Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Είναι κατανοητό να υπάρχουν διαμαρτυρίες»

  • Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ηλεκτρονική εφημερίδα «The Huffington Post».  
Στο προσωπικό όραμά του για το μέλλον της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα «The Huffington Post». Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το δημοσιογράφο Στίβεν Χιλ, ο οποίος αναφέρεται με πολύ θετικά σχόλια για τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της χώρας μας επισήμανε ιδιαίτερα τη συμπαράσταση που δείχνει στην κυβέρνησή του ο ελληνικός λαός, όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων και ότι «είναι κατανοητό» να υπάρχουν διαμαρτυρίες.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και να καταστεί η Ελλάδα «περιφερειακός κόμβος», κυρίως στην πράσινη οικονομία και τεχνολογία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι στην «κατάλληλη θέση» για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις. Επίσης, σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «ξεριζώσει» τη διαφθορά και να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τέλος, αναφερόμενος στην κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία, όπως η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και ότι η κρίση ωθεί την Ε.Ε. να κάνει βήματα προς μια δημοσιονομική ένωση.
Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη
Στο ίδιο κείμενο φιλοξενείται και συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος, απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Χιλ, τόνισε την ανάγκη «αναδιαμόρφωσης» του πολιτικού και θεσμικού συστήματος της χώρας και των τομών που μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη: τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ναυτιλία.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε επίσης τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που μπορεί να της επιτρέψει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, καθιστώντας την χώρα μας «περιφερειακό κόμβο» στα Βαλκάνια. Μίλησε επίσης για την ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα, το πρόγραμμα fast-track στις επενδύσεις και τον «Καποδίστρια», καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία.
Στην αρχή του κειμένου, ο κ. Χιλ κάνει μια μικρή αναδρομή στην ελληνική κατάσταση, υπογραμμίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, τη μη ανταγωνιστική οικονομία, το μεγάλο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τη φοροδιαφυγή και άλλα. Την ηλεκτρονική εφημερίδα «The Huffington Post» δημιούργησε η Ελληνοαμερικανίδα Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον και αγοράσθηκε πριν λίγες μέρες από την εταιρία AOL, ενώ είναι δεύτερη σε αναγνωσιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου