Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο δόγμα Δρούτσα για την εξωτερική πολιτική

  • ΣΤΑΘΕΡΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ, ΘΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΕΙ
  • Νέο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα επεξεργαστεί υπό συγκρότηση επιτροπή στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην επιτροπή θα μετάσχουν ακαδημαϊκοί και στελέχη του υπουργείου, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ξενογιαννακοπούλου και Δρούτσας παρουσιάζουν τις θέσεις -γνωστές μέχρι τώρα- της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Ξενογιαννακοπούλου και Δρούτσας παρουσιάζουν τις θέσεις -γνωστές μέχρι τώρα- της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Το ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Επί του παρόντος πάντως, δεν υπάρχει αλλαγή στο δόγμα, καθώς επί της ουσίας ο κ. Δρούτσας επανέλαβε εν πολλοίς τα ήδη γνωστά.

Ητοι: Για τα ελληνοτουρκικά έθεσε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου η γείτων να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε., δηλαδή τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «θετικό» το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη γείτονα.

Χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά «απαράδεκτη αναφορά» το casus belli στο επίπεδο της καλής γειτονίας αλλά και των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια χώρα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το έθεσε ως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν και εκτίμησε ότι «δεν περνά μια εύκολη φάση». Μίλησε ωστόσο για πλήρη στήριξη των προτάσεων Χριστόφια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σ'αυτή που αναφέρεται στην επιστροφή των Βαρωσίων και στο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Για το Σκοπιανό, η εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών είναι πως «οι πιέσεις δεν είναι πλέον στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «υπάρχει σαφές πλαίσιο που η χώρα μας μπορεί να αποδεχτεί».

Ο Δ. Δρούτσας δεν απέκλεισε ενδεχόμενο συνάντησής του με τον ειδικό διαπραγματευτή Μ. Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, εάν ο τελευταίος παραστεί στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα του επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών προς την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα έχει αναπτύξει σημαντικές συμφωνίες επαναπροώθησης. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου