Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση φιλίας από Παπανδρέου προς τις αγορές

  • Του Αθανασιου Eλλις, Η Καθημερινή, Tρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προχωρεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ανακτά την αξιοπιστία της, διεμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρό του και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης.

«Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από τα προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Σημείωσε ότι προχωρεί στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα Ην. Εθνη «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των φύλων», όπου τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει λειτουργήσει ως δικαιολογία για την απουσία προόδου και την αύξηση του προστατευτισμού, συναντήθηκε και με τον γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε λεπτομερώς τα ζητήματα της ονομασίας των Σκοπίων και το Κυπριακό. Σε ό, τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει σε λύση του ζητήματος και κάλεσε την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί. Διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι δρομολογείται λύση του ζητήματος στη βάση της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» παρότι μέχρι στιγμής, δημόσια τουλάχιστον, ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίζεται απόλυτα, ενίοτε και προκλητικά, αρνητικός. Το θέμα συζήτησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε συναντηθεί την προηγουμένη με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, κ. Ιβάνοφ.

  • Απογοήτευση Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε απογοητευμένος και απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, κατηγόρησε τον Ντερβίς Ερογλου για αρνητισμό και εκτίμησε ότι μόνο η απ’ ευθείας επαφή με την Αγκυρα θα επέτρεπε ενδεχομένως την άρση του αδιεξόδου.

  • Επαφές με εβραϊκό λόμπι, αλλά και με Αχμεντινετζάντ

Ο Γ. Παπανδρέου ανέδειξε τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, κάτι που διευκολύνει και η πρόσφατη εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός συζήτησε τη νέα στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι της Αμερικής, την οποία ενημέρωσε και για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ. Απαντώντας στην εύλογη εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε ενόχληση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η ελληνική πλευρά σημείωνε ότι στόχος της συνάντησης με τον απομονωμένο από τη Δύση Ιρανό ηγέτη, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ήταν να αξιοποιήσει η Αθήνα τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη και να λειτουργήσει ως χρήσιμος δίαυλος επικοινωνίας με τις δυτικές χώρες. Η απόφαση για τη συνάντηση προήλθε μετά σχετικό αίτημα του κ. Αχμεντινετζάντ και ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μεταφέρει τη θέση της Ε.Ε. κατά της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν. Ο ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, δήλωσε πως «η συνάντηση εντάσσεται στη συστηματική επαφή που έχουμε αναπτύξει με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή».


ΣXETIKA ΘEMATA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου