Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ενόχληση Μαξίμου και αντίδραση της τρόικας για την παρέμβαση Κατσέλη

Το άρθρο της άναψε φωτιές
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έλαβε mail από τον πρωθυπουργό που της ζήτησε να βρεθεί λύση
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έλαβε mail από τον πρωθυπουργό που της ζήτησε να βρεθεί λύση  
Την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το άρθρο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στο Βήμα της Κυριακής. Η κ. Κατσέλη έκανε λόγο για «αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο», την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ενοχλημένη εμφανίζεται και η τρόικα, τόσο με τη στάση της κ. Κατσέλη, όσο και άλλων υπουργών, και σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο θα αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει -τελικά- το πρωί της Τρίτης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μετά το άρθρο της κ. Κατσέλη και την επιµονή της για αλλαγές σε δύο σηµεία του Μνηµονίου, προέκυψε μείζον πρόβληµα στις διαπραγµατεύσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα.

Το άρθρο της υπουργού προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίµου, κυρίως για το γεγονός ότι η κ. Κατσέλη επέλεξε να αρθρογραφήσει παίρνοντας αποστάσεις από όρους του Μνηµονίου λίγο προτού µπουν οι υπογραφές στο επικαιροποιηµένο κείµενο.

Σύµφωνα όµως µε πληροφορίες, ενέτεινε και τη δυσφορία των εκπροσώπων της τρόικας για τη συνολική στάση της υπουργού, µε αποτέλεσµα την Κυριακή να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική πλευρά. Ο Γ. Παπανδρέου ενηµερώθηκε το απόγευµα της Κυριακής για τις αρνητικές διαθέσεις της τρόικας από τους Γ.Παπακωνσταντίνουκαι Λ.Παπαδήµο, που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στο Καστρί.

Ο υπουργός Οικονοµικών και ο πρωθυπουργικός σύµβουλος εξήγησαν στον κ. Παπανδρέου τα προβλήµατα που προκαλεί η «άκαµπτη στάση» της κ. Κατσέλη και αργά το βράδυ αποχώρησαν για νέα σύσκεψη στο υπουργείο της οδού Μητροπόλεως.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να αποστείλει email στην κ. Κατσέλη, από την οποία και ζήτησε να βρεθεί λύση.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι «πρέπει να υπάρχουν συντονισµένη στάση και ενιαίος λόγος από τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου» ώστε να µη δηµιουργείται η εντύπωση ότι ένας υπουργός αµφισβητεί τους όρους του Μνηµονίου που έχουν συµφωνηθεί.

Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, το Μαξίµου δεν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην κ. Κατσέλη, θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση µόνο κακό θα προκαλούσε στην κυβέρνηση η αποµάκρυνση ενός υπουργού που δείχνει ότι έχει σοβαρές αντιρρήσεις µε το Μνηµόνιο.

Η Λούκα Κατσέλη εµφανίστηκε αιφνιδιασµένη από τη φηµολογία περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας και απέδωσε τις σχετικές διαρροές σε κύκλους που θέλουν να τη βλάψουν πολιτικά. Η υπουργός βρισκόταν από το πρωί σε συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ µέσω της ανταλλαγής email γίνονταν οι συνεννοήσεις για το τελικό κείµενο του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου που αφορούσε το υπουργείο Εργασίας.

Η κ. Κατσέλη επέµεινε στις απόψεις της όσον αφορά τη σύµφωνη γνώµη των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν στις επιχειρησιακές συµβάσεις και επιπλέον για την κατάργηση της επέκτασης των συλλογικών συµβάσεων που αξιώνει η τρόικα. «Η τρόικα κάνει αναδιατυπώσεις, εµείς κάνουµε αλλαγές στο δικό τους κείµενο και αυτό γίνεται µέχρις ότου έρθουµε σε µία συµφωνία», δήλωσε η κ. Κατσέλη στα «Νέα». Στον κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε: «Εχω πρόβληµα στο κείµενο όπως είναι». Τελικά και µε την παρέµβαση Παπανδρέου φαίνεται πως βρέθηκε κάποιος συµβιβασµός.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τις τελευταίες ηµέρες οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση της υπουργού, κάτι που έχουν υποδηλώσει και στις συναντήσεις τους µε το οικονοµικό επιτελείο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε συναντήσεις µε οικονοµικούς παράγοντες οι ελεγκτές έχουν σχολιάσει τις πρόσφατες αντιδράσεις της υπουργού Εργασίας, λέγοντας: «Κάποιοι από την κυβέρνηση αρνούνται να αποδεχθούν ως δέσµευσή τους το Μνηµόνιο».

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι η τρόικα δεν έχει ενοχληθεί μόνο με την κ. Κατσέλη, αλλά και με άλλους υπουργούς, που δεν ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα και δεν προχωρούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα θα κάνει τις σχετικές επισημάνσεις της στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το πρωί της Τρίτης
  • Δηµόσιες επικρίσεις
Να σηµειωθεί ότι ενοχληµένος από τη στάση της και τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη έχει εµφανιστεί τις τελευταίες ηµέρες και ο πρώην υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος µε δηκτικό τρόπο στο Υπουργικό Συµβούλιο της περασµένης Πέµπτης σχολίασε πως έχει να κάνει αρκετές παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόµου της κ. Κατσέλη για τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών, αλλά επιφυλάσσεται να το πράξει κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Την Κυριακή, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όταν ρωτήθηκε στο Mega για τις αντιρρήσεις της κ. Κατσέλη σχολίασε ότι ενδεχοµένως ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να καλέσει έναν - έναν τους υπουργούς και να τους εξηγήσει την κρισιµότητα της κατάστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου