Σε αναθεώρηση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Αμυνας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το «δόγμα» της αμυντικής πολιτικής της χώρας, προσανατολίζεται η ηγεσία του Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευ.Βενιζέλος έχει δώσει ήδη σαφείς εντολές στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να εξετάσουν τα σημεία εκείνα που χρήζουν αλλαγής, με σημαντικότερο εκείνο που καταργεί πλέον τον «από Βορρά κίνδυνο» και προτείνει να αναδιαταχθεί το στράτευμα με έμφαση στους κινδύνους «εξ ανατολών» και να προσαρμοστεί η αμυντική σχεδίαση της Ελλάδας στις νέες προκλήσεις ασφαλείας.
Η αναθεώρηση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Αμυνας έχει ήδη αρχίσει και θα σηματοδοτήσει σύμφωνα με τις ενδείξεις σημαντικές αλλαγές στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό και στη Δομή Δυνάμεων, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σκοπός είναι να μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να καταργηθούν μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως στον Στρατό Ξηράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοηθούν απειλές όπως η λαθρομετανάστευση, αλλά η προστασία από αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερο προσωπικό.
Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να προχωρήσει σε αναθεώρηση του εν λόγω εγγράφου είχε φωτογραφίσει ο κ. Βενιζέλος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου με θέμα το νομοσχέδιο για την ιεραρχία και τις προαγωγές, με το οποίο ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσης της πολιτικής ηγεσίας από την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Οκτώβριο. «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι κλάδοι, το ΓΕΕΘΑ και εν τέλει το ΚΥΣΕΑ, θα διαμορφώσουμε το πλήρες σχήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από μηδενική βάση θα περιγραφεί με αιτιολογημένο τρόπο ποιο είναι το μοντέλο Ενόπλων Δυνάμεων που θέλουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σήμερα ισχύει για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2003. Το 2007-2008 έγινε μια προσπάθεια αλλαγής της, με αναθεώρηση των οροφών του προσωπικού προς τα πάνω, αλλά δεν προχώρησε.
Θα υπάρξει επίσης εξορθολογισμός στους εξοπλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ποσά ύψους 2,5- 3 δισ. ευρώ ετησίως για εξοπλισμούς στα πενταετή ΕΜΠΑΕ θα αποτελέσουν παρελθόν. Πηγές του Πενταγώνου τονίζουν ότι σε μια περίοδο κατά την οποία νατοϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Νορβηγία, ακόμη και οι ΗΠΑ, προχωρούν σε εξορθολογισμό της δομής και των δαπανών τους, δεν μπορεί η Ελλάδα να διατηρεί υψηλές οροφές προσωπικού και μέσων σε περίοδο οικονομική κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου