Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Εριδες για τους «μικρούς πρωθυπουργούς»

Ποιοι λαμβάνουν θέση για την πρώτη σύγκρουση που θα δρομολογήσει ο «Καλλικράτης»

  • Α. ΡΑΒΑΝΟΣ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

«Ακόμη δεν τον είδαμε, και Γιάννη τον βαφτίσαμε». Προτού ακόμη οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με την ονομασία «Καλλικράτης», και χωρίς ακόμη να γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών, έχει αρχίσει ένας ιδιότυπος και κυρίως παρασκηνιακός αγώνας για το ποιοι θα είναι οι πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες ή, όπως ορισμένοι έσπευσαν να τους χαρακτηρίσουν, οι «μικροί πρωθυπουργοί». Ισως αυτό το «μικρός πρωθυπουργός» να εξιτάρει τους περισσότερους, κατά σύμπτωση πολιτευτές και πρώην βουλευτές ή υπουργούς που δήλωσαν «μάχιμοι» στην πρώτη μάχη του «Καλλικράτη».

Ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται και νυν βουλευτές, οι οποίοι με τις πρώτες διαρροές που υπήρξαν για τις αρμοδιότητες που θα έχει ο νέος αιρετός περιφερειάρχης, γρήγορα διεπίστωσαν ότι η «δύναμή» τους ως βουλευτών περιορίζεται αισθητά. Σ΄ όλα αυτά αν προστεθεί και η εξαγγελθείσα πρόθεση για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, τότε, όπως λένε, «καλύτερα περιφερειάρχης παρά βουλευτής» ή «υφυπουργός χωρίς αρμοδιότητες» . Παράλληλα, πολλοί δήμαρχοι που διαπιστώνουν ότι είτε δεν έχουν περιθώρια επανεκλογής είτε οι δήμοι τους αναμένεται να συνενωθούν (ή να καταργηθούν) άρχισαν από τώρα τις προετοιμασίες για τον νέο αιρετό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μαζί τους και οι νομάρχες, που μετά την καθιέρωση αιρετού περιφερειάρχη υποβαθμίζονται σε περιφερειακούς συμβούλους με τμήμα αρμοδιοτήτων νομάρχη.

Αν και οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας, τόσο ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, δεν έχουν συζητήσει ούτε σε θεωρητικό επίπεδο για τα χρίσματα, αφού θεωρούν εξαιρετικά πρόωρη τη διαδικασία αξιολόγησης, εν τούτοις πολλά στελέχη αρχίζουν να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους και βεβαίως τις όποιες συμμαχίες τους. Ενδεικτικά, τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής, παρ΄ ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί δημοσίως, είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Από το ΠαΣοΚ έχει αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής κ. Β. Οικονόμου που διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Μια τέτοια υποψηφιότητα δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί και από τον κ. Θ. Πάγκαλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συνυποψήφιό του στην περιφέρεια Αττικής, καθώς και από τους επίσης συνυποψηφίους του, την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργό Παιδείας, και τον βουλευτή κ. Ντίνο Βρεττό.

Από τη ΝΔ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο προβεβλημένο στέλεχος που να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αν και αρκετοί αρχίζουν να το σκέφτονται, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση να δουν το οριστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Μεϊμαράκης μετά την προ ημερών συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, αρκεί να ξεκαθαρισθούν εγκαίρως οι αρμοδιότητες του νέου θεσμού και να προταθεί από το κόμμα. Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, πρώην υφυπουργός, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί, όταν ρωτήθηκε προ ημερών δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη θέση, ενώ ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Μπούρας που είχε διατελέσει και στο παρελθόν δήμαρχος δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Το όνομα ωστόσο του κ. Λεων. Κουρή, νομάρχη Ανατολικής Αττικής, ενός από τους 50 που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του κ. Αντ. Σαμαρά, εμφανίζεται ως ένα από τα ονόματα που θα παλέψουν για το χρίσμα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Από το ΠαΣοΚ το όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, παρ΄ ότι ο ίδιος στις δηλώσεις του δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να δείχνει ο πρώην νομάρχης κ. Κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο υφυπουργός κ. Σπ. Βούγιας δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του.

Από τη ΝΔ ενδιαφέρον δείχνει ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος ρίχνει γέφυρες προς τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Για την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Μακεδονίας ενδιαφέρον εξεδήλωσε ο πρώην υφυπουργός κ. Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Ψωμιάδη λέγοντας ότι η επιλογή του νέου περιφερειάρχη θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με όρους... Νίκου Ξανθόπουλου. Πάντως δεν αποκλείεται η ΝΔ να προτείνει υποψήφιο πρόσωπο από τη νεότερη γενιά που θα ανήκει και στον σκληρό πυρήνα του κ. Σαμαρά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από το ΠαΣοΚ επικρατέστερος θεωρείται ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Α. Πνευματικός, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου ακυρώθηκε μετά την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εργασίας. Από τη ΝΔ τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος, αφού ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ κ. Ι. Μανώλης έχει ήδη ενημερώσει τον κ. Αντ. Σαμαρά ότι επιθυμεί να πολιτευθεί στη Β Δ Αθήνας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Από το ΠαΣοΚ πολλοί θεωρούν ως την άριστη επιλογή τον Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη, το όνομα του οποίου ακούγεται πολύ έντονα σ΄ όλους τους νομούς της Ηπείρου. Ο ίδιος όμως δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Εντονη κινητικότητα δείχνει επίσης και ο νομάρχης Πρεβέζης κ. Β. Ιωάννου, ο οποίος ευελπιστεί να ενώσει τις δυνάμεις ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο.

Από τη ΝΔ κυρίαρχο όνομα είναι αυτό του νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος στήριξε και ενίσχυσε σημαντικά στην ευρύτερη περιοχή την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά. Ο κ. Καχριμάνης κινείται έντονα στην περιφέρεια και ήδη πραγματοποιεί και συναντήσεις ώστε να ενδυναμώσει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στον χώρο του ΠαΣοΚ λέγεται ότι έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία μεταξύ των βουλευτών Τρικάλων και Λαρίσης, της κυρίας Σούλας Μερεντίτη και του κ. Β. Εξαρχου αντιστοίχως, ώστε να παρεμποδίσουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του σημερινού νεαρού και δυναμικού νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια για τη θέση του περιφερειάρχη. Αντίπαλος του κ. Παπατόλια για το χρίσμα είναι ο έτερος βουλευτής Λαρίσης και πρώην υφυπουργός κ. Εκτ. Νασιώκας, αλλά και ο κ. Εξαρχος που επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Η κυρία Μερεντίτη- που είχε συνταχθεί με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές- στηρίζει τον κ. Εξαρχο, που ήταν προεκλογικά υπεύθυνος για τα αγροτικά, αλλά μετεκλογικώς βρέθηκε χωρίς χαρτοφυλάκιο και δεν αξιοποιήθηκε.

Από τη ΝΔ ενδιαφέρον για το χρίσμα δείχνει ο πρώην βουλευτής Λαρίσης κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Πριν από τις εσωκομματικές εκλογές έλεγε ότι ήθελε να είναι υποψήφιος και ο δήμαρχος Λαρίσης κ. Κ. Τζανακούλης που είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη, αλλά μετά την ήττα της φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη και θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο. Πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι μια ιδανική υποψηφιότητα είναι εκείνη του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννη, ο οποίος ανήκε στην ομάδα υποστηρικτών του κ. Σαμαρά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Από το ΠαΣοΚ βλέψεις για τη θέση του περιφερειάρχη εμφανίζεται να έχει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης, ο οποίος είχε επίσης ενταχθεί στους υποστηρικτές Βενιζέλου και τον τελευταίο καιρό έχει κινηθεί. Βλέψεις - αν και δεν έχει εκδηλωθεί επισήμως - τρέφει επίσης και η νομάρχης Ηρακλείου κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη. Παρά τη γνωστή, στενή πολιτική σχέση της με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η κυρία Σχοιναράκη έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια ως στέλεχος της παπανδρεϊκής τάσης. Η μάχη του Ηρακλείου δεν εξαντλείται όμως εκεί, καθώς την υποψηφιότητά του φέρεται να εξετάζει σοβαρά και ο κ. Στ. Αρναουτάκης, υφυπουργός Οικονομίας. Από τη ΝΔ υπάρχει δυστοκία, κανένα όνομα δεν έχει ακουστεί, αφού η Κρήτη είναι μια αρνητική περιοχή για την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει χαμηλά ποσοστά. Παρά τη δυστοκία, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τελικά την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη θα διεκδικήσει νυν βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου