Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τα «αγκάθια» του Προγράμματος Σταθερότητας

Οι καθυστερήσεις στη στελέχωση του κράτους και οι αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προβληματίζουν την κυβέρνηση

Τις παραμέτρους οι οποίες απειλούν να παρεμποδίσουν την ταχεία και αποτελεσματική εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης επιχειρεί να εξαλείψει η κυβέρνηση όσο η πρόταση που κατέθεσε θα τελεί υπό την αξιολόγηση των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ και των αγορών.

Τα προβλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκκίνηση της διαδικασίας με τους ταχείς ρυθμούς που επιθυμεί και επιδιώκει η κυβέρνηση εντοπίζονται στο μεγαλύτερο φάσμα της λειτουργίας του κράτους- εξ ου και η μεγάλη έμφαση που θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων εν γένει.

Παρά ταύτα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πεδία στα οποία οι κυβερνητικές καθυστερήσεις ενδέχεται να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην προσπάθεια εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκτέλεση του «σχεδίου Β», που θα σημάνει περαιτέρω περιστολές δαπανών και εισοδημάτων, και κυρίως επιβολή επιπλέον φόρων άμεσης απόδοσης διά της θέσπισης ενιαίας κλίμακας ΦΠΑ.

Ενα από τα προβλήματα της κυβέρνησης- ίσως το κυριότερο- είναι η καθυστέρηση στη στελέχωση του κράτους σε επίπεδο είτε κεντρικής διοίκησης είτε περιφερειακής, είτε στους κρατικούς οργανισμούς και στις κρίσιμες υπηρεσίες, οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν και να ελέγξουν το πρόγραμμα περιστολής των δαπανών.

Οπως μεταφέρεται από στελέχη κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά, μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις που σημειώνονται μεταξύ των εξαγγελιών και των ενεργειών της κυβέρνησης εντοπίζεται στον χώρο της Υγείας. Τα νοσοκομεία έχουν περιγραφεί ως η καρδιά του προβλήματος της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της ανεξέλεγκτης σπατάλης πόρων, παρά ταύτα όμως καρκινοβατεί η διαδικασία για την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και την αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών και ελέγχων στην πράξη.

Α ντίστοιχο πρόβλημα εντοπίζεται στην ολοκλήρωση της αλλαγής των διοικήσεων σε κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες όπου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις προβλέψεις του Προγράμματος, θα πρέπει να εμπεδωθεί μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και πρακτική.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις εφορίες και σε όλη τη δομή του εισπρακτικού μηχανισμού όπου η κυβέρνηση καταγγέλλει την προεκλογική και μετεκλογική κατάρρευση των διαδικασιών, όμως τώρα καλείται να θέσει το όλο σύστημα σε μια εντελώς διαφορετική λειτουργία, με την παγίωση αδιάβλητων μηχανισμών και ηλεκτρονικών συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων. Παράλληλα, μία από τις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένει το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και ο ρεαλισμός των κυβερνητικών φιλοδοξιών στο σκέλος των εισπράξεων- κάτι που αναμένουν και οι Βρυξέλλες για την ουσιαστική αξιολόγηση της ικανότητας της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δοθεί εντολή ώστε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες εντός της εβδομάδας να ακολουθήσει καταιγίδα τοποθετήσεων και διορισμών σε νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος εν όψει των διαρκών ελέγχων στους οποίους θα υπόκειται το σύνολο του δημόσιου τομέα από τις υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Με αυτές τις εκκρεμότητες ανοιχτές, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από πολλούς υπουργούς στην προχθεσινή ειδική αναφορά του Πρωθυπουργού στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και στον συντονιστικό ρόλο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάγκαλος είναι διατεθειμένος να παρέμβει ενεργά το προσεχές διάστημα προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε πεδία νευραλγικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι με πρωτοβουλία και δική του θα εκκινήσουν οι συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος κατά την αρχική κρίσιμη περίοδο εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου