιοσηµείωτης ενίσχυσης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων τοτελευταίο διάστηµα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης µια σύντοµη ενηµέρωση για το πώς εξελίσσεται η συζήτηση στην Ευρώπη για τονσταθερό µηχανισµό στήριξης των χωρών που αντιµετωπίζουν δηµοσιονοµικό πρόβληµα, και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τόσο η χώρα µας όσο και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν να βγουν από την κρίση.
Τους εκπροσώπους των αµερικανοεβραϊκών οργανώσεων ενηµέρωσαν για θέµατα της αρµοδιότητάς τους ο υπουργός Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος.
- Γαλάζιο «όχι» σε παράταση της λιτότητας
- ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Με ΣΕΝΑΡΙΑ πρόωρων εκλογών συνδέουν στη Ν.Δ. την κυβερνητική πρόσκληση για την επίτευξη ενός µίνιµουµ πεδίου συναίνεσης προκειµένου να υπάρξει παράταση στο πρόγραµµα αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής έως το 2015. Από το γαλάζιο επιτελείο προαναγγέλλουν την απόρριψη της πρόσκλησης και στοχοποιούν τον υπουργό Οικονοµίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου – για τον οποίο δεν αποκλείουν την υποβολή πρότασης µοµφής από τη στιγµή που θα επισηµοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για ένα νέο Μνηµόνιο µετά το Μνηµόνιο, όπως λένε χαρακτηριστικά. Για το ζήτηµα αναµένεται να πραγµατοποιηθεί ειδική σύσκεψη στη Ν.Δ. την προσεχή εβδοµάδα, αµέσως µετά την επιστροφή του κ. Σαµαρά από τη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί µε τον αρχηγό του ισπανικού Λαϊκού Κόµµατος Μαριάνο Ραχόι. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ωστόσο, τόνιζαν χθες ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση όχι µόνον δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα σχέδιο παράτασης της σκληρής λιτότητας, αλλά δεν σκοπεύει να προσέλθει ούτε στο τραπέζι του διαλόγου µε την κυβέρνηση για ένα νέο Μνηµόνιο.
Το µήνυµα αυτό φρόντισε να εκπέµψει χθες και ο Πολιτικός Σχεδιασµός της Ν.Δ. σε ενηµερωτικό σηµείωµά του προς τα γαλάζια στελέχη. «Για τη Ν.Δ. δεν τίθενται διλήµµατα. Η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτάσεις µας, τις οποίες έως σήµερα επέλεξε να αγνοεί και έχει καταδικάσει τον εγκλωβισµό της οικονοµίας σε µόνιµη ύφεση, χωρίς καµία αναπτυξιακή διάσταση. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συναίνεση, ας εφαρµόσει τα µέτρα που προτείναµε. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αµαρτίαις», αναφέρει και χαρακτηρίζει «προσχηµατική» µια κυβερνητική πρόσκληση.
Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές ανέφεραν ότι η παράταση της πολιτικής του Μνηµονίου αποτελεί, ουσιαστικά, µια «οµολογία αποτυχίας» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου