Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κυρώσεις και στις τράπεζες πρότεινε ο Γ.Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής

  • Η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων, τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν.

Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις κυρώσεις, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών- καθώς και να βλέπει τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο της «λιτότητας» και πρότεινε η λέξη αυτή να αντικατασταθεί με την «ευθύνη»: Ευθύνη σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ευθύνη αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και ευθύνη σχετικά με τη μετάβαση σε μία πράσινη πράσινη οικονομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ.Παπανδρέου εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους προκειμένου η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, την πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα, τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των συναλλαγών), και τον φόρος επί του CO2, ή των αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό αντιμετωπίζει καταρχάς το βασικό πρόβλημα της που ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει ότι η χώρα έχει την αποφασιστικότητα και μπαίνει σε ένα δρόμο εξυγίανσης.

Το έλλειμμα, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής που υπήρξε στη χώρα. «Εκεί δεν θέλει καμία χαλάρωση. Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα της ΝΔ- έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση. [Newsroom ΔΟΛ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου