Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογισμός κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τις εκλογές

«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση και στο οποίο αποτυπώνεται το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αποστροφή του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου ότι «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».

Σε άλλο σημείο της εισαγωγής αναφέρεται και πάλι σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού πως αν πριν ένα χρόνο το δίλημμα για την Ελλάδα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», και στη συνέχεια «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε [και] καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σήμερα αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα».

Η εισαγωγή του κειμένου τελειώνει με τα λόγια του πρωθυπουργού πως «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Σε ότι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης, το κείμενο αναφέρεται στον πρωτόγνωρο ρυθμό ουσιαστικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, στην κατάργηση όλων των «χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές» επιτροπών που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στην μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων από 279 τον Οκτώβριο του 2009 σε 172 σήμερα και στην ανάλογη μείωση των δαπανών για καύσιμα και ανταλλακτικά κατά 70%.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε σχέση με πέρσι το α’ οκτάμηνο του 2010 οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου περικόπηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφορικά πάντα με την λειτουργία της κυβέρνησης, το κείμενο αναφέρεται στην ηλεκτρονική διαβούλευση για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και στο πρώτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων 80 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Στο κυβερνητικό έργο αναφέρεται επίσης η ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο «πόθεν έσχες», η έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα όσων αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρείες και η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση εκείνων που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Επίσης στο κείμενο αναφέρεται η δυνατότητα όλων των πολιτών να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων.

Στο κείμενο για το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 τονίζεται η καθολική υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, η λήψη κάθε μέτρου για τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, ο νόμος για την καθολική ανάρτηση των αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και η καθιέρωση μέχρι το τέλος του 2011 της Κάρτας του Πολίτη.

Ξεχωριστή θέση στο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού έχει η ψήφιση του «Καλλικράτη» ως θεμέλιου του «νέου επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους», αλλά και οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται «στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης» τον Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά την αυτονομία της πολιτικής στον κυβερνητικό απολογισμό περιλαμβάνεται η αλλαγή του καθεστώτος δαπανών των συνδυασμών των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και η εισαγωγή νέου εκλογικού νόμου που θα μειώνει τις «αλόγιστες εκλογικές δαπάνες και θα χτυπά το «μαύρο» πολιτικό χρήμα».

Αναφορικά με τους μετανάστες το κείμενο της κυβέρνησης αναφέρεται στην δέσμευσή της για μια μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας, δίνει σιγουριά στον πολίτη και αντιμετωπίζει τα ζητήματα πολιτικής συμμετοχής ομογενών και νομίμων μεταναστών.

Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, ο κυβερνητικός απολογισμός εστιάζεται στα «προσεκτικά βήματα για την ανάκτηση του διπλωματικού μας κεφαλαίου παράλληλα με την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Καύκασο και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Στο κείμενο τονίζεται ότι «η Κύπρος έχει ξανά δίπλα της την Ελλάδα με πράξεις», ότι η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζεται η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση τονίζει ότι εργάζεται «για ξεκάθαρες σχέσεις με την Τουρκία» και ότι επιθυμεί την στενή συνεργασία με την γείτονα χώρα «μέσα σ’ ένα πολύ καθαρό, γνωστό πλαίσιο: πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «με στόχο την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Χωρίς λευκές επιταγές. Αναδεικνύουμε το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, αναδεικνύουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της προς το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας, και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς».

Στον κυβερνητικό απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνεται επιπλέον το «παρών» της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή με αξιοποίηση των παραδοσιακών σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και την παράλληλη εμβάθυνση των σχέσεων μας με το Ισραήλ.

Επισημαίνεται επίσης, το «μεγάλο βάρος που ρίχνουμε στο ρόλο μας στην ΕΕ», η «αισθητή παρουσία μας στον ΟΗΕ», ενώ μεταξύ άλλων, τονίζεται η συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη του εντεινόμενου και σοβαρού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης,

Από το κείμενο δεν παραλείπεται η αναφορά στην Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή η επίσημη έναρξη της οποίας θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η αναφορά του κυβερνητικού απολογισμού της εξωτερικής πολιτικής ολοκληρώνεται με την κυβερνητική απόφαση για σύσταση Επιτροπής «η οποία θα αναλάβει το έργο να επεξεργαστεί ένα νέο στρατηγικό δόγμα που θα λειτουργήσει ως πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στον τομέα της άμυνας ο ενός έτους κυβερνητικός απολογισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την καταγραφή των κατατασσόμενων στον ΟΑΕΔ, την κατάργηση της «ρουσφετολογικής «γαλάζιας» συνέντευξης» για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών, τα νέα μέτρα διαφάνειας για τους εξοπλισμούς, την υπογραφή της Σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το νέο νόμο για την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το νέο νόμο για την κάθετη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη προώθηση σύνταξης τριετών προϋπολογισμών προγραμμάτων και τον επανασχεδιασμό της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την Παιδεία, η κυβέρνηση στον ένα χρόνο θητείας της εισήγαγε το «Νέο Σχολείο» με επίκεντρο τον μαθητή, ενώ ο πρώτος νόμος στα πλαίσια αυτά αφορούσε την αναβάθμιση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Στο κείμενο επίσης αναφέρεται ότι σε μια δύσκολη χρονιά τα σχολεία άνοιξαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις με τους εκπαιδευτικούς στην θέση τους και τα βιβλία στα χέρια των μαθητών.

Επίσης, η κυβέρνηση αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρει πως «ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τις ριζικές αλλαγές» σε αυτήν.

Το άνοιγμα 77 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που επί χρόνια έμεναν κλειστές, η πρόσληψη 211 νοσηλευτών για στελέχωση ΜΕΘ, η επίλυση του προβλήματος των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, το ολοήμερο νοσοκομείο και ο περιορισμός της σπατάλης στα νοσοκομεία, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον κυβερνητικό απολογισμό στον τομέα της Υγείας.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μέσω της αλλαγής του τρόπου επιλογής των δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις, καθώς και τα δύο νομοσχέδια για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής δίκης, καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στον κυβερνητικό απολογισμό ενός έτους κυβερνητικής θητείας.

Το νοικοκύρεμα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και η ανάδειξη του πολιτισμού και του αθλητισμού σε συνάφεια με τον τουρισμό σε μοχλό ανάπτυξης, αποτελούν τους πυλώνες του κυβερνητικού έργου που εξειδικεύονται σε μια σειρά παρεμβάσεις στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως σημειώνεται στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση, αφορούν κατά πρώτον το νοικοκύρεμα και την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων και μεταξύ αυτών αναφέρονται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, η υλοποίηση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων και Επιχορηγήσεων καθώς και η δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Επίσης στις παρεμβάσεις αυτές αναφέρεται η προώθηση της οικονομικής εξυγίανσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, η παράδοση στους πολίτες των κλειστών Ολυμπιακών Ακινήτων, η αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο που αναμένεται.

Σε ότι αφορά την προστασία του πολίτη, ο κυβερνητικός απολογισμός αναφέρει πως σημειώθηκε μείωση της εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύλληψη 6 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η επιστροφή 5000 αστυνομικών στην αστυνόμευση, η συνεχής παρουσία πεζών και εποχούμενων περιπολιών, η αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήριο τις ζώνες επικινδυνότητας, η προετοιμασία για την σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας, η μείωση των δασικών πυρκαγιών και η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

  • Οικονομία

Νοικοκύρεμα και ανάδειξη της οικονομίας της χώρας σε μοχλό ανάπτυξης είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώνεται στο απολογιστικό δελτίο τύπου των δράσεων με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση κλήθηκε και έκανε μία βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και με το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε εξορθολογισμό των δαπανών με πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και κατά 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων.

Επίσης, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής, εφαρμόστηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που στόχο έχει την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών, σύστημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή. Οι συντελεστές φορολογίας μειώθηκαν για τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυξήθηκαν για τα μεγαλύτερα, ενώ ενεργοποιήθηκε ξανά ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας προκλητικές εστίες φοροδιαφυγής και εισπράττοντας πρόστιμα για τα οποία για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, παρά μόνο ασυδοσία.

Για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας με τις Τράπεζες, ώστε η αποδέσμευση των εγγυήσεων να συνδέονται με την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, δόθηκε μια «δεύτερη ευκαιρία» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση με νόμο που ψηφίσαμε. Δίνουμε πλέον διέξοδο, μια δεύτερη ευκαιρία, σε κάθε συμπολίτη μας που αποδεδειγμένα, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία αδυνατεί σήμερα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο απολογιστικό δελτίο του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, τριπλασιάστηκε η απορρόφησή του μέσα σε ένα χρόνο. Από μόλις 3,5%, σήμερα η απορρόφηση έχει φτάσει το 10,6% (Σεπτέμβριος 2010), και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 15%, ενώ σημειώθηκε αποκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια. Επίσης, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με βασικό αρωγό το ΤΕΜΠΜΕ (στο εξής ΕΤΕΑΝ) με στόχο να δοθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ την περίοδο 2010-2011, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ρευστότητα και να επενδύονται σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια. Ακόμα, μεταξύ άλλων, στον τομέα των επενδύσεων, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά τη μείωση των τιμών στην αγορά, 5.000 φάρμακα ανατιμολογήθηκαν με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Αποτέλεσμα, μειώσεις σε τιμές κατά 20%, και εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία που τόσα χρόνια αιμορραγούν λόγω της υπερτιμολόγησης. Επίσης, για πρώτη φορά υπόκεινται σε έλεγχο 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί η έκταση των υπερτιμολογήσεων στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους στη χώρα.

Στο Ασφαλιστικό, η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται από το κράτος και η αναλογική σύνταξη θα βασίζεται σε περισσότερο χρόνο εργασίας και θα σχετίζεται με το πόσες εισφορές καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Στον τομέα της εργασίας, δίνονται κίνητρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα με στόχο την προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στο χώρο της Ναυτιλίας, ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να προωθήσει τη διεθνή παρουσία της χώρας μας καθώς και την αναπτυξιακή μας δυναμική. Για αυτό συστάθηκε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού ολοκληρώθηκε μια μεγάλη ιστορική τομή με την άρση του καμποτάζ στη θαλάσσια κρουαζιέρα. Παράλληλα, πάρθηκαν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού, στηρίζοντας τις μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις μέσω δύο νέων προγραμμάτων εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων JEREMIE και JESSICA, επιταχύνοντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στον «Πράσινο Τουρισμό», στον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και το «Συνεργάζομαι - Καινοτομώ στον Τουρισμό», κ.α. Επίσης, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας σε τουρίστες που προέρχονται από αγορές που θεωρούνται νέες και δυναμικές, ενώ υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.

Στον αγροτικό τομέα, αυξήθηκε η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%, ενώ δόθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Επίσης, αυξήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες και αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2010.

Για την πράσινη ανάπτυξη, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, στην ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου