- Η Επιτροπή Ρομπάι έχει καταγράψει όλες τις προτάσεις των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά δεν έχει επιτύχει τη συναίνεση σε κοινό κείμενο συμφωνίας (Φωτογραφία: Associated Press )
H ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ορθή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ειδική ομάδα της οποίας προεδρεύει και η οποία έχει συσταθεί για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής Ρομπάι έχει βρεθεί η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης τον όρων του Συμφώνου. Θέση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είναι ότι οι όποιες κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται με «ημι-αυτόματο» τρόπο.
Η, δε, μόνη αποκρυσταλλωμένη πρόταση για την αυστηροποίηση του Συμφώνου είναι αυτή που εξέφρασε η Γερμανία και αναφέρεται σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου των κρατών εκείνων που παρουσιάζουν υπερβάσεις σε ελλείμματα και δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών η Επιτροπή Ρομπάι έχει καταγράψει όλες τις προτάσεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά δεν έχει επιτύχει τη συναίνεση σε κάποιο κοινό κείμενο συμφωνίας.
Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να ασχοληθεί με τρία βασικά ζητήματα.
- Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μεγαλύτερη επικέντρωση στο κριτήριο του χρέους και όχι μόνο στο κριτήριο του ελλείμματος.
- Στο εάν οι κυρώσεις για τη παραβίαση του Συμφώνου θα πρέπει να είναι αυτόματες ή όχι.
- Στην ανάγκη υιοθέτησης δημοσιονομικών κανόνων από όλα τα κράτη μέλη.
«Το ζητούμενο για τους περισσότερους είναι μια ενίσχυση του σκέλους των κυρώσεων μέσα στο πλαίσιο της παρούσας συνθήκης, μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία. Υπάρχουν διαφωνίες για τα σοβαρά νομικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από ενδεχόμενη στέρηση δικαιωμάτων ψήφου», δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπενθυμίζει πως η Ελλάδα ζητεί συνυπολογισμό όχι μόνο του δημοσίου χρέους, αλλά και του ιδιωτικού χρέους, διότι και αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό κριτήριο για να ελέγξει κανείς την πορεία των μεγεθών των διαφορετικών χωρών. [Newsroom ΔΟΛ]
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Η οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου