Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η περαίωση δεν πείθει την τρόικα


Θεωρεί αισιόδοξη την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο, η υστέρηση ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποτρέψει μια νέα περικοπή δαπανών, πέραν των 2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την τρόικα τον περασμένο Αύγουστο, γι' αυτό και προτείνει την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από αυτά τα μέτρα εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται έντονα από την τρόικα. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν ενημερωθεί ότι τα πρώτα σημειώματα της περαίωσης δεν θα είναι έτοιμα να αποσταλούν παρά στις αρχές Νοεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Ετσι ο χρόνος που απομένει για να τρέξει η ρύθμιση και να αρχίσουν να εισρέουν έσοδα στα δημόσια ταμεία είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αντ' αυτού προτείνουν μια πιο συντηρητική πρόβλεψη για τα έσοδα από την περαίωση και την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι στο 8μηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 32,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα έναντι ετήσιου στόχου 4%.

  • Καμπανάκι από Fitch

Προειδοποίηση ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε οριακό σημείο απηύθυνε η Fitch, που προς το παρόν δεν έχει υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Η Fitch θα επανεξετάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο.


ΣXETIKA ΘEMATA
Επιφυλάξεις από την τρόικα για την αποτελεσματικότητα της περαίωση
Fitch: Δεν υπάρχει εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας
Συστήνουν ελληνικά ομόλογα Goldman Sachs, HSBC, SocGen
Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου