Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο αρχιερέας της πράσινης ορθοδοξίας


Οι «θορυβώδεις» παρεμβάσεις του κ. Παπουτσή, η εξουσιοδότηση του Πρωθυπουργού και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί


Oταν ο κ. Γ.Παπανδρέου τηλεφωνούσε στον κ. Χρ. Παπουτσή μετά την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ της 4ης Οκτωβρίου και τον ενημέρωνε για τη θέση την οποία σκόπευε να του προτείνει, μάλλον δεν φανταζόταν ότι ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ θα γινόταν ο πρώτος τη τάξει αντάρτης της κυβέρνησης.

Στο τηλεφώνημα εκείνο ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπουτσή ότι δεν σκοπεύει να του δώσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο και θρυλείται ότι του υπογράμμισε: «Θέλω να αναλάβεις την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να κάνεις πράξη το σχέδιο για την αναβάθμιση του ρόλου της. Εχεις την εξουσιοδότησή μου γι΄ αυτό». Υστερα από τρεις και πλέον μήνες είναι φανερό ότι ο κ. Παπουτσής έχει πάρει απολύτως σοβαρά τον ρόλο του, έστω κι αν κάποιοι υπουργοί- που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις του - κρίνουν πως ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ έχει ερμηνεύσει κατά το δοκούν την «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που του έδωσε ο Πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και κυβέρνηση έχουν έλθει σε αντιπαράθεση, καταφεύγοντας συχνά σε εξίσου άτσαλους επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Επίθεση στις Βρυξέλλες

Οι παρεμβάσεις του κ. Παπουτσή από τη στιγμή που ορκίστηκε η κυβέρνηση ήταν ηχηρές: αρχικώς είχε παρέμβει δημοσίως στη συζήτηση για τις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες και όσο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άκουγε τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του και της Επιτροπής στο Εco/Fin, είχε τονίσει ότι «η χώρα δεν κυβερνάται ούτε από τον κ. Αλμούνια ούτε από τον κ.Τρισέ». Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου τότε ήταν: «Ο Παπουτσής είπε κάποια πράγματα που έπρεπε να ακουστούν».

Ακολούθως, και ενώ συζητούνταν στο Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο περιλαμβανόταν και το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου άνω των 2.000 ευρώ, ο κ. Παπουτσής προετοίμαζε την ηχηρότερη (ως εκείνη τη στιγμή) παρέμβασή του: μιλώντας στη Βουλή επέκρινε ευθέως τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι οι περιστολές αυτές θα πλήξουν ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης και ότι απαιτείται επανεξέταση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε τότε σε προσωρινή αναδίπλωση· η εξέλιξη καταγράφηκε ως «νίκη» του κ. Παπουτσή και διαμορφώθηκε αυτομάτως μια εικόνα σύγχυσης για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ δεν σταμάτησε εκεί. Με συνεχείς παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο έδειχνε ότι θα διεκδικήσει τον ρόλο του, κινούμενος μεν εντός του πλαισίου που έχει περιγράψει ο κ. Παπανδρέου για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά αφήνοντας πολλά περιθώρια για την ερμηνεία της στάσης του και της τακτικής του, ως εκπορευόμενης από προσωπικά κίνητρα.

Αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ ήταν η αντιπαράθεσή του με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Μιλώντας στη Βουλή η υπουργός κινήθηκε στη γραμμή την οποία προεκλογικώς είχε χαράξει ο κ. Παπανδρέου και έθεσε το ζήτημα με βάση τον συνυπολογισμό της περιβαλλοντικής παραμέτρου, βάζοντας έτσι έναν «αστερίσκο» στον τρόπο και στον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.

Ο κ. Παπουτσής παρενέβη, προσέγγισε το θέμα από την πολιτική σκοπιά και χωρίς να κινηθεί σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την κυρία Μπιρμπίλη, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο πώς θα πραγματοποιηθεί η εκτροπή. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ερμηνεύθηκε εν μέρει ως ενδεικτική της διάθεσης του κ. Παπουτσή να υπενθυμίσει ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τον ρόλο του εκφραστή της «πασοκικής ορθοδοξίας».

Πάντως στην περίπτωση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δεν τήρησε ίσες αποστάσεις, καλύπτοντας ουσιαστικά την κυρία Μπιρμπίλη και την επιχειρηματολογία της για την περιβαλλοντική διάσταση της εκτροπής του Αχελώου.

Η αμαρτωλή τροπολογία

Η επόμενη «θορυβώδης» και- εκ του αποτελέσματος- επιτυχής παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ αφορούσε την κατάθεση της «αμαρτωλής» τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των τσιγάρων και την αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών και δωρεών (συμπτωματικά, η τροπολογία συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη). Η τροπολογία σύρθηκε για τέσσερις ημέρες στη Βουλή και όπως είναι γνωστό στη συνέχεια αποσύρθηκε, για να επανέλθεί με τη μορφή άρθρου σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την άλλη πλευρά, κατέστη σαφές ευθύς εξαρχής ότι η μη υπουργοποίησή του δεν τον χαροποίησε, με δεδομένο ότι είχε πρωτοστατήσει στην υποστήριξη του κ. Παπανδρέου για την προεδρία του ΠαΣοΚ, παρέχοντάς του έναν ολόκληρο στρατό στελεχών όλων των ηλικιών (συμπεριλαμβανομένου σε εκείνη τη φάση και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση). Ταυτοχρόνως μια σειρά πρόσωπα δικής του επιρροής βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, όπως οι κυρίες Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Μ. Καρχιμάκης κ.ά. Τούτων δοθέντων και όσο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλος) επιχειρούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους για παρεμβάσεις πέραν του πεδίου αρμοδιοτήτων τους, ο κ. Παπουτσής κινείται με αντίστοιχο τρόπο, υπενθυμίζοντας πως όταν έλθει η ώρα θα διεκδικήσει τον ρόλο που πιστεύει ότι του αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου