Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Με ρυθμό χελώνας προχωρεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός

Μηδενική μέχρι στιγμής απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Επιτροπή για την Cosco


Το αναπτυξιακό σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θεωρήθηκε από τους οικονομικούς αναλυτές το πιο ευαίσθητο κομμάτι του λόγω των μεταβλητών παραμέτρων στις οποίες στηρίζεται. Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έσπευσε να τους επιβεβαιώσει. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αναπτυξιακός νόμος νωρίτερα από τον Ιούνιο. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσει νέες επενδύσεις προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ΠΣΑ και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτό προϋποθέτει ότι φροντίζει όσες υπάρχουν ήδη στη χώρα και δεν θα δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας δείχνοντας ότι δεν βιάζεται για να υλοποιήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ωστόσο το παράδειγμα της Cosco δείχνει το αντίθετο.

Επειτα από απεργίες, διαφωνίες υπουργών, διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου έναν μήνα, διαβήματα από την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, η Cosco μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά. Εμενε ένα κεφάλαιο ανοιχτό για να κλείσει η ιστορία: Να απαντήσουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών στις 33 ερωτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ προκειμένου να πάρει θέση επί των εικαζόμενων κρατικών ενισχύσεων. Η ΕΕ μελετά το θέμα από τις 14 Ιουλίου 2009 και στο διάστημα αυτό έχει ανταλλάξει με το ελληνικό Δημόσιο αρκετές επιστολές, αλλά η Κομισιόν δεν ήταν ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που λάμβανε. Στις 14 Οκτωβρίου έφθασε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπόμνημα από τις κοινοτικές αρχές για την παροχή περαιτέρω στοιχείων. Χθες έληγε η προθεσμία που είχε θέσει η ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν απάντησε διακινδεύοντας τη δυσαρέσκεια των Βρυξελών και την οργή της Cosco. Και μάλιστα σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται σε λεπτό σημείο και η απάντηση της κυβέρνησης στην ΕΕ δεν είναι το μόνο ζήτημα τριβής στις σχέσεις της εταιρείας με τα αρμόδια υπουργεία.

Ε να ακόμη αγκάθι στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελεί η μηδενική μέχρι στιγμής απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αποτελεί τον μοχλό της ανάπτυξης και παραμένει «παγωμένο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ θα τοποθετεί εντός των προσεχών ημερών. Θα είναι πάντως μια από τις επιλογές που γίνονται στη λήξη της διαδικασίας επιλογής μέσω των βιογραφικών, προκαλώντας απορίες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στους βουλευτές του κόμματος. Μόλις προχθές ρωτούσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου πότε θα ανακοινωθεί ο γενικός γραμματέας για το ΕΣΠΑ και αν οι περιφερειάρχες που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου