Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Παρελθόν το λιτό και ευέλικτο σχήμα


Ο κ. Α. Λοβέρδος μετακινείται από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας, ενώ η κυρία Φώφη Γεννηματά μετακινήθηκε στο υπουργείο Παιδείας

Παρελθόν αποτελεί το «λιτό, ευέλικτο και επιτελικό σχήμα» που είχε υποσχεθεί ο κ. Παπανδρέου μόλις πριν από έναν χρόνο. Με ένα Υπουργικό Συμβούλιο που αριθμεί πλέον 49 πρόσωπα πλησίασε το μέγεθος των κυβερνήσεων του προκατόχου του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε επικριθεί πολλές φορές από το ΠαΣοΚ για τα «ξεχειλωμένα» σχήματα που συνέθετε.

Παρά το επιχείρημα στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου ότι «το μέγεθος της κυβέρνησης καθορίζεται από όσους κάθονται στο τραπέζι των υπουργικών συμβουλίων», το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από «πληθωρισμό» υφυπουργών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπουργοί έχουν ενισχυθεί με 25 υφυπουργούς (αν προσμετρηθεί και ένας ακόμη που θα προστεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης). Επιπλέον, καταμετρείται ο πρωτοφανής αριθμός των έξι αναπληρωτών υπουργών, που ενδεχομένως να εξυπηρέτησε την ανάγκη τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν χθες ότι η ύπαρξη τόσο πολλών αναπληρωτών υπουργών εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους τριβών στα συγκεκριμένα υπουργεία και πιθανώς νέες εστίες εντάσεων. Πάντως, δεν είναι φανερό πώς με τέτοια σύνθεση τακτοποίησης δυσαρεστημένων βουλευτών θα καταφέρει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει «τον συγκεντρωτισμό και την πελατειακή λογική του ελληνικού κράτους με ένα ισχυρό, λιτό, επιτελικό κράτος», όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου. Ο «υδροκεφαλισμός» του νέου κυβερνητικού σχήματος εξάλλου έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες περί περιορισμού του κράτους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και περιστολής των κρατικών δαπανών, και αναμένεται να επικριθεί ιδιαίτερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Ποιοι μετακινήθηκαν

Το ντόμινο των αλλαγών στην κυβέρνηση ξεκίνησε με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομίας. Αυτή συνδυάστηκε με τη μετακίνηση της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας, όπου λέγεται μεν ότι θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και ότι έπειτα από την ψήφιση του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά τον από κοινωνικής απόψεως πιο ευαίσθητο τομέα.

Ο κ. Α. Λοβέρδος μετακινείται από μια ηλεκτρική καρέκλα σε μιαν άλλη, καθώς ο τομέας της Υγείας είναι το επόμενο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η ικανότητα της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του μνημονίου. Από το ίδιο υπουργείο αποχωρεί έπειτα από πολλές επικρίσεις που δέχθηκε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μετακινείται στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, υπό τον αναβαθμισθέντα σε υπουργό κ. Δ. Δρούτσα.

Η ως χθες υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να παραμείνει στην κυβέρνηση και για την παραμονή της επινοήθηκε η δημιουργία μιας θέσης αναπληρωτού υπουργού Παιδείας, στο οποίο ήδη υπήρχε «συνωστισμός» με δύο υπουργούς υπό την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Στους μετακινηθέντες συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος επιστρέφει σε υπουργική θέση έπειτα από μία θητεία σε κοινοβουλευτικά πόστα. Ο κ. Παπουτσής είχε μείνει εκτός κυβέρνησης από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν το Μέγαρο Μαξίμου είχε προτιμήσει να του αναθέσει τον ρόλο του Γραμματέα της ΚΟ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οι αμετακίνητοι

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του δεν άγγιξε έξι υπουργούς, οι οποίοι έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Το δίδυμο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, παραμένει στο Πεντάγωνο παρά τη φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε τον κ. Βενιζέλο να αναβαθμίζεται είτε σε δεύτερο αντιπρόεδρο είτε σε υπουργό Εσωτερικών και τον κ. Μπεγλίτη να μετακινείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Δ. Ρέππας, όπως και ο κ. Βενιζέλος, παρέμεινε στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμήθηκε ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης με τους οδηγούς φορτηγών το καλοκαίρι ήταν επιτυχής, ενώ έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Για αντίστοιχους λόγους παρέμεινε στην κυβέρνηση η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της αλλαγής του νόμου-πλαισίου στα πανεπιστήμια. Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, ως ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος υπουργός για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, παρέμεινε κατά τα αναμενόμενα στην κυβέρνηση, καθώς είναι ο βασικός συνομιλητής με την τρόικα και εκτιμήθηκε ότι μια αντικατάστασή του θα έστελνε εντελώς αρνητικά μηνύματα στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη και στην Ουάσιγκτον.

Από τη θέση της δεν μετακινήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ωστόσο θα δει τις αρμοδιότητές της να ψαλιδίζονται, καθώς θα αφαιρεθεί από το υπουργείο της ο τομέας της Ενέργειας. Η απόφαση κρίθηκε ως συνδυασμός της ανάγκης για αναδιάρθρωση της κυβέρνησης και επίπτωση της κωλυσιεργίας στην προώθηση των έργων. Στη θέση του παρέμεινε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
  • Οι χαμένοι
Η μεγάλη χαμένη του ανασχηματισμού είναι χωρίς αμφιβολία η κυρία Λούκα Κατσέλη. Η μουρμούρα που την ακολουθούσε σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας και η κριτική που δεχόταν για καθυστερήσεις στην παραγωγή του έργου της τής στοίχισε τελικώς τη θέση της στο συγκεκριμένο υπουργείο. Η μετακίνησή της στο υπουργείο Εργασίας μπορεί να έσωσε τα προσχήματα, αλλά αποτελεί σαφώς υποβάθμιση από το βαρύ χαρτοφυλάκιο που κατείχε. Πόντους έχει χάσει και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία από υπουργός Υγείας μετακινήθηκε στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών. Δύο ακόμη ισχυρές κυρίες της κυβέρνησης, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Τίνα Μπιρμπίλη, απέκτησαν χθες αναπληρωτές υπουργούς, γεγονός που, αν και δεν τις αποδυναμώνει, ωστόσο δεν θα πρέπει και να τις ικανοποιεί.
  • Οι ενισχυμένοι
O πιο ενισχυμένος υπουργός από τον ανασχηματισμό είναι ο κ. Ι. Ραγκούσης . Μολονότι ο κ. Παπανδρέου δεν όρισε υπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ανέθεσε στην ουσία έναν τέτοιον ρόλο στον υπουργό Εσωτερικών, το υπουργείο του οποίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκτά κεντρική επιτελική δομή με στόχο την εκπόνηση μιας συνεκτικής στρατηγικής και πολιτικού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Ενισχυμένο ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης οι κκ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, οι οποίοι αναλαμβάνουν υπουργεία με διευρυμένες αρμοδιότητες. Στους κερδισμένους προσμετρούνται και δύο στελέχη της παλαιότερης γενιάς που κατά καιρούς άσκησαν κριτική σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές. Πρόκειται για τους κκ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος ήταν ένας από τους υποψήφιους προέδρους, και Χρ. Παπουτσή, ο οποίος, ενώ στήριξε δυναμικά τον κ. Παπανδρέου και συμπεριλαμβανόταν στα φαβορί για υπουργοποίηση έναν χρόνο πριν, είχε μείνει τελικώς εκτός κυβέρνησης. Οι αντιρρήσεις που προέβαλε στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του οικονομικού επιτελείου τον οδήγησαν τελικώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως ακούγεται ο Πρωθυπουργός αναζητούσε ένα στέλεχος με έντονο κοινωνικό προφίλ για το συγκεκριμένο υπουργείο.

Επίσης, ο κ. Δ. Δρούτσας κέρδισε την πολυπόθητη αναβάθμισή του από αναπληρωτής σε υπουργό Εξωτερικών, ενώ βουλευτές που ανήκαν στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον όπως οι κκ. Εμμ. Οθωνας, Χρ. Αηδόνης, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου όπως ο κ. Δ. Δόλης, αλλά και ο κ. Ντ. Ρόβλιας ο οποίος είχε αναγκαστεί σε παραίτηση λίγους μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εσωτερικών, είδαν να ανοίγει ο δρόμος προς τους θώκους των υπουργείων. Στους κερδισμένους περιλαμβάνεται η κυρία Φώφη Γεννηματά, που αναβαθμίστηκε από υφυπουργός Υγείας σε αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας.

Κερδισμένη είναι και η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, η μόνη βουλευτής από το πρώην «βενιζελικό» μπλοκ που αξιοποιήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου