Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Λάμπρος Μίχος: "Δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης.."


Την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων, σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που ταιριάζει περισσότερο στην κουλτούρα του Πρωθυπουργού, παρά του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 1 του Πειραιά και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολυμενέα. Ο Λ. Μίχος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επεσήμανε ως μείζονα προτεραιότητα στην παρούσα φάση την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ ως προς τον «Καλλικράτη» εκτίμησε ότι οι μηχανές θα λειτουργήσουν στο φουλ από το φθινόπωρο.
  • Δήλωσε, αναλυτικά, για την κρίση:
Το κατεξοχήν θέμα στο οποίο αποσκοπεί, και πρέπει να αποσκοπεί μία κυβέρνηση σύγχρονη, προοδευτική, είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, όλος ο αγώνας δεν είναι μάταιος, αν αποσκοπεί σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε κατάταξη των αγαθών που οφείλουμε να προστατεύουμε, μείζον αγαθό στο οποίο πρέπει να συγκλίνουν τα ενδιαφέροντα και οι προσπάθειες του κράτους και της κοινωνίας, είναι το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, γιατί αν η χώρα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, αυτοί που θα υποστούν σοβαρότατες συνέπειες είναι πρωτίστως οι αδύναμοι».

Για το νέο σύστημα διακυβέρνησης:

Η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζεται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που ταιριάζει πιο πολύ στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού, παρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό ότι στις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ένα επιτελείο, ένα στελεχιακό δυναμικό που έχει εμπειρία, και ειδικά στα της διοίκησης, γνωρίζει την καινοτομία, τις νέες δυνατότητες ανάπτυξης, με νέα μέσα, με σύγχρονες τεχνολογίες, που μέχρι χθες δεν ήταν τόσο δόκιμα. Τώρα μπαίνει στο προσκήνιο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που μαζί με τους πόρους, έχουν μία άλλου τύπου αξιοποίηση. Φαίνεται πρωτοποριακό, μερικές φορές ενοχλεί κιόλας, ταιριάζει όμως απόλυτα στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
  • Με αφορμή την τελευταία Σύνοδο Κορυφής:
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σύμφυτο με την κοινωνική Ευρώπη, δυστυχώς όμως κυριάρχησαν οι αγορές. Πρέπει να ξαναγίνει στροφή στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ στην προοπτική της ενοποίησης, πρέπει να ξαναβάλουν το πάνω χέρι οι πολιτικές δυνάμεις».
  • Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Κάνω μία εντελώς δική μου υπόθεση, σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί το ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές δεν θα έχει το καλό αποτέλεσμα που είχε, λόγω των σκληρών μέτρων που έχει πάρει, ούτε η Ν.Δ. είναι έτοιμη, και από την άλλη, δεν το θέλει η Ευρώπη, κανένας δεν το θέλει. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέφευγε σε αυτή τη «λύση», μόνον αν εξαναγκαζόταν να το κάνει, πχ. με κάποιο νομοσχέδιο που δεν θα είχε απόλυτη στήριξη, εθελουσίως δεν θα την επέλεγε ποτέ».
  • Για τον Καλλικράτη:
Ο Καλλικράτης είναι μία μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή. Για μας, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, ήταν πολύ ορατός ο κίνδυνος, η Αττική να οδηγηθεί στη χαράδρα. Βούλιαζε καθημερινά στα άπειρα προβλήματα της. Βλέπαμε το ιδιωτικό κεφάλαιο να καταβροχθίζει με απληστία το πολιτικό, το φυσικό, το πολιτιστικό, το ιστορικό κεφάλαιο. Δεν υπήρχε μία δύναμη, μία δομή διοίκησης, που να σχεδιάζει την ανάπτυξη, να την εποπτεύει, αλλά κυρίως να ασκεί κοινωνικό έλεγχο στην ανάπτυξη.

Και ποιος μπορεί να σχεδιάζει καλύτερα από αυτούς που ξέρουν τα μείζονα θέματα, της απασχόλησης, της περιβαλλοντικής προστασίας, από τους ίδιους τους ανθρώπους του Λεκανοπεδίου, μέσω των εκπροσώπων τους; Τώρα, όσον αφορά την πραγμάτωση του σχεδίου Καλλικράτης: διανύουμε μία περίοδο προσαρμογής. Ο θεσμικός εξοπλισμός είναι σχεδόν ολοκληρωμένος, σε πρώτη φάση αν υπάρξουν δυσλειτουργίες, είναι έτοιμο το υπουργείο Εσωτερικών να τις διορθώσει αμέσως, ο υπουργός έχει μάλιστα δεσμευθεί  - στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει - να βάλει όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις, και διορθώσεις, που έχουν επισημανθεί από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του Καλλικράτη. Τα οικονομικά μέσα; Είναι απείραχτα τα ποσά που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Το έμψυχο δυναμικό; Θα δούμε αποτέλεσμα, μόλις τελειώσουν οι μετατάξεις και στρωθούν όλοι στη δουλειά. Κι΄ ας μην ξεχνούμε: ο Καλλικράτης είναι μεθοδολογικό εργαλείο. Ανοίγει το ΕΣΠΑ. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα συνεργασίας των δήμων με ιδιωτικούς φορείς, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Από το καλοκαίρι και μετά οι μηχανές θα μπουν στο φουλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου