Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφιλίωση συνυποψηφίων στο ΠαΣοΚ

  • Μάχη σε Πελοπόννησο και Μακεδονία για να στηριχθούν από τον κομματικό μηχανισμό Τατούλης και Μπόλαρης


Το μεσημέρι της Κυριακής η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που είχε στις υποψηφιότητες των περιφερειών αλλά και των μεγάλων δήμων, στους οποίους κρίνονται οι πολιτικές εντυπώσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κόπασαν και όλες οι αντιδράσεις που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο, καθώς εξακολουθούν να διατυπώνονται ενστάσεις για τις επιλογές στους περιφερειάρχες. Πάντως κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν χθες ότι πάντοτε υπάρχει μια «μουρμούρα» μετά τις ανακοινώσεις υποψηφίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικώς όλοι θα συσπειρωθούν γύρω από τις επιλογές του κόμματος και δεν θα υπάρξουν στις εκλογές σημαντικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, ξεκίνησαν χθες συντονισμένες προσπάθειες συμφιλίωσης των στελεχών που διεκδικούσαν τα ίδια αξιώματα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη συνάντηση των κκ. Ι.Σγουρού και Ι.Μίχα, κατά τη διάρκεια της οποίας προτάθηκε ως αντιπεριφερειάρχης ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας .

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η στήριξη της υποψηφιότητας του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού κ. Π.Τατούλη εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του κομματικού μηχανισμού και λόγω του πολιτικού παρελθόντος του κ. Τατούλη. Στελέχη επιμένουν ότι το ΠαΣοΚ έπρεπε να επιλέξει δικό του υποψήφιο.

Δεύτερο παράδειγμα η χλιαρή υποδοχή που ακολούθησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Γ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων από οργανώσεις του ΠαΣοΚ λόγω της μικρής αναγνωρισιμότητας που έχει στο εκλογικό σώμα. Οπως επίσης και η σκληρή δήλωση του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Καμίνη, που είπε ότι τον θεωρεί «άγνωστο». Ή ακόμη του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Απ.Κατσιφάρα, υποψήφιου περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα, την υποψηφιότητα του οποίου ορισμένοι θεωρούν όχι τόσο ισχυρή ώστε να κερδηθεί με άνεση η περιφέρεια. Ή, τέλος, η υποψηφιότητα του υφυπουργού Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρη για την κρίσιμη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με αντίπαλο τον κ. Π.Ψωμιάδη, την οποία ορισμένοι έσπευσαν αμέσως να χαρακτηρίσουν «χαμηλής εμβέλειας».

Ηταν ίσως η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που οι επιλογές του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε υποψηφίους δεν περιλαμβάνουν γυναίκες. Ολοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που ανακοίνωσε ότι στηρίζει το ΠαΣοΚ είναι άνδρες και ώσπου να συμβεί αυτό προηγήθηκε ένα πολιτικό «θρίλερ» διεργασιών και συνεργασιών και (σε δύο περιπτώσεις) με άλλους πολιτικούς χώρους. Λίγη ώρα προτού ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής κ. Αθ. Τσούρας ανέβει στο βήμα του Εθνικού Συμβουλίου για να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες, ουδείς γνώριζε τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί και ποιους τελικά θα προτείνει το ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικό της ρευστής κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι δέκα λεπτά προτού ανακοινωθούν οι υποψήφιοι «έπαιζε» το όνομα του κ. Γ. Ανωμερίτη για τη δημαρχία στον Πειραιά, αλλά τελικά ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Ι. Μίχα.

Για τον Πρωθυπουργό οι υποψήφιοι επελέγησαν από το ΠαΣοΚ με γνώμονα την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Αν η εικόνα που έδινε το κυβερνών κόμμα το πρωί της Κυριακής ήταν ότι όλα έβαιναν καλώς, το μεσημέρι άλλαξαν πολλά. Ορισμένοι καταλογίζουν προχειρότητα για πώς επελέγησαν οι υποψήφιοι, κάνουν μάλιστα λόγο για «παζάρια» εμπλέκοντας έτσι και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που βρέθηκε να εισπράττει αρνήσεις από κυβερνητικά στελέχη για επιλογές που ο ίδιος έχει κάνει. Τελικά ανακοινώθηκαν οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες, αφού η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ηλία Μπεριάτου αποφασίστηκε να ανακοινωθεί, για τυπικούς λόγους, αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου