«Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο εξυγίανσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν τα θέματα των στρατηγικών εταίρων της Ε.Ε. και της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης.Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Στις συζητήσεις που έγινε, φάνηκε η βούληση των στρατηγικών εταίρων (όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα). Ένα ζήτημα που αφορά πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ισορροπίες των δυνάμεων αλλάζουν, γίνεται πολυπολικός ο πλανήτης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης. Επίσης, θα πρέπει να υιοθετηθούν κοινές αξίες, κοινοί στόχοι. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε θέματα όπως οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, κοινωνικά προβλήματα, αντιμετώπιση κρίσεων κ.ά.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισα δύο πράγματα: το θέμα των κυρώσεων. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το θέμα των κυρώσεων, όμως το θέμα των ελλειμμάτων είναι μόνο μία πλευρά στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης μίας χώρας. Χρειάζεται μία υπεύθυνη διαχείριση, υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης, υπεύθυνη μετάβαση στην πράσινη οικονομία: μία συνολική πολιτική υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΕ είναι τα πράσινα ομόλογα, ο φόρος συναλλαγών και ο φόρος επί των αεριών που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσον αφορά στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να είναι μόνο κατά των κρατών-μελών, αλλά εναντίον του τραπεζικού συστήματος, όταν αυτό δεν συμμορφώνεται σε κάποια ζητήματα, όπως στο θέμα της φοροδιαφυγής.»
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η χώρα μπαίνει σε περίοδο εξυγίανσης. Το πρόβλημα είναι η διακυβέρνηση της χώρας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ανομία που υπήρχε. Απαιτείται σωστή διαχείριση των πραγμάτων. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».
- «Υπευθυνότητα και όχι λιτότητα»
«Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρεις τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων, το οποίο απασχόλησε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις στο θέμα των κυρώσεων, δεδομένου ότι ακολουθεί σωστά ένα πρόγραμμα και αυτό αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ένας μηχανισμός κυρώσεων» και συμπλήρωσε ότι «αν αυτός ο μηχανισμός υπήρχε πριν από χρόνια, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή τη θέση».
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό παρακολούθησης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δε θα πρέπει να αφορά μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιες. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως θέση της Ελλάδας είναι οι κυρώσεις να μην επιβάλλονται μόνο στα κράτη μέλη, αλλά και σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία ευνοούν τη φοροδιαφυγή μέσα από φορολογικούς παραδείσους. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε στο Συμβούλιο την εφαρμογή νέων εργαλείων για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως τα πράσινα ομόλογα, το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και το φόρο επί των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.
Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. «Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.
Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα».
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.
- «Στο σωστό δρόμο»
«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, με επώδυνο τρόπο, αλλά πραγματοποιούμε πραγματική πρόοδο και πραγματικές αλλαγές», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποείται στις Βρυξέλλες. Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη. [www.kathimerini.gr]
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Παπανδρέου: «Η διακυβέρνηση το βασικό πρόβλημα»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου