Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η «Ανοικτή Διακυβέρνηση» σε αριθμούς


Στις 25.431 έφθασαν οι αιτήσεις στο open.gov για 1.460 «πολιτικές» θέσεις στο δημόσιο, ενώ στις 4,3 εκατ. οι επισκέψεις στις διαδικασίες διαβούλευσης 
Ενεργός και δραστήρια παραμένει η διαδικασία επιλογής πολιτικών στελεχών σε επιτελικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γνωστή με την ονομασία «Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (open government), που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2009, παρά την, κατά καιρούς, κριτική μερίδας του Τύπου, όπως και τις αρχικές αντιρρήσεις υπουργών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, μολονότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό αιτήθηκαν να επιλέξουν απευθείας συνεργάτες και πολιτικά στελέχη (Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς), ώστε να «τρέξουν» το έργο του υπουργείου τους, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εμμένει στη διαδικασία του «open.gov», καθώς θεωρεί ότι «βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη», ενώ, όπως λένε, αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «συνειδητοποιεί αργά και σταθερά τη σημασία του και το πολιτικό προσωπικό», παρόλο που αναγνωρίζεται ότι «ορισμένες επιλογές σε κρίσιμους τομείς δεν κρίνονται ως επιτυχείς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού για τις 1.460 θέσεις Γενικών, Ειδικών Γραμματέων και Προέδρων ή Διοικητών Δημοσίων Οργανισμών, που έπρεπε να καλυφθούν με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, υπέβαλλαν αιτήσεις 25.431 ενδιαφερόμενοι. Όσοι εξ αυτών δεν επελέγησαν έχουν αξιολογηθεί τα βιογραφικά τους και έχει διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων (data base), για να αξιοποιηθούν ανάλογα τα προσόντα τους όταν προκύψουν σχετικές ανάγκες, λόγω παραιτήσεων ή δημιουργίας νέων θέσεων.
Πέραν των προκηρύξεων, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνει στο open.gov η διαβούλευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες σ΄όλο το κυβερνητικό φάσμα. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, όπου υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία διεξήχθησαν 135 διαβουλεύσεις και συμμετείχαν 60.253 πολίτες με σχόλια, προτάσεις ή αντιρρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης δέχθηκε, το ίδιο διάστημα, 4.364.032 επισκέψεις. Αυτή την περίοδο στην διαδικασία του open.gov εκκρεμούν:
- Τρεις θέσεις Γενικών και Ειδικών γραμματέων στο Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ειδικού Γραμματέα Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, για τις οποίες έχουν κατατεθεί 210, 105 και 199 αιτήσεις ενδιαφέροντος, αντιστοίχως.
- Στο Υπουργείο Εργασίας πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει δημοσιευτεί για την κάλυψη του Γενικού Γραμματέα Εργασίας, μετά την παραίτηση, προ μηνός, του Δημοσθένη Δασκαλάκη και μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση 102 υποψήφιοι.
- Τριακόσιοι εξήντα (360) έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να καταλάβουν τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέση που έχει ως αντικείμενο να «τρέξει» την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
- Για την προσφάτως συσταθείσα Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ έχουν ήδη κατατεθεί τις πρώτες μέρες της προκήρυξης στη διαδικασία της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης», πενήντα υποψηφιότητες, ενώ σε ογδόντα πέντε ανέρχονται οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος.
- Την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκε και η θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, αφού τελικώς υπέβαλλε την παραίτηση του ο μέχρι πρότινος κατέχων τη θέση Γιώργος Βλάχος μετά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη. Η επίκληση αρχικώς του κ. Βλάχου ότι έχει επιλεγεί από την διαδικασία της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, δεν έγινε δεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο απηύθυνε επιστολή ο κ. Διαμαντίδης.
- Τέλος, «τρέχουν» πάνω από 15 προκηρύξεις για εκατοντάδες θέσεις σε διοικήσεις εποπτευόμενων οργανισμών ή υπηρεσιών υπουργείων σ΄ όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου