Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Στρατηγός», υπερυπουργός, συντονιστής ή αλλιώς Ραγκούσης

  • ΣΤΟ ΣτΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το νέο βάθρο, στο οποίο ανέβηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, περιγράφεται επακριβώς με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η οποία στάλθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε σκιά του πρωθυπουργού μετατρέπεται ο Γ. Ραγκούσης

Σε σκιά του πρωθυπουργού μετατρέπεται ο Γ. Ραγκούσης

Η απόφαση πρόκειται να εγκριθεί, ώστε στη συνέχεια να καθοριστεί και το χαρτοφυλάκιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση, στο πλαίσιο των καινούργιων αρμοδιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών.

Με αυτόν τον τρόπο διαψεύστηκαν οι εσωκομματικές «Κασσάνδρες», που αμέσως μετά τον ανασχηματισμό άφηναν να διαρρέουν οι εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν θα ξεκαθάριζε τα πράγματα, αφήνοντας τον κ. Ραγκούση να «συντονίζει», χωρίς όμως να είναι σε θέση να δίνει ρητές εντολές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το «στρατηγείο» της Βασιλίσσης Σοφίας θα λειτουργούσε μεν καθημερινά, θα υπήρχε όμως «νεφέλωμα» ως προς τα αποτελέσματα δράσης που θα ήταν σε θέση να παράξει.

Ηρθαν, όμως, χθες τα διατάγματα, τα οποία εκφράζουν απόλυτα τις βουλές του πρωθυπουργού και ορίζουν έναν νέο, ειδικό ρόλο για τον Γιάννη Ραγκούση, που είναι σαφώς κάτι παραπάνω από τις αρμοδιότητες του παλαιού υπουργού Προεδρίας, ο οποίος οριζόταν ως ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης. Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με το πλαίσιο αρμοδιοτήτων που καθορίζει επακριβώς η πρωθυπουργική απόφαση, θα είναι ο στενότερος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, με ειδικές και αυξημένες ευθύνες.

Ο καινούργιος ρόλος του, βάσει των νέων αρμοδιοτήτων του, περιγράφεται ως εξής:

* Αναλαμβάνει ιδιαίτερη ευθύνη συνολικά και σε σχέση με το κυβερνητικό έργο.

Αυτή περιλαμβάνει συνεκτικό, στρατηγικό και πολιτικό σχεδιασμό, όχι μόνο για την προώθηση του έργου της κυβέρνησης. Ο ρόλος Ραγκούση θα εμπεριέχει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του κυβερνητικού έργου σε τομείς και πλαίσιο που κάθε φορά θα του αναθέτει απευθείας ο πρωθυπουργός.

* Αναδεικνύεται θεσμικά ως ο στενότερος συνεργάτης του Παπανδρέου. Καταλαμβάνει ρόλο υπερυπουργού, καθώς...

Εχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά και να συγκαλεί σε συσκέψεις υπουργούς και υφυπουργούς που θα συγκροτούν επιτροπές ή ομάδες εργασίας της κυβέρνησης. Οι επιτροπές θα στελεχώνονται βεβαίως από τον πρωθυπουργό και η σύγκληση των συσκέψεων θα γίνεται ύστερα από πρωθυπουργική εντολή.

* Καταλαμβάνει ρόλο υπερυπουργού, καθώς...

Εχει τη δυνατότητα, βάσει των αρμοδιοτήτων του, να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, προτείνοντας κανονιστικές πράξεις και διατάγματα που υπογράφει είτε μόνος του είτε από κοινού με άλλους υπουργούς και υφυπουργούς.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου