Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Νομοσχέδιο για την Υγεία. Αν. Λοβέρδος: «Δεν κιοτεύουμε»

 
Λάβρος κατά των «συντεχνιών» εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος διαμηνύοντας προς τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας που ψηφίζεται σήμερα, πως «όταν λέμε ότι θα πολεμήσουμε δεν κιοτεύουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε αναλάβει για το καλό του πολίτη και τον ασθενή».
Την ώρα που έξω από την Βουλή βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι απεργοί γιατροί, ο κ. Λοβέρδος εξαπέλυε από του βήματος σφοδρή επίθεση κατά των συντεχνιακών συμφερόντων, όπως τα αποκάλεσε, λέγοντας: «Παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς να ξέρει η χώρα τι θέλει να κάνει και να μην επιτρέπουν στην Βουλή και στην κυβέρνηση οι συντεχνίες να το κάνει. Δεκτές οι αντιδράσεις και η κατάθεση σκέψεων και διεκδικήσεων. Αλλά θα μπει τέλος στην απαράδεκτηκατάσταση να θέλουμε και να μην μπορούμε με τον φόβο του πολιτικού κόστους». Δήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του «να μην κιοτεύουμε με αντιδράσεις σαν αυτές που έχουμε σήμερα».

«Πόλεμο», εξάλλου, κήρυξε και στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες, όπως υπογράμμισε δεν πληρώνουν το ριμπέϊτ, δηλαδή την έκπτωση που ζητάνε τα νοσοκομεία και τα ταμεία για τα φάρμακα και τα υλικά που προμηθεύονται. Αίσθηση προκάλεσε δε η επισήμανση του υπουργού Υγείας ότι «η Βουλή είναι Βουλή των συντεχνιών», όπως είπε με έμφαση για να αιτιολογήσει την πολυετή καθυστέρηση στην καθιέρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας αλλά και το γεγονός ότι ποτέ δεν λαμβανόταν υπ’ όψιν η γνώμη του χρήστη των υπηρεσιών υγείας, που όπως σημείωσε, ταλαιπωρείται στις ουρές από τα ξημερώματα για να δει τον γιατρό του ΙΚΑ.

«Δεν την θέλουν την πρωτοβάθμια παροχή υγείας», τόνισε αναφερθείς στους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ συμπλήρωσε πως «ο στόχος τού να βρίσκεται ο γιατρός κοντά στον ασφαλισμένο θα υλοποιηθεί». «Το βράδυ με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα το πανηγυρίσουμε, καθώς 27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Υγείας έθεσε τρείς ημερομηνίες – ορόσημα για την πορεία υλοποίησης των αλλαγών που προωθεί: η πρώτη είναι η σημερινή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η δεύτερη είναι η 31η Μαρτίου με την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλου του συστήματος υγείας μέσω της δημοσιοποίησης δαπανών και εσόδων και η τρίτη είναι η 30ή Ιουνίου όταν «θα έχουμε συνενώσει τα νοσοκομεία και θα έχουμε αλλάξει την διαδικασία ένταξης των γιατρών στην ειδικότητα», όπως είπε.
Η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου περιελάμβανε και κριτικές αιχμές για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις, προκαλώντας μάλιστα τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών του ΠαΣοΚ. «Ήταν χώρα αυτή υπό όλες τις κυβερνήσεις; Δεν ήταν! Και αυτό αλλάζει τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας αυτός θα τελεσφορήσει κι ότι χρωστάμε στον Έλληνα πολίτη ήρθε η ώρα να το κάνουμε πραγματικότητα». Στην συζήτηση παρενέβη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα η οποία εμμέσως «έβαλλε» κατά του συντεχνιακού χαρακτήρα των αγώνων. Όπως είπε απευθυνόμενη στον κ. Λοβέρδο «σηκώσατε στις πλάτες σας το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης και είχατε έναν πολύ εύκολο αγώνα γιατί απέναντί σας είχατε την συνδικαλιστική ηγεσία ενός μόνο κλάδου των γιατρών, που όντως παλεύουν συντεχνιακά».

Ενώ τον προειδοποίησε ότι «τα επόμενα χρόνια θα ζήσετε τον πραγματικό αντίπαλο», προβλέποντας ότι τα θέματα της υγείας και της πρόνοιας «θα μετατραπούν σε έκρηξη εναντίον σας». Αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «ενδιαφέρεστε για την επικοινωνία και έχετε χάσει τη μπάλα και πιστεύετε ότι με την στήριξη των Μέσων θα τα καταφέρετε, όμως η οργή γενικεύεται». Ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων του χώρου είπε απευθυνόμενος στον υπουργό: «Δεν είναι δυνατόν όλες οι κοινωνικές κατηγορίες να έχουν τρελαθεί σε αυτή τη χώρα. Έχετε οδηγηθεί να χαρακτηρίζετε τους εργαζόμενους υποκινούμενους, άνομους, ακραίους και συντεχνίες».
Σε αντίθεση με τα κόμματα της Αριστεράς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στήριξε τον υπουργό Υγείας στην αντιπαράθεσή του με τους γιατρούς λέγοντας: «Ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα κι αυτές οι ακραίες ενέργειες όπως οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στην λευκή μπλούζα».
Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Μαρκόπουλος, απάντησε στον υπουργό ότι «η πιο επικίνδυνη συντεχνία στη χώρα είναι αυτή των υπουργών της κυβέρνησης, διότι ο καθένας τους κατονομάζει συντεχνία όποιον αντιστέκεται στις επιλογές του». Όσον αφορά την στάση της ΝΔ δήλωσε ότι «εμείς δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή να υλοποιήσετε αυτό το ασαφέστατο νομοσχέδιο με 80 υπουργικές αποφάσεις, απλούστατα γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή σας, αφού άλλα λέτε κι άλλα κάνετε».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου