Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μια Εθνική Ελλάδας για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο

  • Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, του Γενικού Γραμματέα της ΓΓΕΤ, Αχιλλέα Μητσού και του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή, μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε σήμερα 21/09/2010 στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), υπό την Προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, στο Υπουργείο Παιδείας.

Το ΕΣΕΤ λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην Υπουργό και αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Το ΕΣΕΤ εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης, μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ προβαίνει και σε εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.

  • Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:

«Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους»

«Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδας για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει την Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. Η νέα πολιτική για την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στο χώρο της Έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο είναι από τους πλέον διακεκριμένους. Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες, νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη.

Σήμερα γίνεται εδώ στο Υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ. Πρόεδρος είναι ο κ. Κριμιζής, ένας από τους πλέον αποδεκτούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και να υπογραμμίσω ότι ουδείς αποζημιώνεται. Νομίζω ότι και αυτό είναι ενδεικτικό της αγωνίας και της προσπάθειας των Ελλήνων από όλα τα σημεία του κόσμου να υποστηρίξουν την προσπάθεια της χώρας.

Η χρηματοδότηση για την Έρευνα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – γιατί την περίοδο αυτή η χρηματοδότηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΕ – θα έλεγα ότι για τα δεδομένα της χώρας είναι ικανοποιητική. Το επόμενο διάστημα διατίθεται ένα ποσό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι σημαντικές χρηματοδοτήσεις –αφορά βεβαίως το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στην Έρευνα- και θεωρούμε ότι το στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μητσός.

  • Δηλώσεις γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέα Μητσού

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ερευνητές, όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Πρέπει να προβάλλουμε την Αριστεία, τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα με πλήρη διαφάνεια»

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που έχει το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη μια έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, από την άλλη όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα.

Πώς θα καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις Αριστείας, αυτές τις μονάδες που πραγματικά είναι άριστοι και να συνεχίσουν και να «αμειφθούν» και να μεταλαμπαδεύσουν – να χρησιμοποιήσω έτσι ένα ρομαντικό ρήμα – την εμπειρία τους σε άλλους χώρους; Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν είναι απλό, διότι για πάρα πολλά χρόνια, η Έρευνα χρηματοδοτείται στη βάση λογικής που δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει -όπως είπε και η Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤ- προβάλλοντας την Αριστεία, τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα, αλλά πάντοτε με πλήρη διαφάνεια, να το πετύχουμε. Δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και απλό.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή:

«Σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία, για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι στην Έρευνα, που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος»

Είναι τιμή για τους συναδέλφους μου και για μένα να μας ζητήσουν να εργαστούμε στο ΕΣΕΤ. Η Έρευνα και η Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Επί παραδείγματι τα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση, η Υπουργός και ο Πρωθυπουργός, έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διότι έτσι μόνο προοδεύει η Έρευνα και η Τεχνολογία και η κοινωνία γενικά. Στην Έρευνα και την Τεχνολογία πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη «δημιουργία του μέλλοντος», όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο .

Μια κρίση δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη και στην προκειμένη περίπτωση βλέπω ότι υπάρχει θέληση για αλλαγή, την οποία καταφανώς συμμερίζεται όλος ο ελληνικός λαός. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος, αυτή παρουσιάζεται σήμερα και τη βλέπω μοναδική.

Σήμερα είναι η πρώτη μας συνάντηση -και μάλιστα συμμετέχει ένας συνάδελφός μας ο από την Ουάσιγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης. Νομίζω ότι με το έργο που μας έχει αναθέσει η Υπουργός θα χρειάζεται να συνεδριάζουμε συχνά για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε αυτά που μας έχει ζητήσει. Είναι μεγάλο έργο.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΛΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής είναι Επίτιμος Διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τών ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ενώ πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Ο Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και ακολούθως το μεταπτυχιακό του και διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία σχετικά με την φυσική του Ηλίου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει δύο φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal, είναι εταίρος της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics. Είναι αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award για το 2002, του Basic Sciences Award of the International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Αθηνών. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 όπου διευθύνει το Γραφείο Έρευνας της Επιστήμης του Διαστήματος, και από το 2006 είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΧΡΟΥΣΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογιας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο Γεώργιος Χρούσος έλαβε το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και την Ενδοκρινολογια αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη και το μεταβολικό σύνδρομο. Έχει συγγράψει πάνω από 600 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 50,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και μετάλλια. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) στην Κλινική Ιατρική, στην Βιολογία και στην Βιοχημεία (H Index 113), όπως επίσης και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Είναι εταίρος και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διδάσκαλος (Master) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown (Alumni-Alumnae University Professor). Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems, βοηθός Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με το ερευνητικό του έργο στην περιοχή της Μηχανικής και των Διαφορικών Εξισώσεων με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και επιστημονικά βιβλία, ενώ επίσης είναι μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Υπότροφος στο CERN στην Γενεύη και Επιμελητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος έλαβε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το δίπλωμα Θεωρητικής Φυσικής καθώς επίσης το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία και έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του ενώ έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

  • ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο Δώρος Θεοδώρου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α, συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Center for Advanced Materials του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley (LBL) των Η.Π.Α, μέλος του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ, και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Ο Δώρος Θεοδώρου έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. καί το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει πάνω απο140 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 25 κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα ανασκόπησης κατόπιν πρόσκλησης, καθώς επίσης και το διδακτικό βιβλίο «Simulation Methods for Polymers». Tο δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει πάνω από 6000 αναφορές (δείκτης H=45). Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής 10 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα 1995-2004. Έχει οργανώσει 13 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το ερευνητικό του έργο έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, όπως ενδεικτικά το Presidential Young Investigator Award της National Science Foundation των Η.Π.Α. (1988-1992), το Allan P. Colburn Memorial Lectureship του Πανεπιστημίου Delaware (1993), το Earnest W. Thiele Lectureship του Πανεπιστημίου Notre Dame (1993), το Robert W. Vaughan Lectureship του Caltech (1994), το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη στη Χημεία (1996), το Danckwerts Lectureship των AIChE, IChemE, EFCE και CES (2006) και το D. Medema Award του Ολλανδικού PTN (Polymer Technology in the Netherlands, 2009).

  • ΑΜΕΝΤΕΟ Ρ. ΟΝΤΟΝΙ
Ο Αμεντέο Ρ. Οντόνι είναι Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) στο Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής και στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών. Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής του Future Urban Mobility Project στο MIT, Συνδιευθυντής στο U.S. National Center of Excellence in Aviation Operations Research, Πρόεδρος του Τομέα Συστημάτων του Τμήματος Αεροναυτικής/Αστροναυτικής του ΜΙΤ, Συνδιευθυντής στο Κέντρο Στατιστικής του MIT και στο Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας του MIT, και επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Επίσης έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος σχεδιασμού και προγραμματισμού σε πολλά αεροδρόμια, όπως και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ισπανίας, Καναδά και Σουηδίας. Έλαβε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του από την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΜΙΤ (Επιχειρησιακή Έρευνα). Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με 9 επιστημονικά βιβλία και πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία, ενώ είναι μέλος αρκετών συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, είναι Εταίρος του INFORMS και έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Α.Ν. ΠΑΤΡΙΝΟΣ

Ο Αριστείδης Πατρινός είναι πρόεδρος του Synthetic Genomics, Inc (SGI), μια ιδιωτική εταιρεία που παρέχει εμπορικές λύσεις σε παγκόσμιες ενεργειακές και περιβαλλοντικές ανάγκες/προκλήσεις. Πριν ενταχθεί στην SGI, ο Αριστείδης Πατρινός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του επιστημονικού και πολιτικού πλαισίου που υποστηρίζει βασικές κυβερνητικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ενεργώντας ως συνεργάτης διευθυντής του Γραφείου Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Τμήμα Ενέργειας του Γραφείου Επιστήμης των ΗΠΑ. Έλαβε το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Επέβλεψε ερευνητικές δραστηριότητες της ανθρώπινης και μικροβιακής έρευνας του γονιδιώματος, της δομικής βιολογίας, της πυρηνικής ιατρικής και της κλιματικής αλλαγής. Έπαιξε ιστορικό ρόλο στο ερευνητικό έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος, στην ίδρυση της DOE κοινοπραξίας Ινστιτούτων γονιδίωματος και το σχεδιασμό και την έναρξη του έργου DEOs Genomes to Life, ένα ερευνητικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για χρήση μικροβίων για καινοτόμες λύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον. Επίσης, υπηρετεί σήμερα στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της επιτροπής σχετικά με τις Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Αύξησης της Παραγωγής Βιοκαυσίμων. Είναι μέλος του Τμήματος Ενέργειας στην Exascale Computer, εταίρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης και της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, και μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, του Αμερικανικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών και του Ελληνικού Συλλόγου Μηχανικών. Ο Αριστείδης Πατρινός έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και τιμητικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων τρία Προεδρικά Βραβεία και δύο χρυσά μετάλλια του Γραμματέα Ενέργειας, ενώ έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Παυλάκης έλαβε το δίπλωμα της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα στη μοριακή βιολογία από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Παυλάκης είναι Διευθυντής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροιών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και μέλος της Ανώτερης Βιοιατρικής Ερευνητικής Υπηρεσίας. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στα πεδία της μεταφοράς και ελέγχου των γονίδιων (γενετική μηχανική) όπως επίσης στην Βιολογία και στους μηχανισμούς παθογένειας του ιού HIV-1 και HLTV-I. Τα αποτελέσματα της έρευνας του χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ορμονών από την βιομηχανία και για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, και πολλά κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Είναι ένας από τους υψηλά αναφερόμενους ερευνητές παγκόσμια (ISI highly cited) σύμφωνα με το ISI. Είναι μέλος αρκετών συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών και έχει 18 πατέντες (ΗΠΑ) καθώς και αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, Ιαπωνικές, κλπ. Έχει διατελέσει σύμβουλος η ιδρυτικό μέλος πολλών Βιοτεχνολογικών εταιρειών. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των American Society for Clinical Investigation, American Academy of Physicians.

  • ΑΡΤΕΜΙΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άρτεμις Σιμόπουλου είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας, ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού στην Ουάσινγκτον. Ήταν Ιδρύτρια και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Nutrigenetics/Nutrigenomics, Διευθύντρια της Μαιευτικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington στην Ουάσινγκτον, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Εκτελεστικός Γραμματέας του Τομέα Ιατρικών Επιστημών στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουάσιγκτον, σύμβουλος για τη Διατροφή και την Υγεία στην Ειδική Βοηθό του Προέδρου της Αμερικής για θέματα καταναλωτών, Γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής για τα Διατροφική Έρευνα στο Λευκό Οίκο ενώ υπήρξε και Καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Η Άρτεμις Σιμoπούλου είναι απόφοιτη του Barnard College, του Πανεπιστημίου Columbia, με ειδίκευση στη Χημεία, και απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι πιστοποιημένη από την Αμερικανική Επιτροπή της Παιδιατρικής και είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Εταιρείας για την Παιδιατρική Έρευνα, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής, της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής, του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με αρκετά επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί πολλά βιβλία. Είναι αποδέκτρια πολυάριθμων τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Αμερικάνικου Προεδρικού Βραβείου για σπουδές στον τομέα της Παχυσαρκίας και Ελέγχου Βάρους.

  • FEATHERSTONE KEVIN

Ο Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο Ίδρυμα Μελετών της Σύγχρονης Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics & Political Science (LSE) και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE. Έχει διατελέσει Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κατείχε την έδρα Jean Monnet Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο του Bradford. Επίσης, έχει διατελέσει Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Κατείχε διάφορες θέσεις στον τομέα διοίκησης των πανεπιστημίων, με πιο πρόσφατη την θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο LSE, ενώ υπήρξε και μέλος πλήθους πανεπιστημιακών συμβουλευτικών επιτροπών. Η ακαδημαϊκή έρευνα του έχει επικεντρωθεί στους τομείς της Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σύγχρονης Ελλάδος και το έργο του έχει συνταχθεί με γνώμονα συγκριτικές πολιτικές, την δημόσια τάξη, την πολιτική οικονομία και τις διαδικασίες «Εξευρωπαϊσμού». Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα. ενώ πρόσφατα βιβλία του συμπεριλαμβάνουν «The Limits of Europeanization: Reform Capacity and Policy Conflict in Greece» και «The Last Ottomans: The Muslim Minority of Greece, 1940-49», ενώ γράφει επίσης μια στήλη στην εφημερίδα Καθημερινή. Τον Φεβρουάριο του 2010, διορίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε μια νεοϊδρυθείσα συμβουλευτική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Η επιτροπή αποτελείται από πέντε διεθνή μέλη και είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση εκθέσεων/αναφορών για ενδεικνυόμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΙΑΣΟΣ

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα των Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης από το 2004. Επίσης είναι Διευθυντής του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών (Center for Financial Studies), Συντονιστής του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Money and Finance, Κοσμήτορας για τις διεθνείς σχέσεις της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης, Ερευνητικός Εταίρος του Center for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου και του ερευνητικού δικτύου NETSPAR (Ολλανδία), καθώς επίσης Καθηγητής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών ΜΕΑ του Πανεπιστημίου του Mannheim. Υπήρξε στο παρελθόν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μέλος του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Maryland, ΗΠΑ (Επίκουρος Καθηγητής, 1987-93), Κύπρου (1993-2004), και Γκαίτε της Φραγκφούρτης (2004-Σήμερα) και διατέλεσε επανειλημμένα Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) στη Φλωρεντία. Ο Μιχάλης Χαλιάσος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ όπου και συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Νομπελίστα James Tobin. Έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων με διεθνή χρηματοδότηση, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνικοοικονομική έρευνα και πρόσφατα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία εκτενούς βάσης δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου